ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η (ΓΡΑΠΤΗ) ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΕΪΠΊΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

53Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 29/11/12


Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι... Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα.
Φτάσαμε ήδη στον 53ο χρόνο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη μετά τη Βενετία και τις Κάννες.
Ο κοινός άξονας, το κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο άνθρωπος. Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Το μεγαλείο του ανθρώπου υμνούν και οι μεγάλοι δημιουργοί, τους οποίους τιμά φέτος το Φεστιβάλ με αφιερώματα. Στη μεγάλη οθόνη θα συνομιλήσουν οι αλληγορικές εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που χαράχτηκαν στη συλλογική μας μνήμη. Το ουμανιστικό σινεμά του Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι. Η ρεαλιστική γραφή του ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου. Η τολμηρή φωνή του εξόριστου ιρανού σκηνοθέτη κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί. Η διεισδυτική ματιά του Γερμανού κινηματογραφιστή Αντρέας Ντρέζεν.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής - πρόκειται για τα φιλμ Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη.
Η φετινή Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος ο Τόμας Έλζεσερ. Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Όλε Κρίστιαν Μάντσεν. Σκηνοθέτης από τη Δανία με πολλά διεθνή βραβεία.
Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ. Συνιδρύτρια και διευθύντρια του ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003.
Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες. Σκηνοθέτης από την Πορτογαλία με πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Και ο Έλληνας Διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται οι ταινίες Κινέττα και Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, Άτεμπεργκ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ... του Αλεχάνδρο Λάντες και ... του Άιρα Σακς.
Στο Ελληνικό Πρόγραμμα, 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από αυτές, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη, την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» με τη συμμετοχή σταθερών συνεργατών του (Ελένη Καραΐνδρου, Μαργαρίτα Μαντά, Δημήτρης Σοφικίτης, Γιώργος Ζιάκας, Εύα Κοταμανίδου, Όμερο Αντονούτι), καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη και με το τζαζ τρίο «...» των ..., Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά: την αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ.
Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες με 3 δράσεις:
- Το Αγορά με ψηφιακή βιντεοθήκη
- To 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών
- Το Αγορά
Και, φυσικά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης: την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του 53ου ΦΚΘ. Θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας.
Να σημειωθεί ότι το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», τα αφιερώματα στους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Άκι Καουρισμάκι, Μπαχμάν Γκομπαντί, Κριστιάν Μουντζίου και Αντρέας Ντρέζεν, το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 53ου Φεστιβάλ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013, το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και όλους όσοι μας συμπαραστέκονται σε αυτή την τεράστια προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς:
-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Το Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά το Δήμαρχο ...
-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ...
-Την ΕΡΤ και την ΕΡΤ-3
-Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, κ. Αλέξανδρο Μυράτ.
-Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
-Τον EOT
-Τη Βουλή Τηλεόραση
-Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ειδικά το προϊόν ... που και φέτος είναι χορηγός των Βραβείων Κοινού.
-Τις εταιρείες ... και 235, χορηγούς των Βραβείων της Αγοράς.
-Την ... -Τη ...
-Όλους τους υποστηρικτές μας με χορηγίες σε είδος και
λους τους χορηγούς επικοινωνίας και
-Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το οποίο δημιουργήθηκε η εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει δωρεάν το σύνολο του προγράμματος και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του ... για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
- Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες που εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης.

Σας ευχαριστώ / Δημήτρης Εϊπίδης

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2-11 Νοεμβρίου 2012

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.
Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.
Το 53ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο σινεφίλ ελληνικό κοινό φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους. Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του "Καπιτάλ".
Σας παρουσιάζουμε τις επισημάνσεις του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής - πρόκειται για τα φιλμ Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν επίσης στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer, ενώ φέτος το καθιερωμένο βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» θα απονεμηθεί σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) ορίζει 5μελή επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τις προβολές του Φεστιβάλ και απονέμει 2 βραβεία, ένα σε ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού και ένα σε μια ελληνική ταινία.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Ιερά Μοτέρ του Λεό Καράξ
Η τελετή έναρξης του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 στο Ολύμπιον, με την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας Ιερά Μοτέρ του εκκεντρικού γάλλου δημιουργού Λεό Καράξ. Η ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας), αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια αριστουργηματική ταινία στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον χαμαιλέοντα Ντενί Λαβάν, καθώς και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Στη χώρα των άλλων του Χονγκ Σανγκ-σου
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Στη χώρα των άλλων του κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ. Η Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή των ηρωίδων με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2012
Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές και Ειδικές Προβολές. Εκτός από αυτές τις 14 ελληνικές πρεμιέρες, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του ΦΚΘ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού. Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το 53ο ΦΚΘ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη - Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) - την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΚΙ ΚΑΟΥΡΙΣΜΑΚΙ
Το αφιέρωμα του 53ου ΦΚΘ στο έργο του Άκι Καουρισμάκι παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Βαθιά ουμανιστικό, ανεπιτήδευτο και γενναιόδωρο στο θεατή, το σινεμά του φινλανδού δημιουργού υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία. Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Καουρισμάκι δίνει φωνή στους φτωχούς και αδύναμους αυτού του κόσμου, οι οποίοι παρά τις κακοτυχίες τους δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. Η πιο πρόσφατη ταινία του Το λιμάνι της Χάβρης (2011), μια λυτρωτική ιστορία διάσωσης ενός παράνομου έφηβου αφρικανού μετανάστη, είναι ίσως η πιο αισιόδοξη στιγμή της καριέρας του σκηνοθέτη. Όπως σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας εξ ονόματος των ηρώων του: «Όταν πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει και λόγος για να είμαστε απαισιόδοξοι».

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΠΑΧΜΑΝ ΓΚΟΜΠΑΝΤΙ
Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, ο Μπαχμάν Γκομπαντί υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο του συγκεντρώνει τις σημαντικότερες ταινίες του, δείγματα ενός πολυεπίπεδου κινηματογράφου που συνδυάζει το ρεαλισμό με ημιντοκιμαντερίστικα στοιχεία, ενσωματώνοντας ένα ευφυές παιχνίδι με το μύθο και το φανταστικό. Αυτοεξόριστος από το 2009, ο σκηνοθέτης φέτος επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη, με την πρώτη του ταινία στην περίοδο της εξορίας του, το Η εποχή του ρινόκερου, με πρωταγωνιστές τους Μόνικα Μπελούτσι και Μπεχρούζ Μποσουγκί, η οποία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΡΕΖΕΝ
Το κοινό του 53ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, το έργο του Γερμανού Αντρέας Ντρέζεν, ενός σκηνοθέτη που έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνή φεστιβάλ για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κινηματογραφικά τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ευαίσθητο, κριτικό πνεύμα και ημιντοκιμαντερίστικο ύφος, ο Ντρέζεν καταγράφει χάρη σε ένα ισορροπημένο μείγμα ακρίβειας και αυτοσχεδιασμού, μικρές καθημερινές ιστορίες διαπροσωπικών σχέσεων που ξαφνιάζουν με τη δύναμη και την ευαισθησία τους. Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν χαρακτηριστικά φιλμ της πορείας του, καθώς και σε πρεμιέρα η τελευταία ταινία του Στα μισά του δρόμου (βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Καννών). 

