ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 11-20 Μαρτίου 2011

Η ΑΦΙΣΑ 13ΟΥ ΦΝΘ
Την αφίσα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου

«Η συστοιχία των σπίρτων παραπέμπει στην κινηματογραφική αίθουσα, με τη γραμμική φόρμα να θυμίζει το έργο του Γιάννη Γαΐτη.

Ο συμβολισμός του σπίρτου – θεατή, προέκυψε θέλοντας να χαρακτηριστεί το ύφος των περισσότερων ταινιών τεκμηρίωσης.

Μια σπίθα αρκεί για να πυροδοτήσει συζητήσεις...»

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το ΦΚΘ συγχαίρει τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχαίρει τις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Η ταινία Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, συμμετέχει στο τμήμα Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου, επιτυχία που έρχεται να προστεθεί στη συμμετοχή των ταινιών Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Βόγκελ,, Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και Casus belli του Γιώργου Ζώη στο 40ο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

«Η έντονη παρουσία του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό, επισφραγίζει τη δυναμική και τις προοπτικές των νέων ελλήνων δημιουργών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο με στόχο να εξαπλωθεί ανά την υφήλιο, ξεκινώντας απ’ τα μεγάλα φεστιβάλ και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη θέση του στη διεθνή αγορά. Συγχαίρουμε όλους τους σκηνοθέτες και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.

Η ταινία Αμνηστία, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι (μια ελληνική συμπαραγωγή με Αλβανία και Γαλλία), ξεκίνησε την πορεία της το 2008 απ’ το τμήμα Crossroads της Αγοράς του ΦΚΘ, ενώ συμμετείχε επίσης στα Works in Progress στο 51ο ΦΚΘ.
Η ταινία Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Βόγκελ θα ανοίξει την αυλαία του 40ου Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, διεκδικώντας τα βραβεία Τίγρη. Οι επισκέπτες της Αγοράς του 51ου ΦΚΘ ήταν οι πρώτοι που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 10 λεπτά της ταινίας, η οποία συμμετείχε στο τμήμα Works in Progress, σε στάδιο post-production.
Η ταινία Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η οποία απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο στο 51ο ΦΚΘ, συμμετέχει στο τμήμα Bright Future του 40ου Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Επίσης, το Attenberg, είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
Τέλος η βραβευμένη ταινία Casus belli του Γιώργου Ζώη, η οποία προβλήθηκε στο 51ο ΦΚΘ, συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του 40ου Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΧΕΣ 2011