ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6-15 Νοεμβρίου 2015

 Ο προϋπολογισμός του 56ου φεστιβάλ είναι 700.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται ως εξής:
  • 250.000 από το Υπουργείο Πολιτισμού
  • 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "MEDIA"
  • 120.000   από διάφορους χορηγούς σε μετρητά (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Βουλή Τηλεόραση κ.α.)
  • 180.000 από τα αναμενόμενα έσοδα του Φεστιβάλ (εισπράξεις από  πωλήσεις εισιτηρίων και εκδόσεων και χορηγίες σε είδος) [Σ.Σ.Σ.: Ποσό πενιχρότατο, για ένα Φεστιβάλ κινηματογράφου επιπέδου Θεσσαλονίκης]

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΚΑΙ ΛΗΞΕΩΣ

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ (Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, Ολύμπιον)

Η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία Βοκτώρια του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΕΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ;

Κοιτάξτε παρακάτω τι κάνουνε οι φοιτητές κλασικών σπουδών στην Νέα Ζηλανδία, και τι παπαριές και αρχιδιές, κάνουμε εμείς στη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας
Τη μεν γλώσσα μας, την έχουμε κατά γαμήσει (δίγλωσσα κείμενα γεμάτα αρλουμποφράγκικες αηδίες που δεν καταλαβαίνουν ούτε αυτοί που τα γράφουν, τ΄τλοι ταινιών αηδιαστικοί ξενόγλωσσοι, έτσι για να δείξουν οι δημιουργοί τους, ότι γίνανε κια υτοί Ευρωπαίοι, δηλαδή ευρωπαϊκές μαϊμούδες), τον δε πολιτισμό μας, τον έχουμε κατά ξευτελίσει!.. 
Οι γελοίοι νεο-Έλληνες... Των Ευρωπαίων περίγελα, και των αρχαίων παλιάτσοι!..

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6-15 Νοεμβρίου 2015

Το ελληνικό σινεμά πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με 21 ταινίες μεγάλου μήκους, 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύουν το πολύμορφο τοπίο του εγχώριου κινηματογράφου.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6-15 Νοεμβρίου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΡΝΟ ΝΤΕΠΛΕΣΑΝ 
ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Δημιουργοί και κινηματογραφίες που εμπνέουν και πρωτοπορούν ξεχωρίζουν φέτος στα αφιερώματα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσάν και αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό έναν οραματιστή δημιουργό, πιστό σε ένα προσωπικό σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σε έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης. H πιο πρόσφατη ταινία του Τα Χρυσά μου Χρόνια (2015), μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, θα κλείσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Ο Ντεπλεσάν, θα παραβρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να δώσει ένα μάθημα διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, το spotlight στο νέο αυστριακό σινεμά, συστήνει νέους κινηματογραφιστές που ακολουθώντας το μονοπάτι του ρεαλισμού, καταγράφουν οριακές ανθρώπινες και κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, προσεγγίζοντας συχνά τη σκοτεινή πλευρά των συναισθημάτων.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΝΈΩΣΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΎ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΌΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΊΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016, ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΈΡ

Εμείς θα σημειώσουμε μόνον, στο παρακάτω εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της κ. Γιαννάκη, την περιφρονητική αδιαφορία για το Φεστιβάλ των τηλεοπτικών καναλιών “Σταρ” Στερεάς Ελλάδος και Λαμίας, ματαίως περιμέναμε τρεις μέρες στο ξενοδοχείο να δούμε κάτι από την έναρξη, έστω και μία εικόνα, δεν είδαμε απολύτως, τίποτα, και, με την αποχή αυτών των τοπικών ΜΜΕ από μια τέτοια εκδήλωση, σε μια πόλη όπως η Χαλκίδα, δεν κάνεις, απολύτως, τίποτα!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ KAI ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6 - 15 Νοεμβρίου 2015

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες και οι Ειδικές Προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες και πολλά υποσχόμενοι νέοι δημιουργοί, δίνουν το στίγμα ενός πρωτοποριακού σινεμά, τολμηρού, ανήσυχου που προσκαλεί τους θεατές σε σαγηνευτικές κινηματογραφικές διαδρομές.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει δυο ημερίδες με θέμα «Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση. Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10) και η δεύτερη ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Αθηνά του ξενοδοχείου Παρθενών (Μακρή 6, Ακρόπολη). Στις ημερίδες θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του έργου και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Αργυρώ Μεσημέρη, η ιστορικός τέχνης κ. Ειρήνη Οράτη, ο κριτικός κινηματογράφου κ. Μισέλ Δημόπουλος, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος, καθώς και συντελεστές του έργου εκ μέρους της ομάδας τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης.

56ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6-15 Νοεμβρίου 2015

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο "ΛΟΥΞ"
στο 56ο ΦΚΘ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο "ΛΟΥΞ", το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ Μεντιτερανέα του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία) και Μάθημα  των Κριστίνα Γκρόζεβα  και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΟΣ - ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΣΤΑ 70 ΤΟΥ, ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΑΛΚΙΔΟΣ”! 
Το έργο είναι, “Λουτρά Θέρμης: Όπως Βρώμα και Δυσωδία”, και ο σκηνοθέτης είναι ο Αργύριος Γ. Δαγκίλας από τα Σανά Χαλκιδικής. 
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την εγκληματική εγκατάλειψη των Λουτρών Θέρμης, ιδιοκτησίας Δήμου Θεσσαλονίκης, τι ήθελε να κάνει, ο άχρηστος αυτός Δήμος, και τι έκανε από το 2007, που έπαψε να τα λειτουργεί. 
Το έργο θα προβληθεί την Τετάρτη 14/10 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο θέατρο Παπαδημητρίου στην Χαλκίδα, στην ενότητα “Πανόραμα” του Φεστιβάλ, και η διάρκειά του είναι 91 λεπτά της ώρας. 
Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την προβολή.