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου ΦΚΘ φιλοξενούν ταινίες που εστιάζουν στους καιρούς μας, καταγράφοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα στην πιο ακατέργαστη και αυθεντική μορφή της. Στις ταινίες του τμήματος, οι δημιουργοί ανιχνεύουν διεισδυτικά την οικογένεια, τη νεότητα και τον έρωτα, επιχειρούν μια εναλλακτική ανάγνωση της Ιστορίας και αληθινών συμβάντων και αφουγκράζονται με διορατικότητα τις κοινωνικές αλλαγές σε εποχή κρίσης. Ανάμεσα στα φιλμ της ενότητας περιλαμβάνονται και οι νέες δημιουργίες διακεκριμένων σκηνοθετών όπως οι Σίον Σόνο, Αντρές Γουντ, Πάμπλο Λαραΐν, Μπαλτάσαρ Κορμακούρ και Πίτερ Στρίκλαντ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ταινίες καταξιωμένων δημιουργών που επιστρέφουν στο σινεμά. Πιο συγκεκριμένα, το εξαιρετικά επίκαιρο θρίλερ Καπιτάλ του Κώστα Γαβρά, η τιμημένη με βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Καννών ταινία Το πρόσωπο της ομίχλης του ουκρανού κινηματογραφιστή Σεργκέι Λοζνίτσα, τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του παραδείσου που υπογράφει ο προκλητικός αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ, με τίτλο Παράδεισος της αγάπης και Παράδεισος της πίστης, αλλά και η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, Κάτι σαν έρωτας.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ο οποίος επιστρέφει με το φιλμ Με το φως της μέρας, ο Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ που μεταφέρει ελεύθερα το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι στο Μέσα  και η Αϊντα Μπέγκιτς με την ταινία Παιδιά του Σεράγιεβο, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενοι ομότεχνοί τους, όπως μεταξύ άλλων η Μάγια Μίλος με το Στιγμιότυπο, φιλοξενούνται στην ενότητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΟΥΝΤΖΙΟΥ
Κεντρική θέση στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια έχει το πλήρες αφιέρωμα στον ρουμάνο σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου, ο οποίος θα δώσει το παρών στην 53η διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του, ανάμεσά τους και την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο Πίσω από τους λόφους  (βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας εξ’ ημισείας για τις δυο πρωταγωνίστριές του στο Φεστιβάλ Καννών). Η ταινία, η οποία αφηγείται ένα αληθινό περιστατικό εξορκισμού, βασίζεται στα μη μυθοπλαστικά αφηγήματα της Tatiana Niculescu Bran. Το αφιέρωμα - στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 6 μικρού μήκους ταινίες και 4 μεγάλου μήκους - συνοδεύεται από ειδική έκδοση, την οποία επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος, Δημήτρης Κερκινός.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά. Η αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ, θα εγκαινιάσουν στην 53η διοργάνωση, την «απαγορευμένη» ζώνη του Φεστιβάλ. Συνεπής σε ένα σινεμά με αυθεντικά προσωπικό στίγμα, ο Κώστας Ζάπας ξεγυμνώνει με σκληρό ρεαλισμό μια κοινωνία σε αποσύνθεση, εκθέτοντας πρωτόγονα την αστική καθημερινότητα ιδωμένη μέσα από την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα και την πολιτική. Το ανατρεπτικό πνεύμα ορίζει το έργο του Λιόρ Σαμρίζ, ο οποίος συνθέτει ένα πολυμορφικό σινεμά αναμειγνύοντας επιρροές από το βίντεο-αρτ και την αβαν-γκάρντ σκηνή, δημιουργώντας εν τέλει έναν δικό του κόσμο που προσομοιάζει με ένα ιδιοσυγκρασιακό "σπιτικό-σινεμό".

ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:

To 8ο Crossroads - Φόρουμ Συμπαραγωγών (6-10 Νοεμβρίου 2012):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμα με επικεφαλής την Μαρί-Πιερ Μασία, συμμετέχουν 17 κινηματογραφικά σχέδια, που επιλέχθηκαν βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Τα Σταυροδρόμια υποστηρίζονται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο (...), για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του (...) το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

Η Αγορά (8 Νοεμβρίου 2012):
Το τμήμα  της Αγοράς του ΦΚΘ φιλοξενεί ταινίες σε εξέλιξη από τη Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 53η διοργάνωση. Φέτος στα  συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία. Η εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες...

Η Αγορά με ψηφιακή βιντεοθήκη (3–10 Νοεμβρίου 2012):
Φέτος στο ... παρουσιάζονται 300 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της Αγοράς έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων..., διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το ... φιλοξενεί τις ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα ..., ταινίες από τις γεωγραφικές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με ιδιαίτερη χαρά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, μια προσφορά του θεσμού προς την πόλη που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του 53ου ΦΚΘ. Στόχος του θεσμού είναι να ενισχύσει το δεσμό ανάμεσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης, και ταυτόχρονα να προωθήσει την κινηματογραφική παιδεία στη Θεσσαλονίκη, με θεμέλιο την Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – ανοιχτή συζήτηση, συναυλίες, εκθέσεις - πλαισιώνουν την 53η διοργάνωση διευρύνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.


