ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-13 Νοεμβρίου 2011

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Το 52ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Έβδομης Τέχνης: Ο Αλεξάντερ Πέιν θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης με την πολυαναμενόμενη νέα του ταινία Οι απόγονοι. Η Σάρα Ντράιβερ, η αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 52ου ΦΚΘ στο έργο της. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου Σούπερκλάσικο (η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ) θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Επίσης, το παρών θα δώσει ο προκλητικός αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους τούρκους όουτερ, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.
Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, οι Ειδικές Προβολές, οι ταινίες Έναρξης και Λήξης, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, καθώς και τα τμήματα Ματιές στα Βαλκάνια και Πειραματικό Φόρουμ.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Φίσερ. Σημειώνουμε, επίσης, πως οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.
Η τελετή έναρξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Οι απόγονοι του Αλεξάντερ Πέιν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, με την ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν του Σον Ντέρκιν.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Οι απόγονοι, του Αλεξάντερ Πέιν
Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κ. Χ. Χέμινγκς, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα σε τραγωδία και κωμωδία για να σκιαγραφήσει με ευαισθησία μια οικογενειακή κρίση που αποζητά κάθαρση, μέσα από το γνώριμο, αγαπημένο ύφος του ελληνικής καταγωγής δημιουργού. Κεντρική φιγούρα, ένας πατέρας (Τζορτζ Κλούνεϊ), ο οποίος έπειτα από ένα ατύχημα που αφήνει τη σύζυγό του σε κώμα, καλείται να λάβει αποφάσεις ζωής για το μέλλον της οικογένειας.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν Σον Ντέρκιν
Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Σον Ντέρκιν (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς) αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας – την υποδύεται συγκλονιστικά η νεαρή Ελίζαμπεθ Όλσεν - η οποία προσδοκά να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή, έπειτα από τη μυστηριώδη φυγή της από μια αίρεση. Ωστόσο, το παρελθόν και το παρόν της συγχέονται επικίνδυνα και θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την παραίσθηση, βουλιάζοντάς τη σταδιακά στην παράνοια, σε ένα δυνατό ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που «παίζει» με το μυαλό του θεατή.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2011
Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες στις επιμέρους ενότητές του (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και δώδεκα ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στις προβολές αγοράς για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή, δίνοντας έτσι στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς.
Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 52ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας Ηλέκτρα, που αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην πορεία του αξέχαστου δημιουργού. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Φίσερ, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
Το 52ο ΦΚΘ πραγματοποιεί πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έναν από τους πλέον διακεκριμένους έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις σε παγκόσμια φεστιβάλ. Στη διοργάνωση θα προβληθούν από τα πρώτα - άγνωστα στην Ελλάδα - μικρού μήκους φιλμ του, μέχρι οι βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν το ελληνικό σινεμά των τελευταίων ετών, καθώς και η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του (...), με νέο μοντάζ που επιμελήθηκε ο ίδιος. Το έργο του Κ. Γιάνναρη δε χαρίζεται: καθρεφτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με ευθύτητα και τόλμη, ανατέμνοντας ζητήματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, αλλά και ιστορίες μετανάστευσης, πολυπολιτισμικότητας και σεξουαλικής ταυτότητας, προκειμένου να προκαλέσει το κοινό σε μια διαφορετική θέαση του κόσμου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ
Η Σάρα Ντράιβερ υπηρετεί πιστά το ανεξάρτητο σινεμά ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός. Παράλληλα, ως η επί πολλά έτη συνεργάτιδα και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους, εκτός από σύντομους ρόλους στις ταινίες του, έχει υπογράψει και την παραγωγή σε πολλές από αυτές, όπως στο ντεμπούτο του με τίτλο Διακοπές διαρκείας, καθώς και στο Πέρα από τον παράδεισο, ταινίες που θα προβληθούν στο 52ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο της. Γεννημένη το 1955 στο Νιου Τζέρσι, η δημιουργός αρχικά σπούδασε αρχαιολογία, ολοκληρώνοντας μάλιστα το τελευταίο έτος των σπουδών της στην Ελλάδα, πριν στραφεί στον κινηματογράφο. Η δύναμη των σουρεαλιστικών, απρόβλεπτων καρέ της έγκειται στο έμφυτο χάρισμά τους να συνδέουν το ποιητικό με το καθημερινό, μοιάζοντας με εκκεντρικά παραμύθια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΟΛΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ
Ο Πάολο Σορεντίνο, από τους πιο ανερχόμενους auteurs του σύγχρονου σινεμά, έχει να επιδείξει μια φιλμογραφία που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο καθηλωτικές ταινίες των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις οποίες και το αριστουργηματικό Ιλ Ντίβο. Το 52ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του ιταλού δημιουργού, προβάλλοντας τόσο τις λιγότερο γνωστές μικρού μήκους ταινίες όσο και οι πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας του. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει πρεμιέρα και η πρόσφατη - και πρώτη αγγλόφωνη - ταινία του σκηνοθέτη, "Αυτή πρέπει να είναι η θέση" (2011), ένα συγκινητικό με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΛΕ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΑΝΤΣΕΝ
Το σινεμά του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, μοιάζει να βαδίζει πάνω στο τεντωμένο σκοινί των διαπροσωπικών σχέσεων. Το 52ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του δανού κινηματογραφιστή, ο οποίος, αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα, διεισδύει στο πιο εύθραυστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Γεννημένος το 1966, ο Μάντσεν αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας, μαζί με τους Τόμας Βίντερμπεργκ και Περ Φλι, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως ‘χρυσή φουρνιά’. Ισορροπώντας ανάμεσα στο αρτ χάουζ και το εμπορικό σινεμά, ο σκηνοθέτης στηρίζεται στην ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών του - ανάμεσά τους ο Μαντς Μίκελσεν και η Στίνε Στινγκάντε – χτίζοντας ένα σύμπαν δωρικό, ρεαλιστικό, με εκφραστική λιτότητα και στοιχειώδη υλικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΛΡΙΧ ΖΑΪΝΤΛ
Έμπειρος ντοκιμαντερίστας και καυστικός μυθοπλάστης, ο Ούλριχ Ζάιντλ αποτελεί μια από τις πιο οξυδερκείς και προκλητικές φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά. Το 52ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του αυστριακού σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του. Θολώνοντας τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, τα φιλμ του Ζάιντλ διαρρηγνύουν κάθε ταμπού, εισβάλλοντας πότε σαρκαστικά, πότε αποστασιοποιημένα, ωστόσο πάντα ανθρώπινα στη σφαίρα της ιδιωτικότητας. Οπαδός του παράδοξου της καθημερινής ζωής, ο δημιουργός εξισορροπεί τη σκοτεινή της όψη με μαύρο χιούμορ, με στόχο να διερευνήσει τις ανάγλυφες ατέλειες του αληθινού κόσμου.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Στο 52ο ΦΚΘ οι Ανοιχτοί Ορίζοντες το επιτυχημένο τμήμα που δημιούργησε και αναβίωσε πέρυσι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επανέρχεται ανανεωμένο, σταθερά προσανατολισμένο στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής. Αληθινές ιστορίες, εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικός αναβρασμός και κοινωνικές αντιφάσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Μισέλ Οσελό, Μαρζάν Σατραπί & Βενσάν Παρονό, Εμανουέλε Κριαλέζε, αλλά και Κρίστοφερ Μπόε.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Το παιδί με το ποδήλατο, αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Φάουστ. Επίσης στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, Η τάξη και το Ηθικό και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ, Έλενα, καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία Αντίο του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι κινηματογραφιστές που εκπροσωπούν τη βαλκανική χερσόνησο χτίζουν χρόνο με το χρόνο ένα συμπαγές κινηματογραφικό σύνολο με ετερόκλητα στοιχεία, αλλά και εκλεκτικές συγγένειες. Υπό αυτό το πρίσμα, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια προτείνει και φέτος τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό. Οι ταινίες του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Φίσερ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΡΝΤΕΝ ΚΙΡΑΛ
Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος έχει το αφιέρωμα στον τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ. Μαθητής του Γιλμάζ Γκιουνέι, ο Ερντέν Κιράλ γεννήθηκε το 1942, σπούδασε κεραμική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και πολύ γρήγορα βρήκε τον δρόμο του στον χώρο του κινηματογράφου. Η πορεία του τον ανέδειξε σε έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικoρεαλιστική παράδοση στο τουρκικό σινεμά.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Η ιδέα του Μύθου της Εξαφάνισης. Η εξαφάνιση του Μύθου κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: Τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών ΟΜ Production, το κινηματογραφικό αίνιγμα Τζ. Γουίλιαμς, αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ (...) για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι. Επίσης, μια παρουσίαση του Κολέκτιβ Σινεμά, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς "Οι Αρνητικοί" (1979), αλλά και το φιλμ Μανιφέστο Παντρογένειας (2005) του Έλληνα Διόνυσου Ανδρόνη για τους (...).

ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και παράλληλα προσφέρει τον χώρο, καθώς και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Φέτος, η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, και ειδικότερα το Σταυροδρόμι – Φόρουμ Συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, συμμετέχει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών.
Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ, περιλαμβάνει:
To 7ο Σταυροδρόμι - Φόρουμ Συμπαραγωγών (8-12 Νοεμβρίου 2011):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια, με επικεφαλής την Μαρί Πιέρ, συμμετέχουν 17 κινηματογραφικά σχέδια, τα οποία αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Φέτος τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλγερία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κροατία, Λίβανος, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.
Τις Εργασίες σε Πρόοδο (11 Νοεμβρίου 2011):
Το τμήμα Εργασίες σε Πρόοδο της Αγοράς του ΦΚΘ φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς (παραγωγοί, εκπρόσωποι πωλήσεων, διανομείς, εκπρόσωποι φεστιβάλ) που θα είναι παρόντες στην 52η διοργάνωση. Φέτος συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία, Γαλλία, Κύπρο, Τσέχικη Δημοκρατία, Ισπανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βουλγαρία. Η εταιρία Γκράαλ, από τις σημαντικότερες εταιρίες (...) στην Ελλάδα, καθώς και η (...) θα βραβεύσουν και φέτος μια από τις ταινίες του τμήματος με υλικά και υπηρεσίες.
Την ψηφιακή βιβλιοθήκη (4–12 Νοεμβρίου 2011):
Φέτος παρουσιάζονται 250 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της Αγοράς έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, καθώς και με δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, φιλοξενεί τις ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα Κροσρόαντ, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Τέσσερις υποτροφίες για σπουδές κινηματογράφου σε παιδιά που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης, προσφέρουν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους που έχει ήδη ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις- πλαισιώνουν την 52η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πρωτοποριακών εκθέσεων, από τις οποίες δεν απουσιάζει η κινηματογραφική άποψη:
Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια τιτλοφορείται η φωτογραφική έκθεση του Σπύρου Στάβερη, μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του γνωστού έλληνα φωτογράφου. Η έκθεση διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 4/11-4/12/2011. Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Σχεδιασμός και οργάνωση έκθεσης: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος. Οργάνωση παραγωγής: Άννα Μηλώση).
Η έκθεση του σκηνοθέτη της "ΝΤΕΦΑ", Ράινερ Ζίμον, με τίτλο «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες – φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική», αποτελεί μια διοργάνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα "ΝΤΕΦΑ" και το Μουσείο Κινηματογράφου Πότσνταμ, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε - Γκαλερί (διάρκεια: 2/11–11/12/2011).
Έργα (φωτογραφίες, ταινίες σε ψηφιακό βίντεο) που δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. φιλοξενούνται στην έκθεση (...), η οποία πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Γκαλερί. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 1/11–21/11/2011, επιμέλεια: Αγγελική Γραμματικοπούλου).

Aνοιχτή συζήτηση
Νέος κινηματογράφος, νέες προοπτικές - Τετάρτη 9/11/2011 (Κασσαβέτης, 11:00-13:00)

Ρουμανία, Ισραήλ, Ελλάδα. Τρεις μικρές, περιφερειακές χώρες που τα τελευταία χρόνια κατόρθωσαν να αφήσουν το δικό τους σημάδι στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας ή ευτυχής συγκυρία; Tι μπορεί να μας διδάξει το παράδειγμά τους; Οι: Τανασέσκου και Φένια Κοσοβίτσα συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες.

