ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 11-20 Μαρτίου 2011

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου 2011, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Στόχος του, να παρουσιάζει τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις – ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις-, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.
Φέτος, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου ουκρανού δημιουργού Σεργκέι Λοζνίτσα, ο οποίος θα παραβρεθεί στη διοργάνωση, αλλά και στο έργο της πολυβραβευμένης τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα. Παράλληλα, εν όψει της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την ξεχωριστή πραγματικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της διοργάνωσης πραγματοποιεί αφιέρωμα στην Κυριακή Μάλαμα, μια δημιουργό που έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της διαδρομές. Τέλος, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του 13ου ΦΝΘ κατέχει το αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες που σκιαγραφούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και με επίκεντρο κοινωνίες σε αναβρασμό και μέρη που συνταράσσονται σε καθημερινή βάση.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Η γοητευτική ζωή και η ανεπανάληπτη μουσική πορεία της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου, ζωντανεύουν μέσα από το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου γλυκό / My Sweet Canary, του Ρόι Σερ, το οποίο ανοίγει την αυλαία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, στο Ολύμπιον. Τρεις νέοι μουσικοί πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό, από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά ίχνη της ερμηνεύτριας, αποκαλύπτοντας τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του ρεμπέτικου ως φαινόμενο, περιδιαβαίνοντας τις σύγχρονες μουσικές σκηνές, όπου αναβιώνουν παγκοσμίως τα τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΟΖΝΙΤΣΑ
Το Φεστιβάλ τιμά τον πολυβραβευμένο ουκρανό ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα / Sergei Loznitsa, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει συνολικά 11 ταινίες. Γεννημένος το 1964 στη Λευκορωσία, ο πολυπράγμων κινηματογραφιστής ξεχώρισε με τα πρώτα κιόλας δείγματα γραφής του, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία, αλλά και διεθνή αναγνώριση. Πέρυσι, ο Λοζνίτσα υπέγραψε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας, με τίτλο My joy, κλέβοντας τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Κανών. Τα ντοκιμαντέρ του χαρακτηρίζονται από ωριμότητα, απουσία αφηγητή, δυναμική των χαρακτήρων και αισθητική αρτιότητα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΕΛΕΝΑ ΤΡΕΣΤΙΚΟΒΑ
Στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 10 αντιπροσωπευτικές ταινίες της τσέχας ντοκιμαντερίστριας Χελένα Τρεστίκοβα / Helena Trestikova, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της στο να παρακολουθεί, σε βάθος ετών, τις ζωές φαινομενικά συνηθισμένων, αλλά στην ουσία τόσο ασυνήθιστων ανθρώπων. Γεννημένη στην Πράγα το 1949, η δημιουργός αποφοίτησε από την φημισμένη σχολή FAMU, όπου διδάσκει από το 2002, και συνολικά έχει στο ενεργητικό της πάνω από τριάντα ντοκιμαντέρ, που της έχουν χαρίσει δεκάδες διακρίσεις.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΛΑΜΑ
Διατηρώντας πάντα έναν προσανατολισμό ανθρωποκεντρικό, η Κυριακή Μάλαμα αναδεικνύει μέσα από το φακό της μείζονα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, αναζητώντας πάντα την αφανή πλευρά των πραγμάτων. Από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Κύπρο, έως την Τουρκία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, η δημιουργός καταγράφει με σεβασμό και ευαισθησία, μειονότητες και μικρές κοινωνικές ομάδες, ενώ επίσης αφηγείται μνήμες και προσωπικές μαρτυρίες. Το 13ο ΦΝΘ θα παρουσιάσει τους πιο σημαντικούς – μέχρι σήμερα – σταθμούς στο έργο της, ενώ θα βραβεύσει τη δημιουργό για τη συμβολή της στην τέχνη του ντοκιμαντέρ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ»
Με αφορμή τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Athens 2011, το 13ο ΦΝΘ πραγματοποιεί ένα πλούσιο αφιέρωμα με τίτλο «Έτσι είμαι – Ανατρέποντας προκαταλήψεις», το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης για άτομα με αναπτυξιακές και νοητικές δυσλειτουργίες. Συγκινητικά, αυθεντικά στη σύλληψή τους ντοκιμαντέρ, που μας προσκαλούν να γνωρίσουμε αυτά τα άτομα καλύτερα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο αραβικός κόσμος βιώνει μια από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της Ιστορίας του, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ, Λιβυή. Η Μέση Ανατολή, μια από τις πιο ευάλωτες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, άλλοτε ασφυκτιά και άλλοτε εξεγείρεται μέσα σε μια δίνη πολιτικών μεταστροφών και κοινωνικών ζυμώσεων.
Ο κινηματογραφικός φακός είναι παρών και αντανακλά την αλήθεια της. Εξελίσσοντας τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας με τις δράσεις του, στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών», πραγματοποιεί αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, με ταινίες τεκμηρίωσης που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη πραγματικότητα.

ΤΜΗΜΑΤΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Η συμμετοχή, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και μεγαλύτερη από ταινίες ανήσυχες, που καλύπτουν μια πλατιά γκάμα θεμάτων και καταγράφουν την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, αυτή που συνήθως δεν βλέπουμε στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για πέμπτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Κώστα Παναγιωτάκη (διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας) και Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς, απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (συνεργάτης τμήματος επικοινωνίας WWF Ελλάς) και Μαρία Λιβανού (υπεύθυνη επικοινωνίας προγράμματος «Θάλασσα»).

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την Μαύρη Ήπειρο, προτείνοντας Αφρικανικές Ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Φέτος το Φεστιβάλ αναδεικνύει τόσο την θεματολογία, όσο και την κινηματογραφία ενός τόπου που υποφέρει από φυλετικούς πολέμους, ασθένειες, αναλφαβητισμό, οικονομική εκμετάλλευση και έλλειψη βασικών αγαθών όπως η τροφή και το νερό. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο, αλλά και από την Αφρική, αφηγούνται σύγχρονες Αφρικανικές Ιστορίες, μέσα από ντοκιμαντέρ που αντανακλούν την πολυσύνθετη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου, επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.

Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες:

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ / ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ / ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ / ΜΟΥΣΙΚΗ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ
Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις
Τρίτη 15/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με αφορμή το αφιέρωμα «Έτσι είμαι: Ανατρέποντας προκαταλήψεις», με τη συμμετοχή των: Μάριαν Κάπλαν / Marianne Kaplan (σκηνοθέτιδα), Νταν Χαμπίμπ / Dan Habib (σκηνοθέτης), Γιάννα Καλογεράκη (μητέρα παιδιού με νοητική στέρηση), Πέρλα Μεσσίνα (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ, ενήλικας με Asperger).

ΗΜΕΡΙΔΑ
H εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: Η γυναικεία ματιά
Παρασκευή 18/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Το 13ο ΦΝΘ επιχειρεί να καταγράψει την πραγματικότητα και την εξέλιξη της ελληνικής ταινίας τεκμηρίωσης τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ημερίδας, στην οποία συμμετέχουν οι σκηνοθέτιδες Βάλερυ Κοντάκος (και παραγωγός), Κυριακή Μάλαμα, Κατερίνα Πατρώνη και Εύα Στεφανή.

MASTERCLASS
Σεργκέι Λοζνίτσα
Τετάρτη 16/3/2011, 11:00-14:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Αρνούμενος να υποταχθεί σε μια από τις βασικές αρχές του είδους –την τεκμηρίωση– και μετατρέποντας την υπάρχουσα πραγματικότητα σε μια νέα, την οποία διερευνά μαζί με τον θεατή, ο Σεργκέι Λοζνίτσα εκφράζει μέσα από τις ταινίες του μια μοναδική προσέγγιση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο δημιουργός θα παραδώσει masterclass μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το σύνολο του έργου του, καθώς και για την ιδιαίτερη οπτική του επάνω στο κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ.