Ανοιχτή συζήτηση
«Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο»
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του 53ου ΦΚΘ στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012 (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, 12:00-14:00). Η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου, η σκηνοθέτιδα Μαργαρίτα Μαντά, ο φωτογράφος Δημήτρης Σοφικίτης, ο σκηνογράφος Γιώργος Ζιάκας, καθώς και οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Όμερο Αντονούτι, όλοι στενοί φίλοι και συνεργάτες του σπουδαίου έλληνα δημιουργού, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, θα μοιραστούν αναμνήσεις και εικόνες από την καλλιτεχνική του διαδρομή. Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος / κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη έχει ως στόχο να παρουσιάσει τον σκηνοθέτη «επί τω έργω» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των ταινιών του, αποδίδοντας έτσι μια εκ των έσω οπτική του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Συναυλία Ελένης Καραΐνδρου με την ΚΟΘ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το 53ο ΦΚΘ και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Η ΚΟΘ, υπό τη διεύθυνση του Αλεξάνδρου Μυράτ θα ταξιδέψει το κοινό στις αγαπημένες μελωδίες που η Ελένη Καραΐνδρου συνέθεσε για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα 28 χρόνια της σταθερής και δημιουργικής τους συνεργασίας, με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη στα τραγούδια των ταινιών και τη συμμετοχή του τζαζ τρίο ...., Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου, που θα παίξει πιάνο, συμπράττουν με την ΚΟΘ οι σολίστ – συνεργάτες της Καραΐνδρου, Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Αριστοτέλης Δημητριάδης (μαντολίνο).

Συναυλία ...
Στο πλαίσιο του 53ου ΦΚΘ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία των ..., το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στην Αποθήκη Γ΄ (Λιμάνι). Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του περιοδικού Εξώστης, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Οι ..., τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας εναλλακτικής ... σκηνής από τον Καναδά, θα παρουσιάσουν υλικό από τις τέσσερις διασκογραφικές δουλειές τους, σε μια συναυλία-εμπειρία που συνθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα σόουλ, τζαζ, άφρο και λάτιν ρυθμών.

Εκθέσεις
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 53ου ΦΚΘ και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις με κινηματογραφικές αναφορές:

  • Η έκθεση της Αντουανέττας Αγγελίδη «Ράβοντας χωρίς κλωστή» . αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική σύνθεση πολλαπλών προβολών της κινηματογραφίστριας και εικαστικού, πάνω στο χρόνο και την πράξη της δημιουργίας. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο  18 (Χρυσ. Σμύρνης 18, Θεσσαλονίκη) και αποτελεί διοργάνωση του Σταύρου Παναγιωτάκη, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 1 έως 28 Νοεμβρίου 2012, κείμενο επιμέλειας: Ρέα Βαλντέν).
  • Η έκθεση Ράνια Ράγκου: αποτελεί διοργάνωση της Γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη), όπου και φιλοξενείται, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση   (επιμέλεια, κείμενο Θάνος Σταθόπουλος), η Ράνια Ράγκου συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ανιχνεύοντας τον κοινό τόπο μεταξύ τους μέσα από ζωγραφική, κολάζ και επεξεργασμένες φωτογραφίες. Από την άλλη, η   στο βίντεο   αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που βρίσκει διαφυγή από τη στάσιμη, αδιέξοδη ζωή της υποδυόμενη διάφορους ρόλους (διάρκεια: 3 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2012).

ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
5 - 9 Νοεμβρίου 2012, 9.00-11.00 & 11.00-13.00, αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Το 53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη», έξι μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής (Ελλάδα-Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία), που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα, έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης, ανοιχτής και σταθερής σχέση των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.

ΣΗΜΕΡΑ, Η ΣΥΝΕΝΕΤΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένα βήμα πριν τον ζουρλομανδύα! Πρέπει να ξέχασε ότι είναι ο Δήμαρχος της δεύτερης Ελληνικής πόλεως, της "Συμβασιλεύουσας", και να περιέπεσε σε Αρχηγό χαμινιών της γειτονιάς. 
Αλλιώς δε εξηγείτε, πως τρέφει τόσο μένος και αηδία για το γένος των Ελλήνων;, πιθανώς και επειδή ο ίδιος να νοιώθει συνειδησιακά βρωμότρουρκος-νεογενίτσαρος, ή σκοπιανός-βουλγαρομακεδόνας!
Ότι και να νοιώθει ο ίδιος, δικαίωμά του. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα όμως, είναι να ξευτελίζει μια ολόκληρη πόλη -την Θεσσαλονίκη- και ένα ολόκληρο έθνος, το έθνος των Ελλήνων.
Οι θέσεις του και οι απόψεις του που τρέχει από κανάλι σε κανάλι μεθυσμένος τύφλα να τις εκθέσει -εγκληματίες τρεις φορές περισσότερο είναι αυτοί που του δίνουν βήμα- σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Δεν εκπροσωπούν τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, είναι εντελώς δικές του απόψεις και φάβες, τις έχουμε γραμμένες στις αρχιδάρες μας, περισσότερο γελάμε, παρά τις ακούμε.
Όμως, και το γέλιο και το γιουχάισμα, έχουν τα όριά τους! Πόσο μάλλον, όταν καθημερινώς θίγεται βάρβαρα, η τιμή η αξιοπρέπεια, και το εθνικό φρόνημα των Θεσσαλονικέων.
Ο ίδιος, ο Μπουτάρης, δεν υπήρξε και ούτε ήταν ποτέ Θεσσαλονικεύς! Ένας εσωτερικός εμιγκρές, "λαθρομετανάστης ήταν στην Θεσσαλονίκη, και ούτε τον εξιλεώνουν οι "κουλοχέριδες" της πόλεως που τον ψήφισαν νέο "Μεσσία".
Οι παπαρδέλες του, οι τούρκικες ή γυφτοσκοπιανές ανοησίες του, και ο πόρνος,  ξεφτιλισμένος, δήθεν πολιτικός λόγος, από έναν ανύπαρκτο πολιτικό, που θέλει να επιβάλλει, δεν μπορεί να γίνει για πολύ ανεκτός ακόμα, κάποιος θα του ανοίξει την κεφάλα στα δυο εν βρασμώ ψυχής, ή θα τον στείλει στα θυμαράκια πριν την ώρα του, και χωρίς να δώσει κανείς δραχμή εκ των υπολοίπων ημών των Ελλήνων, για τον χαμό του.
Μια παροιμία λέει: ο τρελός είδε τον μεθυσμένο και φοβήθηκε. Μην νομίζει ότι έχει ασπίδα κάτι τέτοιο.
 Τον έχουμε παρακολουθήσει σε δεκάδες συνεντεύξεις, να μην μπορεί να σηκωθεί από την καρέκλα του, τύφλα που είναι, και να πιάνει το κεφάλι του γιατί θα του φύγει από το αλκοόλ που έχει συσσωρευτεί εκεί μέσα. Θα μας πείτε, πως το ξέρετε; 
Θα σας απαντήσουμε, το ξέρουμε, γιατί για 65 χρόνια, ζήσαμε το ίδιο δράμα με άκρως συγγενικό, οικείο μας πρόσωπο, και στους αλκοολικούς, τους μεθύστακες, και τους εξαρτημένους, έχουμε κάνει ντοκτορά.
Τα μάτια του Μπουτάρη "δακρύζουν" στο μύρισμα του αλκοόλ, και από χιλιόμετρα μακριά. Γι' αυτό και έχει συνεχώς κατεβασμένο το κεφάλι του στις συνεντεύξεις, ή βλέπει αλλού, όπως ο κάθε μεθυσμένος -που το γνωρίζει σαφέστατα αυτό-  δεν θέλει να το εκθέσει στη θέα του απέναντί του, γιατί θα "πιαστεί"! Πα "αποκαλυφθεί"! "Πάλι τον κράσον έπιες, πάλι τον νουν απώλεσας"
Έτσι να βλέπετε από τούδε και στο εξής την αηδιαστική "υπόθεση Μπουτάρη", τώρα, αν σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση κάποια φορά, σβουρίξτε τον και καμιά αθώα στην κεφάλα... Είδατε τι έπαθε η Κανέλη, με τις σφαλιάρες που έφαγε από τον Κασιδιάρη; Έκανε μήνες να ξαναφανεί στα κανάλια, μετά και την δεύτερη... Με τα νεροζούμια και τις μύξες.... Τώρα, απαλλαχτήκαμε, ολωσδιόλου από αυτήν! 
 Ε, αν είναι να απαλλαγούμε και απ' αυτόν τον ηλίθιο δια παντός, ρίξτε του και καμιά φάπα, να τελειώνουμε!.."Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο".
Διαβάστε τώρα παρακάτω, τι σέρνει σ' αυτόν τον μεθύστακα και το ΥΜΑΘ, τα συμπεράσματα δικά σας.
Εμείς, να σημειώσουμε μόνον, πως ήταν ντροπή για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σήμερα, που στρογγυλοκάθισε αυτή η πολιτική σβουνιά της Τ.Α. στη θέση του κ. Εϊπίδη. Προσωπικά αν το ξέραμε εγκαίρως, δεν θα πηγαίναμε καθόλου! 
Για τον απλούστατο λόγο, βαρεθήκαμε να τον βλέπουμε να την κοπανάει από την τράπεζα αφήνοντας σύξυλο πάντα τους ομοτράπεζούς του, ή για συχνοουρία που φέρνει το ποτό, ή για να πάει στο μπαρ, να "σφυρίξει" απανωτά τρία-τέσσερα σφηνάκια, έτσι για "πρόφταση"!..
  