Εργαστήριο με τον Ούλριχ Ζάιντλ
Παρασκευή 11/11/2011 (Κασσαβέτης, 11:00-13:00)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του Ούλριχ Ζάιντλ, ο Αυστριακός σκηνοθέτης θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για το νέο του πρότζεκτ Παραντάις. Έχοντας ξεκινήσει με στόχο τη δημιουργία μίας ταινίας, ο Ούλριχ Ζάιντλ αναπτύσσει τώρα τρεις διαφορετικές ταινίες, οι οποίες ακόμα θεωρούνται σε πρόοδο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, o δημιουργός θα προβάλει αποσπάσματα του τριπτύχου των ταινιών, θα αναλύσει τη διαδικασία πίσω από την κατασκευή τους και θα τα συνδέσει με το σύνολο του έργου του έως τώρα.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
7/11 – 11/11/2011, Σταύρος Τορνές, 09:00-13:00

Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Νεανική Οθόνη», το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τη δημοφιλή σειρά ταινιών μικρού μήκους. Οι ταινίες απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, χωρίς διάλογους). Η σειρά είναι μια συλλογή από περίεργες, επικίνδυνες, εξωγήινες, παράξενες, συγκινητικές, πολιτικοποιημένες και ξεκαρδιστικές μικρού μήκους ταινίες. Πρόκειται για την ιδιαίτερα επιτυχημένη γαλλογερμανική συνεργασία μεταξύ των Ινστιτούτων Γκαίτε Λυών και Μονάχου, της διαχειριστικής επιστροπής του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, της Ένωσης Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους και της (...) του Αμβούργου.
Να σημειωθεί ότι το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες, το αφιέρωμα στον Ούλριχ Ζάιντλ, οι Ειδικές Προβολές, η έκθεση του Σπύρου Στάβερη και η Αγορά του 52ου Φεστιβάλ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
J.A.C.E., Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, 2011, 153’
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, Παναγιώτης Φαφούτης, Ελλάδα, 2011, 105’ - Ο ΠΩΛΗΤΗΣ, Καναδάς, 2011, 107’ - ΟΓΔΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Τσεχία, 2011, 75’ - ΤΟ ΣΠΙΤΙ/DOM, Τσεχία, 2011, 97’ - Η ΠΛΗΜΜΥΡΑ,Ισραήλ, 2010, 101’ - ΔΙΟΔΙΑ, Τουρκία, 2010, 96’ - ΓΑΪΔΑΡΟΙ, Μεξικό, 2011, 93’ - ΙΔΟΥ Ο, Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 83’ - ΠΟΡΦΙΡΙΟ, Κολομβία, 2011, 106’ ΧΩΡΙΣ, ΗΠΑ, 2011, 88’ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ, Αργεντινή, 2011, 105’ - ΑΛΟΙΣ ΝΕΜΠΕΛ, Τσεχία, 2011, 84’ - Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ, Γαλλία, 2011, 115’ - Η ΦΩΤΙΑ, Γερμανία, 2011, 97’

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2011
ΣΩΤΗΡΙΑ, Ιάσων Τζαβέλλας, 2011, 91’ - F.L.S., Θάνος Τσαβλής, 2011, 76’ - Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, Γιώργος Γκικαπέππας, 2011, 96’ - ΜΑΓΙΚΗ ΩΡΑ, Κώστας Καπάκας, 2011, 95’ - ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Γιώργος Παπαϊωάννου, 2011, 109’ - J.A.C.E., Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, 2011, 153’ (Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ) - ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, Παναγιώτης Φαφούτης, Ελλάδα, 2011, 105’ (Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ)

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ, Τηλέμαχος Αλεξίου, Ελλάδα, Γερμανία, 2011, 61’ - ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ, Αλέξης Τσάφας, Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήριο, 2010, 85’

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΑΝΘΡΩΠΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 2011, 88’ - ΑΔΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Φίλιππος Τσίτος, 2011, 107’

ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΗΛΕΚΤΡΑ, Μιχάλης Κακογιάννης, 1962, 110’

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ, Σουηδία, 2011, 84’ - ΓΚΡΟΜΟΖΕΚΑ, Ρωσία, 2011, 104’ ΕΝΑ ΑΘΩΟ, Γερμανία, 2011, 99’ - ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ, Ισπανία, 2010, 80’ - ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ; Γερμανία, 2011, 124’ - ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ, ΗΠΑ, 2011, 73’ - ΜΑΥΡΟ ΑΙΜΑ, Γαλλία, 2010, 123’ - ΔΡΑΜΑ, Χιλή, 2011, 75’ - ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 96’ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ, Κίνα, 2010, 105’ - ΟΙ ΑΚΑΚΙΕΣ, Ισπανία, 2011, 85’ - Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ,Αρηεντινή, 2011, 110’ - ΕΝΤΑΞΕΙ, ΦΤΑΝΕΙ, Εμιράτα, 2010, 93’ - ΑΟΡΑΤΕΣ, Michal AVIAD, Israel, 2011, 90’ - ΤΟ ΠΙΑΝΟ Σ' ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, Κίνα, 2010, 105’ - ΚΟΡΗ...ΠΑΤΕΡΑΣ...ΚΟΡΗ, Ιράν, 2011, 70’ - ΚΤΗΝΟΣ, Δανία, 2011, 83’ - ΜΙΧΑΕΛ, Αυστρία, 2011, 96’ - ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Δανία, 2011, 118’ - ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΩΜΑ, Ελβετία, 2011, 100’ - ΣΤΑ ΟΡΙΑ, Leila KILANI, Μαρόκο, 2011, 110’ - ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ, Σρι Λάνκα, 2010, 124’ - ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ, Τσεχία, 2011, 107’ - ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΜΩΡΟΥ, Νοεβηγία, 2010, 100’ - ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΝΤΕΚΑ, Καναδάς, 2011, 92’ - Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΜΑΣ, Βραζιλία, 2011, 72’ - Η ΖΩΗ ΜΑΣ, Γαλλία, 2010, 98’ - ΚΑΠΟΥ ΑΠΟΨΕ, Ολλανδία, USA, 2011, 85’ - Η ΑΠΟΒΑΘΡΑ, Ιρλανδία, 2011, 84’ - ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ, Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 91’ - Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ, Αυστραλία, 2010, 120’ - ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ, Γαλλία, 2010, 98’ - ΜΠΟΝΣΑΪ, Αργεντινή, 2011, 95’ - ΠΕΡΣΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, Βέλγιο, 2011, 103’ - ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ, Σουηδία, 2011, 97’ - ΕΝΑΣ ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ, Γαλλία, 2011, 110’ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Ελβετία, 2011, 101’ - ΗΡΘΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ, Αργεντινή, 2011, 98’

ΒΡΟΜΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ - 12 ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ,
ΜΑΡΤΕΝΣ, Σουηδία, 2009, 96’ - ΕΝΟΧΟΣ, Vincent GARENQ, Γαλλία, 2011, 101’ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ, Γαλλία, 2011, 84’ - ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, Γαλλία, 2011, 88’ - ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, Ιρλανδία, 2011, 80’ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ, Γαλλία, 2011, 91’

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ, 2010, 118’ - ΕΛΕΝΑ, 2011, 109’ - ΕΞΩ ΣΑΤΑΝΑ, 2011, 109’ - CUT, 2011, 132’ - ΦΑΟΥΣΤ, 2011, 134’ - ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ, 2011, 90’ - ΑΝΤΙΟ, 2011, 104’ - ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, 2011, 87’ - Η ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ, 2011, 136’ -

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ 2011
O AΓΑΠΗΤΙΚΟΣ, 2011, 94’ - Ο ΕΧΘΡΟΣ, 2011, 109’ - ΟΙ ΠΑΝΚ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, 2011, 104’ - ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ, 2010, 100’ - ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ, 2011, 101’ - ΤΟ ΝΗΣΙ, 2011, 108’ - ΑΒΕ, 2011, 88’ - ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, 2011, 105’

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, 2011, 108’

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΕΝ ΚΙΡΑΛ
ΣΕ ΓΟΝΙΜΗ ΓΗ, 1980, 115’ - ΚΕΡΑΤΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, 2010, 75’ - ΚΑΘ' ΟΔΟΝ, 2005, 90’ - ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, 2008, 85’ - ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΧΑΚΑΡΙ, 1983, 111’ - ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ, 1978, 79’ - Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΞΟΡΙΑ, 1993, 113’ - Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ, 1987, 92’ - Ο ΚΥΝΗΓΟΣ, 1998, 96’

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
ΟΜΗΡΟΣ, 2005, 100’ - ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, 2001, 106’ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1998, 94’ - ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, 1995, 87’ -
ΕΛΛΗΝΕΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΠΦΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ), 1991, 25’ - ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, 1991, 20΄ - Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΙΣΚΟ, 1989, 24’ - ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, 1995, 44’ - ΚΑΦ ΛΟΥΚΙΝΓΚ, 1991, 35’ - ΝΟΡΘ ΟΦ ΒΟΡΤΕΞ, 1991, 58’ - ΤΡΩΕΣ, Ελλάς, 1990, 35’ - Ο ΖΑΝ ΖΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΣ, 1989, 38’ - GENDER POP, 2008, 40’

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΙΒΕΡ
ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, 1993, 98’ - ΥΠΝΟΒΑΣΙΑ, 1986, 78’ - ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΓΩ, 1981, 48’ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, 1980, 75’ - ΠΕΡΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, 1984, 89’

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΟΛΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ
THIS MUST BE THE PLACE, 2011, 118’ - IL DIVO, 2008, 110’ - Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΦΙΛΟΣ, 2006, 110’ - ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, 2004, 100’ - ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΝΤΡΑΣ, 2001, 100’
ΟΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΑΡΓΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ, Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ, ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΛΕ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΑΝΤΣΕΝ
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ, 1999, 100’ - Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝΑΝ, 1996, 65’ - ΠΡΑΓΑ, Δανία, 2006, 92’ - ΚΙΡΑ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ, 2001, 92’ - ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ, 123’ - ΣΟΥΠΕΡΚΛΑΣΙΚΟ, 2011, 99’ - ΜΕΡΕΣ ΘΥΜΟΥ, 2008, 130’

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΛΡΙΧ ΖΑΪΝΤΛ
Ο ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ, , 1997, 60’ - ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, 1994, 60’ - ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ, ΞΕΡΕΙΣ, 2003, 87’ - ΚΑΛΑ ΝΕΑ, 1990, 130’ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ, 1992, 118’ - ΣΚΥΛΙΣΙΕΣ ΜΕΡΕΣ, 2001, 121’ - IMPORT, 2007, 135’ - ΜΟΝΤΕΛΑ, 1998, 118’ - ΖΩΙΔΗΣ ΑΓΑΠΗ, 1995, 114’

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 4-13 Νοεμβρίου 2011

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΛΗΞΗΣ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:

O Αλεξάντερ Πέιν θα δώσει το παρών στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγοντας την αυλαία της φετινής διοργάνωσης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, με την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Οι απόγονοι.
Ο δημιουργός, αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Κ.Χ. Χέμινγκς, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα σε τραγωδία και κωμωδία για να σκιαγραφήσει με γενναιόδωρη ευαισθησία μια οικογενειακή κρίση που αποζητά κάθαρση. Κεντρική φιγούρα της ιστορίας, ένας πατέρας– τον υποδύεται ο Τζορτζ Κλούνεϊ – ο οποίος έπειτα από ένα ατύχημα που αφήνει τη σύζυγό του σε κώμα, καλείται να λάβει αποφάσεις ζωής για το μέλλον της οικογένειας. Ανθρώπινοι χαρακτήρες, συναισθηματική δύναμη και φυσικά το γνώριμο, αγαπημένο ύφος του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, συνθέτουν μια από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν, που δίκαια έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο εξωτερικό.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ:

Η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πέφτει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον με την ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν του πρωτοεμφανιζόμενου Σον Ντέρκιν, ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση και έχει τιμηθεί με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς. Ηρωίδα, μια γυναίκα – συγκλονιστική η ερμηνεία της νεαρής Ελίζαμπεθ Όλσεν - η οποία προσδοκά να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή, έπειτα από τη μυστηριώδη φυγή της από μια αίρεση. Ωστόσο, το παρελθόν και το παρόν της συγχέονται επικίνδυνα και θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την παραίσθηση, βουλιάζοντάς τη σταδιακά στην παράνοια.
Ο δημιουργός χτίζει μέσα από θολά φλασμπάκ και διαρκώς εναλλασσόμενα παιχνίδια ταυτότητας, ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που θέτει πολλαπλά ερωτηματικά, οι απαντήσεις των οποίων βρίσκονται, αν όχι στο μυαλό της Μάρθα/Μάρσι Μέι/Μαρλίν, ίσως σε αυτό του θεατή.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4-13 Νοεμβρίου 2011

Με την αντίστροφη μέτρηση για το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε ορισμένα απ’ τα αποκορυφώματα της φετινής διοργάνωσης. Οι ταινίες σημαντικών δημιουργών, όπως οι αδερφοί Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Ματιέ Κασοβίτς και Αλεξάντερ Σοκούροφ, εκθέσεις, εξαφανισμένοι μύθοι της πειραματικής κινηματογραφικής σκηνής και αριθμός – ρεκόρ συμμετοχών στην Αγορά του ΦΚΘ εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 52ου φεστιβάλ.

· Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Το παιδί με το ποδήλατο, αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Φάουστ. Επίσης στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, Η τάξη και το ηθικό και Αντρέι Ζβάτζιντσεφ, Έλενα, καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία Αντίο του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.

· Αριθμό – ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει φέτος η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, με περισσότερους από 250 τίτλους να παίρνουν μέρος στις δράσεις της. Ανάμεσά τους, οι ταινίες Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου και Το γάλα του Γιώργου Σιούγα σε προβολές Αγοράς, αλλά και 5 νέα ελληνικά projects των Άγγελου Φραντζή, Πέννυς Παναγιωτοπούλου, Θοδωρή Παπαδουλάκη και Γιώργου Σερβετά, στο Crossroads Φόρουμ Συμπαραγωγών.

· Η ιδέα του Μύθου της Εξαφάνισης / Η εξαφάνιση του Μύθου κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: Τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών “Παραγωγές ΟΜ”, το κινηματογραφικό αίνιγμα “Τζ. Χ. Γουίλιαμς”, αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ “Η Ανάβαση του Μαΐου”, για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι. Επίσης, μια παρουσίαση του Κολέκτιβ Σινεμά, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς, “Αρνητικά Χέρια” (1979), αλλά και το φιλμ “Μανιφέστο” (2005) του Έλληνα Διόνυσου Ανδρόνη.

· Εγκαίνια θα πραγματοποιήσει στο 52ο ΦΚΘ η έκθεση
φωτογραφίας με τίτλο «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια» του Σπύρου Στάβερη, μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του γνωστού έλληνα φωτογράφου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Σχεδιασμός και οργάνωση έκθεσης: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος. Οργάνωση παραγωγής: Άννα Μηλώση (4/11 – 4/12/2011 - διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)

· Επίσης, στο πλαίσιο του 52ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις: «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες. Φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική» μαζί με προβολές τριών ταινιών του σκηνοθέτη της DEFA Ράινερ Ζίμον, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (2/11 – 11/12/2011 - διοργάνωση: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με Ίδρυμα DEFA και Μουσείο Κινηματογράφου Πότσνταμ (και με την υποστήριξη του ΦΚΘ) με έργα (φωτογραφίες και βίντεο) φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – γκαλερί. (Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Γραμματικοπούλου - 1-21/11 - διοργάνωση: ΑΠΘ – Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του ΦΚΘ)

· Και φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάνει μια συμβολική κίνηση προσφοράς στο κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν, με την επίδειξη ισχύουσας κάρτας ανεργίας τις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00.

Η Αγορά, οι ειδικές προβολές και η έκθεση του Σπύρου Στάβερη, χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

4-13 Νοεμβρίου 2011 - ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Μπροστά στην πιο οριακή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος, οι δημιουργοί του ανεξάρτητου σινεμά δε σιωπούν. Ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών με τόλμη και ειλικρίνεια, χαρτογραφώντας όσα διαδραματίζονται γύρω τους με σύμμαχο τον κινηματογραφικό φακό. Σ’ αυτές τις ταινίες εστιάζουν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, το επιτυχημένο τμήμα που δημιούργησε κι αναβίωσε πέρυσι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης.

Φέτος, στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - το οποίο χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013 - επανέρχεται ανανεωμένο, σταθερά προσανατολισμένο στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής.

Αληθινές ιστορίες, εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικός αναβρασμός και κοινωνικές αντιφάσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος.

Τέσσερις διακεκριμένοι δημιουργοί επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Οριζόντων». Ο μετρ του ανιμέισιον Μισέλ Οσελό αφηγείται ένα μαγικό παραμύθι που ζωντανεύει κάθε νύχτα με φόντο ένα εγκαταλειμμένο σινεμά, στην ταινία Λες Κόντες ντε λα Νουί”, ενώ στο Κίτσεν ουιθ Πλάμς” οι Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό , αφηγούνται τον απολογισμό της ζωής ενός παθιασμένου βιολιστή.

Στο κοινωνικό δράμα “Τεραφέρμα”, την ιταλική υποψηφιότητα για τα προσεχή Όσκαρ, ο Εμανουέλε Κριαλέζε διερευνά τις λεπτές ισορροπίες που επιφέρει η άφιξη μιας ομάδας λαθρομεταναστών σε ένα μικρό νησί. Τέλος, ο ευφυής δανός δημιουργός Κρίστοφερ Μπόε στην ταινία Μπέστ” χτίζει ένα δυνατό ερωτικό δράμα με όχημα το (αυτο)καταστροφικό πάθος ενός συζύγου.

Ο βρετανός ηθοποιός Πάντι Κονσιντάιν κάνει το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του με το συγκλονιστικό Τυρανόσαυρος” (βραβείο σκηνοθεσίας και ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Σάντανς), μια οδυνηρή, αλλά και λυτρωτική ελεγεία για τη βία, με πρωταγωνιστή τον πάντα εξαιρετικό Πίτερ Μούλαν. Την κοινωνική και ρατσιστική όψη της βίας, με έμπνευση από ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη στο Γκέτεμποργκ με θύματα εφήβους, πραγματεύεται η ταινία “Πλέι” του σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ, υποψήφια για το φετινό βραβείο Λουξ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα και τα ψυχολογικά παιχνίδια δύναμης ανάμεσα σε δύο έφηβες μαγνητίζουν στην ταινία “Σηι Μάνκις” της Λίζα Ασάν, η οποία απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα και Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ το Ίνβισιμπλ” της ισραηλινής δημιουργού Μιχάλ Αβιάντ, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, χαρτογραφεί το επιμύθιο του βιασμού. Tο σκηνοθετικό ντεμπούτο του έμπειρου διευθυντή κάστινγκ Μάρκους Σλάινζερ με τίτλο Μίκαελ”, σκιαγραφεί με αυτοσυγκράτηση το πορτρέτο ενός παιδόφιλου, ενώ το προσωπείο του κακού, φορά και ο έφηβος ήρωας του ψυχολογικού θρίλερ Σνόουτάουν” (βραβείο Φιπρέσκι στο Φεστιβάλ Κανών), που υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος Τζάστιν Κούρτζελ.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποδεσμεύονται από κάθε στεγανό και αποκτούν παγκόσμια χροιά, έτσι όπως απεικονίζονται στις ταινίες του τμήματος. Στο ντεμπούτο μεγάλου μήκους του αργεντινού Πάμπλο Τζιορτζέλι με τίτλο Λας Ακακίας” (βραβείο Κάμερα Ντ' Ορ στο Φεστιβάλ Κανών), ο θεατής γίνεται συνοδοιπόρος ενός τρυφερού road movie στο οποίο οι ψυχές ενός άντρα, μιας γυναίκας και ενός βρέφους έρχονται αναπόφευκτα κοντά. Συγκινητική και ρομαντική εξελίσσεται η σύντομη ερωτική συνάντηση δύο ανδρών μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, στην ταινία Σαβατοκύριακο” του βρετανού Άντριου Χέιγκ, μια διορατική σπουδή επάνω στις μοντέρνες σχέσεις. Σε ανάλογα ρομαντικά μονοπάτια βαδίζει και η ταινία Ουν αμούρ ντε Ζιενές” (Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Λοκάρνο) της Μία Χάνσεν Λαβ, με επίκεντρο την εφηβική αγάπη μιας γυναίκας που βρίσκεται μπροστά σε ένα δισεπίλυτο δίλημμα.