MASTERCLASS - «Νέες αγορές – Νέες ευκαιρίες (Προσωπικό μάρκετινγκ για σκηνοθέτες)» Πέμπτη 17/3/2011, 15:00-17:00, IEK AKMH
Το masterclass πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2011 του 13ου ΦΝΘ και αποτελεί συν-διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εισηγητής της εκδήλωσης, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ, είναι ο ειδικός σε θέματα διανομής και μάρκετινγκ Νταν Σάνον / Dan Shannon, ιδρυτής της εταιρείας ID Communications, η οποία εξειδικεύεται στο μάρκετινγκ ταινιών που επιδιώκουν να αναδειχθούν σε εξειδικευμένη αγορά.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΛΙ ΝΤΕΡΚΣ
Η Άλι Ντερκς / Ally Derks, διευθύντρια του IDFA, του σημαντικότερου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα βραβευτεί από το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την σπουδαία συνεισφορά της στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Η βράβευση θα γίνει την Πέμπτη 17/3, στις 7.30 μμ στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Μετά τη βράβευση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Position Among the Stars του Λέοναρντ Ρέτελ Χέλμριχ, που απέσπασε τα βραβεία καλύτερου μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και καλύτερου ολλανδικού ντοκιμαντέρ στο τελευταίο Φεστιβάλ IDFA.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ CoPro - Πέμπτη 17/3/, 17:00-18:00, ΙΕΚ ΑΚΜΗ
To CoPro είναι ένα ίδρυμα για το μάρκετινγκ ντοκιμαντέρ, που έχει ως στόχο την προώθηση και διακίνηση στη διεθνή αγορά ισραηλινών ντοκιμαντέρ, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική οργάνωση με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Ισραήλ. Στο 13ο ΦΝΘ, η Όρνα Γιαρμούτ / Orna Yarmut, ιδρύτρια-διευθύντρια του CoPro, θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους παραγωγούς τα σημερινά χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ στο Ισραήλ: τις βασικές θεματικές, τις πηγές χρηματοδότησης και τη σημασία των συμπαραγωγών με διεθνείς εταίρους.

OMIΛIA Ράινερ Ζίμον, σκηνοθέτης
«Η DEFA, η λογοκρισία εκείνης της εποχής και η κατάργησή της μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών»
Σάββατο 19/3/2011, 11:00, αίθουσα Τζον Κασαβέτης
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε
O Ράινερ Ζίμον συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σκηνοθέτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ταινίες σύγχρονου περιεχομένου που υιοθετούσαν κριτική στάση απέναντι στην καθημερινότητα της Ανατολικής Γερμανίας, ωστόσο εργάστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική διευθύνοντας κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες χώρες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί η ταινία του Μιλώντας με τα ψάρια και τα πουλιά (Παρασκευή 18/3/2011, 19:00, ΙΕΚ Ακμή).

3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - Τρίτη 15/3/2011, (15.00-17.00) ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Στο πλαίσιο της Αγοράς του 13ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται το
3ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το EDN και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς που θα παρευρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχουν οι: Γιέσπερ Όσμουντ (Μοντέρ και εξπέρ τρέιλερ, Δανία), Γιαν Ρόφκαμπ (Διανομέας, Films Transit, Καναδάς), Μαντλέν Αβραμούσις (Υπεύθυνη Ανάθεσης, ARTE G.E.I.E., Γαλλία), Ντίτα Κρίβσκα (Διευθύντρια Πωλήσεων, HBO Central Europe, Τσεχία), Φιλίπα Κοβάρσκι (Διανομέας, Cinephil, Ισραήλ).

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ - Κυριακή 13/3/2011
Με αφορμή την Ημέρα Γαλλοφωνίας, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde, παρουσιάζει την προβολή της παιδικής ταινίας Είναι απλά η αρχή των Ζαν-Πιερ Ποτσί και Πιερ Μπαρουζιέ (αίθουσα Ολύμπιον, 11.00) και της ταινίας
Ο Ζυλιέν του Γκαέλ Λεπένγκλ (αίθουσα Ολύμπιον, 20.00).

ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ
Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίζει και φέτος - από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου 2011 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30 στο δωμάτιο Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου ELECTRA PALACE και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δύο φωτογραφικές εκθέσεις με ανθρωποκεντρική ματιά και κινηματογραφική άποψη, διανθίζουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης:

«ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΟΠΙΑ» – ΝΤΙΤΕΡ ΖΑΟΥΤΕΡ
Η έκθεση «Ανθρώπινα Τοπία» του Ντίτερ Ζάουτερ συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και υποστηρίζεται από τα Ινστιτούτα Γκαίτε Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης (12/3-20/3/2011, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ). Στα «Ανθρώπινα Τοπία» του γερμανού σκηνοθέτη, φωτογράφου και συγγραφέα Ντίτερ Ζάουτερ, πρωταγωνιστούν πορτρέτα που σφύζουν από ευθύτητα και αμεσότητα: τα πρόσωπα εργατών από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης κάνουν οι Θάνος Σταυρόπουλος και Άννα Μηλώση.


«ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΙΧΝΗ» - ΠΑΤΡΙΚ ΖΑΚΜΑΝ
Η έκθεση «Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο: μνήμη και ίχνη» του Πατρίκ Ζακμάν, αποτελεί μια διοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (12/3-25/3/2011, Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης). Στην έκθεση αποτυπώνονται οι σπουδαιότεροι σταθμοί στην καριέρα του βραβευμένου γάλλου φωτογράφου Πατρίκ Ζακμάν, μέλος του πρακτορείου Magnum από το 1985. Την έκθεση επιμελείται η Αγγελική Γραμματικοπούλου.

ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – PITCHING FORUM
H Αγορά Ντοκιμαντέρ του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τις 14/3 έως τις 19/3/2011, καθημερινά 10:00-20:00, στο Ξενoδοχείο Εlectra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που επί δώδεκα χρόνια αγκαλιάζουν οι επαγγελματίες, διευρύνεται ακόμα περισσότερο και επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την συνεργασία της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ Α.Ε.) και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ε.Ε. Την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν φέτος 57 αγοραστές από 50 κανάλια και εταιρείες - ανάμεσά τους εκπρόσωποι των ΑRTE (Γαλλία), CANAL+ (Γαλλία), TV KATALUNYA (Ισπανία), Al Jazeera (UK), Films Transit (Καναδάς), HISTOIRE (Γαλλία), ZDF (Γερμανία), YLE (Φινλανδία), PLANETE MULTITHEMATIQUES (Γαλλία), HBO Europe (Τσεχία), Link TV (ΗΠΑ), TG4 (Ιρλανδία), ITVS (Η.Π.Α.) - που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα σε κλειστό κύκλωμα για την θέαση των ντοκιμαντέρ.
Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει και το Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (European Documentary Network) το ετήσιο «διεθνές ραντεβού», που δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Το Pitching Forum του EDN, το οποίο πραγματοποιείται το Σάββατο 19/3/2011 (10.00-15.00) και την Κυριακή 20/3/2011 (10.00-13.00) στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, διοργανώνεται από το EDN σε συνεργασία με το 13o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA.

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ – LIVE STREAMING PROJECT – ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εφαρμόζουν για πρώτη χρονιά φέτος ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση του Φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια. Ταινίες, παρουσιάσεις σκηνοθετών, τελετές, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα και ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα εξαπλωθούν σε 4 διαφορετικές πόλεις της χώρας (Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Λευκωσία) μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Η νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά ένα διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα συμβάλει ενεργά στην ευρεία προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος, την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των θεατών για τις ταινίες τεκμηρίωσης και τις θεματικές τους, φέρνοντας στο επίκεντρο το πραγματικό ενδιαφέρον του είδους του ντοκιμαντέρ : τον άνθρωπο. Η επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος, στη ζωντανή μετάδοση μέρους του προγράμματος του φεστιβάλ (live streaming) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα γίνει από το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, το οποίο δραστηριοποιείται στον χώρο του ήχου και της εικόνας από το 1980. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ και του Εργαστηρίου, είναι πρώτη φορά που ένα διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή Ντοκιμαντέρ μεταδίδεται ταυτόχρονα σε άλλα γεωγραφικά σημεία χάρη στις νέες τεχνολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: