ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στον Καναδά

Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο τιμά φέτος το ελληνικό σινεμά και υποδέχεται την Αθήνα ως τιμώμενη πόλη στην καθιερωμένη ενότητα «City to City».
Συνολικά δέκα ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο Τορόντο, σε μια συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
«Η συνεπής παρουσία των ελληνικών ταινιών στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον σ’ έναν νέο ελληνικό κινηματογράφο που εξελίσσεται με πολύ καλές προοπτικές, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και αποσπώντας θετικές κριτικές, καθώς και σημαντικά βραβεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ο οποίος επέλεξε τις ταινίες από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, κ. Κάμερον Μπέιλι.
Μετά το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη, το Μπουένος Άιρες και το Μουμπάι, πόλεις που προβλήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα «City to City», τα φώτα στρέφονται στην Αθήνα και τους δημιουργούς της, δίνοντας διεθνή ώθηση στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
Οι δέκα ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 38ο Φεστιβάλ Τορόντο (5-15 Σεπτεμβρίου 2013) είναι οι εξής:
  1. September, της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
  2. Wasted Youth, των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Φόγκελ
  3. J.A.C.E., του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
  4. Wild Duck, του Γιάννη Σακαρίδη
  5. Miss Violence, του Αλέξανδρου Αβρανά
  6. Η αιώνια επιστροφή, του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου
  7. Στο λύκο, των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αριάν Χιουζ
  8. Να κάθεσαι και να κοιτάς, του Γιώργου Σερβετά
  9. Άδικος Κόσμος, του Φίλιππου Τσίτου
  10. H κόρη, του Θάνου Αναστόπουλου

     [Σ.Σ. "Χ.Κ.": Ευτυχώς, μέσα στα δέκα δεν είναι ο "Κυνόδοντας"!..]

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Αλίντας Δημητρίου.
Συνεπής δημιουργός, με πολιτικές και κοινωνικές θέσεις που εκφράζονται και στο έργο της, η Αλίντα Δημητρίου εμβάθυνε στο ρόλο των γυναικών στους πολιτικούς αγώνες.
Η τριλογία της, «Πουλιά στο βάλτο», «Η ζωή στους βράχους» και «Τα κορίτσια της βροχής», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (τα «Πουλιά στο βάλτο» απέσπασαν το βραβείο κοινού στο 10ο ΦΝΘ) ανέδειξε μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα την αγωνιστικότητα και τη δύναμη της γυναικείας ψυχής.
Η απώλειά της στο χώρο του ντοκιμαντέρ τον οποίον υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια είναι μεγάλη.
Στην οικογένειά της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.