ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2-11 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ - 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS, 6-10 Νοεμβρίου 2012

Το 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών CROSSROADS ανακοινώνει την έναρξη καταθέσεων για τα κινηματογραφικά σχέδια που θα συμμετάσχουν στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-11 Νοεμβρίου 2012).
Στόχος του CROSSROADS είναι να υποστηρίξει τους παραγωγούς ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που σχετίζονται με τις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Χαρακτηριστικά στοιχεία καταλληλότητας θα είναι παραγωγές ή συμπαραγωγές από χώρες αυτών των περιοχών ή ταινίες των οποίων συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Οι παραγωγοί των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Οι χώρες που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση στο CROSSROADS είναι οι: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανο, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Παλαιστίνη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.
Στις προηγούμενες εκδόσεις του το CROSSROADS συμπεριέλαβε κινηματογραφικά σχέδια από σκηνοθέτες όπως οι Amos Gitai, Yesim Ustaoglu, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Αλέξης Αλεξίου, Gabriel Achim, Michel Kammoun, Dover Kosashvili, Annemarie Jacir, Radu Jude, Zeki Demirkubuz, Eric Nazarian, Άγγελος Φραντζής κ.α.
Οι ειδικοί επαγγελματίες προσκεκλημένοι του CROSSROADS είναι παραγωγοί, sales agents, εκπρόσωποι Κινηματογραφικών Ταμείων και Φεστιβάλ, Ινστιτούτων και Οργανισμών απ’ όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή του Crossroads βραβεύει ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
Τα βραβεία του CROSSROADS συμπεριλαμβάνουν το μεγάλο βραβείο συμπαραγωγής της εταιρίας 2|35 Inc. προσφέροντας υπηρεσίες post-production (εικόνα & ήχο). Επιπλέον ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2013. Η κριτική επιτροπή δίνει και το βραβείο περαιτέρω ανάπτυξης από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animée) αξίας 7.000 ευρώ. Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Sofia Meetings το 2013, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με μια υποτροφία ένα κινηματογραφικό σχέδιο για να παρακολουθήσει το Script 2 Film Workshop που διοργανώνει και η συμβουλευτική εταιρία Initiative Film (Γαλλία) προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ελληνικό σχέδιο της επιλογής της.

Στις ολοκληρωμένες ταινίες του Crossroads συμπεριλαμβάνονται οι: Pandora’s Box της Yesim Ustaoglu (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο), The Policeman του Nadav Lapid (Ισραήλ), The Future Lasts Forever του Özkan Alper (Τουρκία, Γαλλία), Αμνηστία του Μουγιάρ Αλιμάνι (Αλβανία, Ελλάδα, Γαλλία), Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη (Ελλάδα), Tilva Rosh του Nikola Lezaic (Σερβία), Süt/Γάλα του Semih Kaplanoglu (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία), Μαύρο Λιβάδι του Βαρδή Μαρινάκη (Ελλάδα), Man at Sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (Ελλάδα), Ajami των Scandar Copti, Yaron Shani (Ισραήλ/Γερμανία), Adalbert's Dream του Gabriel Achim (Ρουμανία), Beyond the Hill του Emin Alper (Τουρκία/Ελλάδα).
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 9η Ιουλίου 2012 και όλες οι πληροφορίες καθώς και η ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: http://www.filmfestival.gr
Καλλιτεχνική διευθύντρια του CROSSROADS είναι η Marie-Pierre Macia και συντονίστρια του CROSSROADS είναι η Αγγελική Βέργου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία υποβολής αίτησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Βέργου στο 210 8706005 ή στο vergou@filmfestival.gr
Το Crossroads συνεργάζεται με τους 2|35 Inc, CNC, Producer’s Network, Sofia Meetings, MFI Script 2 Film Workshops, Initiative Films, Festival Scope, ACE και υποστηρίζεται από το MEDIA.
Το Crossroads αποτελεί κομμάτι της Αγοράς του 53ου ΦΚΘ που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων της διοργάνωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) συνδιοργανώνει με το Βρετανικό Συμβούλιο το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο». Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει την προβολή επτά ταινιών, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 7 Απριλίου 2012.
O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς εκείνους που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Ως εκ τούτου από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου πολλές ταινίες βασίστηκαν στο έργο του.
Ο Ντίκενς δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά διασκευαζόταν συχνά στο θέατρο και ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές περιγραφικές ικανότητες του Ντίκενς και η ευρηματικότητά του στην αφήγηση «εφηύραν» κατά κάποιον τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα.
Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ/Frank Lloyd που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν το 1948, και καταλήγουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ το1968
Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και οι ταινίες Ιστορία δύο πόλεων του Ράλφ Τόμας και Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Αλασταιρ Σιμ.
Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Πίτσγουικ Πειπερς, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Νόελ Λάνγκλει.
Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Προβολών
(Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Πέμπτη 5 Απριλίου: 19:00 Σκρούτζ - 20:30 Όλιβερ)
Παρασκευή 6 Απριλίου: 18:30 Όλιβερ Τουϊστ - 20:30 Πίκγουίκ Πέιπερς
Σάββατο 7 Απριλίου: 19:00 Όλιβερ Τουϊστ - Ντέιβιντ Κόπερφιλντ - 20:30 Τέιλ οφ Του Σίτις