Ο έρωτας συναντά την πολιτική με μοιραίο φινάλε, στην ταινία Εάν όχι εμείς, Ποιός;” του Αντρές Βίελ , όπου διαδραματίζεται η πραγματική ιστορία των αριστερών ακτιβιστών Μπέρναρντ Βέσπερ και Γκούντρουν Έσλιν, πριν την προσχώρηση της Έσλιν στη Ραφ, την οργάνωση των Μπάαντερ–Μάινχοφ (βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ στο Φεστιβάλ Βερολίνου). Η ιρανική πολιτική κρίση, ιδωμένη μέσα από την αθώα ματιά δύο ερωτευμένων νέων που την παρακολουθούν μέσω διαδικτύου από το Παρίσι, αποτελεί το κεντρικό θέμα της γεμάτης φρεσκάδα ταινίας Φλερ Ντου Μαλ” του γάλλου Νταβίντ Ντούσα. Το χρονικό ενός ερωτικού τριγώνου διαποτισμένο με τη συλλογική εθνική μνήμη της Χιλής, εκτυλίσσεται στην ταινία Drama του Ματίας Λίρα, έναν ύμνο στη νεότητα και τον ερωτισμό. Στη γειτονική Αργεντινή, ένας φιλόδοξος οπορτουνιστής φοιτητής οραματίζεται την πολιτική του ανέλιξη στην ταινία Ο Σπουδαστής” του Σαντιάγκο Μίτρε, σεναριογράφου του Πάμπλο Τραπέρο.

Από το κινηματογραφικό ταξίδι των «Ανοιχτών Οριζόντων» δεν απουσιάζει η ασιατική ήπειρος, με ταινίες που εστιάζουν στους απόκληρους μιας κοινωνίας παραδομένης στη φτώχεια (“Μαύρο Αίμα” του Μιαογιάν Ζανγκ, Κίνα), στη φρίκη του πολέμου (“Ιπτάμενο Ψάρι” του Σανζίβα Πουσπακουμάρα, Σρι Λάνκα), αλλά και σε ευαίσθητες καθημερινές ιστορίες όπου η πατρική αγάπη μάχεται κόντρα στην ανέχεια (Το Πιάνο είναι ένα Εργοστάσιο” του Μενγκ Ζανγκ, Κίνα). Μια διαφορετική, επίσης ενδιαφέρουσα γωνιά της υφηλίου, ο Λίβανος «δίνει» το παρών σε δύο ταινίες με κοινό άξονα την ενηλικίωση: Αμήχανη και ερωτικά φορτισμένη για έναν νεαρό που βιώνει την οικογενειακή καταπίεση στη λιβανέζικη κοινότητα του Μόντρεαλ, στοΡομέο Έλεβεν του Ιβάν Γκρμπόβιτς. Όψιμη και βεβιασμένη για έναν 40χρονο που αναγκάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί στο “Οκ, αρκετά, Αντίο”, των Ράνια Ατιέ και Ντανιέλ Γκαρσία (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από τον Αραβικό Κόσμο στο Φεστιβάλ Άμπου Ντάμπι).

Το φάσμα του προγράμματος των «Ανοιχτών Οριζόντων» συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, και η πολυβραβευμένη ταινία Λα Νόστρα Βίτα” του Ντανιέλε Λουκέτι (βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον Έλιο Τζερμάνο στο Φεστιβάλ Κανών), ένα πορτρέτο του ιταλικού προλεταριάτου μέσα από το πρίσμα της οικογένειας, αλλά και της μετανάστευσης. Επίσης, η ταινία Καλοκαιρινά Παιχνίδια του Ρολάντο Κόλα (η υποψηφιότητα της Ελβετίας για τα Όσκαρ), αποτελεί την καταγραφή μιας μοιραίας καλοκαιρινής συνάντησης με ήρωες μια οικογένεια και δυο εφήβους.

Τέλος, μια ιδιόρρυθμη ερωτική ιστορία γεννιέται στην ταινία “Κάπου Απόψε” του Μάικλ Ντι Τζιάκομο, με τον Τζον Τορτούρο στον πρώτο ρόλο.

Το πλήρες πρόγραμμα του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 52ου ΦΚΘ θα ανακοινωθεί στην συνέντευξη Τύπου.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-13 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2011 - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά ανακοινώνει τις ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση. Περισσότερες από 20 ταινίες θα πάρουν μέρος στις επιμέρους ενότητες του 52ου Φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσά τους και δώδεκα φιλμ που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά, τις ταινίες ανά τμήμα στο οποίο φιλοξενούνται:

· Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού θα διεκδικήσουν φέτος οι ταινίες J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη.
· Ειδικές προβολές θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, “Μαν ατ Σηα”, η οποία ολοκληρώνει το πλήρες αφιέρωμα του φεστιβάλ στο δημιουργό, αλλά και η πρόσφατα βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ταινία του Φίλιππου Τσίτου, Άδικος Κόσμος.
· Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι ταινίες Magic Hour του Κώστα Καπάκα, Η πόλη των παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα, Σωτηρία του Ιάσονα Τζαβέλλα, Σούπερ Δημήτριος του Γιώργου Παπαιωάννου και F.L.S. του Θάνου Τσαβλή.
· Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές, θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη: Η Αφροδίτη στην αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα – Γερμανία), Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι) και “Λοβλεσ Ζόριτσα” των Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)
· Στην Αγορά του 52ου Φεστιβάλ, θα προβληθούν για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, οι ταινίες: 3ος Κόσμος του Βασίλη Μπλιούμη, Πανταχόθεν Ελεύθεροι του Σπύρου Βρεττού, Ο άνθρωπος που δε μιλούσε του Βαγγέλη Ρικούδη, Βίοι Αγίων του Γιάννη Σολδάτου, Οι δαιμονισμένοι του Γιώργου Μπακόλα, Περί έρωτος λόγοι – Συμπόσιο του Πλάτωνα του Δημήτρη Μακρή, Σαπίλα, ξεφτίλα και τεκίλα του Νίκου Ζερβού, “Άθενσς κλπ, κλπ.” του Άγγελου Θεοδωρόπουλου και “Μπρεκντάουν Ριγουόρκ” του Ηλία Γεωργόπουλου.
· Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στις προβολές Αγοράς για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή, δίνοντας στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς. Ανάμεσα στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται οι: (Γουόστετ Γιουοθ” των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Βόγκελ, Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, “Φις εντ Τσιπς” του Ηλία Δημητρίου, “4έβερ” του Γιώργου Πυρπασόπουλου, Τρεις μέρες ευτυχίας του Δημήτρη Αθανίτη, Κόκκινος Ουρανός της Λάγιας Γιούργου, “Ντος” του Στάθη Αθανασίου, Κωλόπαιδα του Στέλιου Καμίτση, Αννίβας προ των Πυλών της Ελισάβετ Χρονοπούλου, Δεμένη Κόκκινη Κλωστή του Κώστα Χαραλάμπους κ.α. Η λίστα των ταινιών που θα συμμετάσχουν στις προβολές Αγοράς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
· Η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 8-16 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τις 8 έως τις 16 Οκτωβρίου 2011 στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310-508.398).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής (10 Οκτωβρίου) και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει τις ταινίες:
Τεκμήριο ενοχής, Ίσως αύριο, Ατέλειωτη Θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη, Περσέπολις, Ιρλανδέζικος δρόμος, Γυναίκες χωρίς άνδρες, Η Δίκη, Οντίν, Μέσα από τις φλόγες.
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, μετά το τέλος της ταινίας Ίσως αύριο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο Ψαρόπουλο, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, υπεύθυνο του Ινστιτούτου Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011, το ντοκιμαντέρ Ατέλειωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη θα προλογίσει η Ειρήνη Τσολάκη, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, μετά το τέλος της ταινίας Μέσα από τις φλόγες θα ακολουθήσει συζήτηση με την κ. Έφη Βουτυρά, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθηγήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ, 4 ευρώ (φοιτητικό).

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ του Μπουγιάρ Αλιμάνι στις 13 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον (Αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο όπου απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αιθουσών Τέχνης (CICAE), η ΑΜΝΗΣΤΙΑ, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, καταφέρνει να βρει το δρόμο της και στις ελληνικές αίθουσες. Ήδη προβάλλεται από τις 29 Σεπτεμβρίου στους αθηναϊκούς κινηματογράφους και στις 13 Οκτωβρίου κάνει την πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας). Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας και Γαλλίας, και για την πρώτη αλβανική ταινία που προβλήθηκε ποτέ στο Φεστιβάλ Βερολίνου και μάλιστα στο εκλεκτικό τμήμα "Φόρουμ".

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ είναι το χρονικό ενός καταδικασμένου έρωτα, που αγγίζει τα όρια της τραγωδίας, με φόντο τις σαρωτικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη μετα-κομμουνιστική Αλβανία. Μια σκοτεινή διαδρομή όπου η προσωπική μοίρα των ηρώων της συναντιέται με το αναπόδραστο βάρος μιας ιστορικής στιγμής. Όταν για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα στους φυλακισμένους να έχουν σεξουαλικές επαφές με τους συζύγους τους μέσα στη φυλακή, η Έλσα και ο Σπετίμ επισκέπτονται κάθε μήνα τους έγκλειστους συζύγους τους. Σε μια από τις επισκέψεις τους γνωρίζονται τυχαία και ξεκινούν μια σχέση που αλλάζει για πάντα τη ζωή τους. Όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να προσφέρει αμνηστία στους κρατουμένους όλα γκρεμίζονται.
Η ταινία βασίζεται σε έναν πραγματικό νόμο που ψηφίστηκε στην Αλβανία και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τη φυλακή και τον εγκλεισμό των δυο πρωταγωνιστών «σαν μια μεταφορά για την πραγματική φυλακή που είναι και το θέμα μας: οι ζωές αυτών των χαρακτήρων», όπως σημειώνει ο Μπουγιάρ Αλιμάνι. Ταυτόχρονα στην ταινία «η παλιά Αλβανία βρίσκεται σε διαμάχη με την καινούρια. Η ηθική παλεύει με το πάθος και υπάρχει ένα τίμημα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αλβανία, που προσπαθεί να βρει τη δική της ταυτότητα στο δρόμο για την Ευρώπη. Η Έλσα και ο Σπετίμ «αντιπροσωπεύουν τις ιστορίες πολλών ανθρώπων που έχω γνωρίσει στην πατρίδα μου. Και οι δύο έχουν κάθε λόγο να μην είναι μαζί και ταυτόχρονα όλους τους σωστούς λόγους για να είναι. Η γυναίκα προσπαθεί να ανανεώσει τον εαυτό της μέσα από αυτή την αγάπη και ο άνδρας να ανακαλύψει το χαμένο του εαυτό. Ψάχνουν για καθαρές σταγόνες σε μια λασπωμένη ζωή που τους πνίγει».