ΥΜΑΘ: ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ

Σχολιάζοντας την πρωτοφανή επιτυχία και την εντυπωσιακή συμμετοχή χιλιάδων Θεσσαλονικέων στη «Γιορτή Σημαίας» που διοργάνωσε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, για να τιμήσει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που τίμησαν με την παρουσία τους τη “Γιορτή Σημαίας” και παρακολούθησαν από κοντά ένα δρώμενο, που σκοπό είχε να αναδείξει τα ιστορικά σημεία και γεγονότα που σημάδεψαν την απελευθέρωση της πόλης μας πριν από έναν αιώνα.
Η μαζική τους παρουσία αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους ατυχώς εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη δεν απελευθερώθηκε, αλλά παραδόθηκε στον Ελληνικό Στρατό.
Αν μη τι άλλο η παραπάνω άποψη αποτελεί ύβρη για τους χιλιάδες Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που χάρισαν τη ζωή τους στην πατρίδα, για να μπορούμε εμείς σήμερα να αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας και η Θεσσαλονίκη να μην ονομάζεται… Σελανίκ.
Όσον αφορά στις ατυχείς δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι το Υπουργείο προχώρησε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων “αποφασίζοντας και διατάσσοντας”, θα ήθελα να επισημάνω πως ευτυχώς για την αλήθεια, “τα γραπτά… μένουν”.

Πρώτον: Με έγγραφό του στις 2 Οκτωβρίου 2012, με αριθμό Πρωτοκόλλου 738, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε, ως όφειλε, το Δήμο Θεσσαλονίκης για το πλήρες πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που επρόκειτο να διοργανώσει στις 25, 26 και 27 του ίδιου μήνα. Οι λογικές του “αποφασίζουμε και διατάζουμε” που επικαλείται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ξένες προς εμένα, καθώς προσωπικά με ενδιαφέρουν η ενημέρωση και η συνεργασία. Έτσι έχω μάθει και έτσι πορεύομαι στην προσωπική, επαγγελματική και πολιτική μου σταδιοδρομία.

Δεύτερον: Σε έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης (με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2012 και με αριθμό Πρωτοκόλλου 6318), σχετικά με την άδεια που ζητήσαμε για την ανάρτηση λαβάρων, σημαιών και θυρεών σε διάφορα σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος κλείνει την επιστολή του αναφέροντας τα εξής: “Ευχόμενοι κάθε επιτυχία στη διοργάνωσή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για ότι άλλο χρειαστεί”.

Τρίτον: Σε έγγραφο της 15ης Οκτωβρίου 2012 και με αριθμό Πρωτοκόλλου 6436 προς το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων κ. Χασδάϊ Καπόν ανέφερε ότι η υπηρεσία του “ανταποκρινόμενη άμεσα” στο κάλεσμά μας, βρισκόταν στην “ευχάριστη θέση” να μας απαλλάξει “από την καταβολή τελών διαφήμισης για τις αφίσες που θα αναρτηθούν στην πίσω επιφάνεια ορισμένων λεωφορείων του ΟΑΣΘ, για την προβολή των εκδηλώσεων: “Έκθεση Κειμηλίων και Γιορτή σημαίας: στα βήματα των ελευθερωτών”.

Τέλος στις 18 Οκτωβρίου 2012 και σε έγγραφο από το γραφείο Δημάρχου, με αριθμό Πρωτοκόλλου 6318, το οποίο επίσης υπογράφει ο κ. Μπουτάρης, μας ενημέρωσαν πως εγκρίθηκε το αίτημα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους και της περιοχής της παραλίας κοντά στον Λευκό Πύργο το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, “για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα πλαίσια εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης”.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω το αρχαίο ρητό: “Κρείττον το σιγάν” και να τονίσω πως στη δύσκολη εποχή που βιώνει η κοινωνία μας, οφείλουμε να στέλνουμε μηνύματα ενότητας και όχι φθηνών εντυπωσιασμών».

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "ΧΑΟΥΣ", ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ...

***ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ***ΤΟ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ***Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΥ (ΟΥΡΑΝOYΠΟΛΕΩΣ) ***ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΡΟΠΗ, ΓΙΑ ΤΑ "100ΧΡΟΝΑ” ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ” ***ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ***ΣΟΦΙΑ - ΜΠΟΡΟΒΕΤΣ ***ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ - ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑ ***ΔΙΑΔΡΟΜΗ "ΡΙΛΑ - ΚΡΕΣΝΑ" ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ***ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ***ΠΕΛΛΑ, Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ***Ο ΠΛΟΥΤΟΣ, ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ***H ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ***ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ TON ATTIK - Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ***ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ - ΓΟΡΓΩ ***ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΑΛΑΝΗΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ***ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ, ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ***ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α' ΠΡΟΒΛΗΤΑ ***Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΛΙΝΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ***ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ***Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ***ΑΓΓΙΤΗΣ Ο ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ***ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ***52o "ΦΚΘ" - ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΪΝ ***XV ΜΠΙΕΝΑΛΕ, ΘΕΣΣΑΛΩΝΝΙΚΗ 2011***41ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ***41ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ***ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ: ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ***ΕΡΓΟΣΕ: ΟΠΩΣ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΟΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ***ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΝΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ***ΓΚΟΛΦ ΠΥΡΗΝ, ΡΑΖΛΟΓΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ***ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ_ ΝΕΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ***ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ***ΚΟΜΒΟΣ ΛΑΚΙΑΣ: Ο ΠΙΟ ΑΘΛΙΟΣ ΣΤΗΝ "ΠΚΜ”***ΜΥΡΤΙΣ, ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ***ΑΡΙΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ, "ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ", Ο ΤΕ ***ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ "ΔΟΥΜΠΙΑ" ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ***Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ, ΜΕΡΟΣ 2ο

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΛΗΞΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ»

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2-11 Νοεμβρίου 2012


Με την αντίστροφη μέτρηση για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε τις ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης, καθώς και νέα, τόσο με διεθνές, όσο και με ελληνικό ενδιαφέρον από την Αγορά του ΦΚΘ:
  • Την αυλαία του 53ου ΦΚΘ θα ανοίξει η πολυσυζητημένη ταινία Άγιες Μηχανές του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ. Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας) αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια ταινία στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον χαμαιλέοντα Ντενί Λαβάν, καθώς και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.
  • Το 53ο ΦΚΘ θα ολοκληρωθεί με την ταινία Στη χώρα των άλλων του κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Δυναμική θα είναι στο 53ο ΦΚΘ η παρουσία της Αγοράς. Συνολικά 150 ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους και αντιπρόσωποι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, Βερολίνου, Βενετίας, Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σαράγιεβο και Σόφιας, θα συμμετάσχουν στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, οι οποίες έχουν και φέτος ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον: Οι ταινίες Λούτον του Μιχάλη Κωνσταντάτου, Σεπτέμβριος της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και Άγρια Πάπια του Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν στα (συνολικά 12) (...), διεκδικώντας το βραβείο (...) της (...) που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ταινίας. Το βραβείο πέρυσι κέρδισε η ταινία Όταν σε είδα, που αποτελεί φέτος την επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια παίρνουν μέρος 17 κινηματογραφικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και τρία ελληνικά: Το Park της Σοφίας Εξάρχου, το Γκόλντεν Ντέι του Βαρδή Μαρινάκη και το Ευτυχισμένα Γεννέθλια του Χρίστου Γεωργίου. Ανάμεσα στα βραβεία του Crossroads περιλαμβάνονται και το βραβείο (...), για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC, το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.
Η Αγορά και οι ταινίες έναρξης και λήξης, οι οποίες εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2-11 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΟΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ

Η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει με χαρά τις φετινές συμμετοχές στα τμήματα Αγορά - 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών. Φέτος, η Αγορά, η οποία πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς, φιλοξενεί 17 κινηματογραφικά σχέδια στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια και 12 ταινίες στην Αγορά.

Αγορά
Στο τμήμα Αγορά (8 Νοεμβρίου 2012) πραγματοποιούνται προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 53η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από την Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους. 
Φέτος στην Αγορά συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία.

Οι ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο τμήμα της Αγοράς:
  • Μαύρα Διαμάντια, 2012
Σκηνοθεσία: Μιγκουέλ Αλκαντούντ, Παραγωγή: Ισπανία / Πορτογαλία / Εσθονία / Μάλι
  • Πεινασμένος Άνθρωπος, 2012
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Μαρτίν, Παραγωγή: Γαλλία
  • Είμαι ένας Βάγκραντ, 2012
Σκηνοθεσία: Τσάρλς Νάιμαν, Παραγωγή: Γαλλία
  • Οι Ιμπεκάμπλς, 2012
Σκηνοθεσία: Ραμίν Μαρτίν, Παραγωγή: Τουρκία
  • Ο Γιαπωνέζικος Σκύλος, 2012
Σκηνοθεσία: Τουντόρ Γκιουργκίου, Παραγωγή: Ρουμανία
  • Τελευταία Εποχή, 2012
Σκηνοθεσία: Ντανίλο Καπούτο, Παραγωγή: Ιταλία
  • Λουτόν, 2013
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Παραγωγή: Ελλάδα
Το Luton παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 2010
  • Μάτρες εντ Κάβερς, 2012
Σκηνοθεσία: Αμπντάλη, Παραγωγή: Αίγυπτος
  • Ο Σκυλοφονιάς μου, 2013
Σκηνοθεσία: Μίρα Φούρνεϊ, Παραγωγή: Σλοβακία/Τσεχία
  • Σήα μπάρνερς, 2013
Σκηνοθεσία: Μελίσα Ορκάυ, Παραγωγή: Τουρκία
  • Σεπτέμβριος, 2012
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Παραγωγή: Ελλάδα / Γερμανία
  • Άγρια Πάπια, 2012
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης, Παραγωγή: Βένια Βέργου, Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή της Αγοράς φέτος απαρτίζεται από τους:
Μάικλ Βέμπερ, Μάτς Φάκτορι, γενικός διευθυντής, Γερμανία
Ρέμι Μπόνχομ, Φεστιβάλ Καννών - Εβδομάδα Κριτικής, διευθυντής προγράμματος, Γαλλία
Ειρήνη Σουγανίδου, Διανομέας, Ελλάδα

Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γιάννα Σαρρή sarri@filmfestival.gr και την Αγγελική Βέργου vergou@filmfestival.gr.

Την Αγορά αποτελούν μια συνεργασία των τμημάτων Ελληνικές Ταινίες 2012, Ματιές στα Βαλκάνια και της Αγοράς.

Σταυροδρόμια
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το φετινό 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια (6-10 Νοεμβρίου 2012) με επικεφαλής την Μαρί Πιέρ Μασία, επέλεξε 17 κινηματογραφικά σχέδια, βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των 17 κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.