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ καταφέρνει να μιλήσει με τη δικιά της ξεχωριστή γλώσσα για οικουμενικά θέματα όπως η μοναξιά, η ανεργία, οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές που ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί και τα όνειρα που κάνουμε όλοι για απόδραση. Αποφεύγει την ωραιοποίηση των καταστάσεων αποσκοπώντας στην παρουσίαση της αλήθειας όσο σκληρή κι αν είναι. Οι ήρωες συγκρούονται με τον περίγυρό τους, αλλά ακόμα και με τον παλιό εαυτό τους σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από τον τρόπο ζωής στον οποίο είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα. Όλα αυτά έχουν ένα τίμημα, αλλά αποτελούν και τη μοναδική επιλογή οποιουδήποτε ανθρώπου αποσκοπεί όχι απλά στην επιβίωση, αλλά σε μια ανεξάρτητη ύπαρξη.
Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι που ζει και εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους στην Αλβανία με αλβανούς ηθοποιούς, αλλά σε μεγάλο βαθμό με ελληνικό συνεργείο ανάμεσά τους και ο διευθυντής φωτογραφίας Ηλίας Αδάμης. Η πρωταγωνίστρια Λούλι Μπίτρι (Έλσα) ζει στην Ιταλία, ενώ ο Καραφίλ Σένα (Σπετίμ), διάσημος στην πατρίδα του από την τηλεόραση, ζει επίσης στην Ελλάδα και έχει δουλέψει σαν ηθοποιός στο σινεμά, αλλά και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Την παραγωγή της ταινίας υπογράφει από την ελληνική πλευρά ο Θάνος Αναστόπουλος (Όλο το Βάρος του Κόσμου, διόρθωση).

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ είναι η πρώτη ταινία από την Αλβανία που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό ταμείο Eurimages και έχει λάβει στήριξη από το Αλβανικό και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και από τη Nova. Ήδη προβάλλεται στους κινηματογράφους στη Γαλλία και έχει αγοραστεί για διανομή στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Συμμετείχε στα Φεστιβάλ του Σαράγεβο, του Μόντρεαλ, του Βανκούβερ και της Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε πολλά άλλα, ενώ βραβεύθηκε και στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Λέτσε της Ιταλίας.

Βιογραφικό Μπουγιάρ Αλιμάνι
Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι γεννήθηκε το 1969 στο Πάτος της Αλβανίας. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνοθεσία θεάτρου στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στα Τίρανα. Το 1992 μετανάστευσε στην Ελλάδα όπου δούλεψε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές ταινίες, ανάμεσα τους το Μιρουπάφσιμ των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα. Το 2002, σκηνοθέτησε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, το Κατώι, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας, στην Αυστραλία και στην Αλβανία. Το 2006 σκηνοθέτησε το Υγραέριο, όπου και πάλι ξεχώρισε αποσπώντας δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας και ένα κρατικό βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με την τρίτη ταινία του Πυξίδα βραβεύτηκε σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Γαλλία, την Ιταλία και το Μαρόκο. Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός στην ταινία διόρθωση του Θάνου Αναστόπουλου, ενώ έχει διοργανώσει Φεστιβάλ Αλβανόφωνου Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

«Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι επιδεικνύει ένα εξαιρετικά στιβαρό έλεγχο της κινηματογραφικής του γλώσσας».

«Τέσσερις ταινίες ξεχώρισαν πραγματικά στο Φόρουμ του Βερολίνου. Ανάμεσά τους η ΑΜΝΗΣΤΙΑ του Μπουγιάρ Αλιμάνι, μια ευφυής παράλληλη αφήγηση της ζωής δύο ανθρώπων που επισκέπτονται τους συντρόφους τους στη φυλακή», Ρόμπερτ Κέλερ, filmjourney.org

«Χρησιμοποιώντας εικόνες που κόβουν την ανάσα χωρίς περιττά στολίδια, η ΑΜΝΗΣΤΙΑ παρουσιάζει τη ζωή των πρωταγωνιστών της στη σημερινή Αλβανία, σημαδεμένη από την ανεργία, τις οικονομικές δυσκολίες και τις πατριαρχικές δομές: οι πρόσφατα απολυμένοι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας που κάνουν ουρά για να πάρουν την αποζημίωσή τους, η ετοιμόρροπη κουζίνα του νοσοκομείου, μια συνέντευξη τύπου εφημερίδας, ένας τυραννικός πεθερός που συμπεριφέρεται ως ο φύλακας της ηθικής τάξης, τα επαναλαμβανόμενα πλάνα δρόμων και κτηρίων. Η χρήση των χρωμάτων, ειδικά στις λήψεις στη φυλακή, θυμίζει το ρεαλισμό και τη μοναξιά των ηρώων του Έντουαρντ Χόπερ. Έτσι, ο σκηνοθέτης δεν δημιουργεί απλά ένα πανόραμα της αλβανικής κοινωνίας, αλλά αφηγείται μια ιστορία αγάπης που ενέχει το στοιχείο της τραγωδίας». Άννα Χόφμαν, Κείμενο από τον κατάλογο του τμήματος Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου
«Η ταινία ξεκινά με μια αναπάντεχη εικόνα, σχεδόν αλληγορική: εργάτες που μόλις έχουν απολυθεί, περιμένουν στην ουρά για να λάβουν την αποζημίωσή τους. Ατελείωτη γραμμή: εικόνα μιας χώρας στο μεταίχμιο, μεταξύ ελπίδας και τραγωδίας». Σεσίλ Μυρί, Περιοδικό (...)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ : Από τις 13 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας)

Ο έρωτας ξεκινά εκεί που τελειώνει ο νόμος

ΑΜΝΗΣΤΙΑ, 35mm, 1:1.85, 83’ - Μια ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι

Με τους: Λούλι Μπίτρι – Καραφίλ Σένα – Τόντι Λιούπι – Μιρέλα Νάσκα - Αλεξάντερ Ράπι – Αρτάν Ισλάμι – Λουλζίμ Ζέκζα
Σενάριο: Μπουγιάρ Αλιμάνι Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη Σκηνικά: Σπετίμ Βάτσα – Γκέντι Δέτσκα Κοστούμια: Εμίρ Τουρκέσι Γκράμο Μουσική: Χεκουράν Πέρε Μακιγιάζ : Αλεξάνδρα Μύτα Ήχος: Λέανδρος Δούνης – Ξενοφώντας Κοντόπουλος Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης Εκτέλεση Παραγωγής: Τέφτα Μπέικο Παραγωγοί: Μπουγιάρ Αλιμάνι-Θάνος Αναστόπουλος – Γκιγιόμ Ντε Σέιγ Παραγωγή: 90 Productions (Αλβανία) – Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα) – Arizona Films (Γαλλία)

Με την υποστήριξη των: Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου