ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) συνδιοργανώνει με το Βρετανικό Συμβούλιο το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο». Το αφιέρωμα, που περιλαμβάνει την προβολή επτά ταινιών, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 7 Απριλίου 2012.
O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς εκείνους που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδεώδες για κινηματογραφικές μεταφορές. Ως εκ τούτου από πολύ νωρίς στην ιστορία του κινηματογράφου πολλές ταινίες βασίστηκαν στο έργο του.
Ο Ντίκενς δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου αλλά διασκευαζόταν συχνά στο θέατρο και ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές περιγραφικές ικανότητες του Ντίκενς και η ευρηματικότητά του στην αφήγηση «εφηύραν» κατά κάποιον τρόπο την κινηματογραφική γλώσσα.
Ο κλασικός Όλιβερ Τουίστ έχει δίχως αμφιβολία μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στη μεγάλη οθόνη και δεν θα μπορούσε να λείπει από το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα. Ξεκινώντας από την ομώνυμη βωβή ταινία του Φρανκ Λόυντ/Frank Lloyd που γυρίστηκε το 1922, περνάμε στην εκδοχή του Ντέιβιντ Λιν το 1948, και καταλήγουμε με τον Όλιβερ! του Κάρολ Ριντ το1968
Βασισμένες σε δύο πολύ αγαπημένα έργα του συγγραφέα είναι και οι ταινίες Ιστορία δύο πόλεων του Ράλφ Τόμας και Σκρουτζ: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Βρετανό κωμικό Αλασταιρ Σιμ.
Θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε το αμετάφραστο (ως βιβλίο) στα ελληνικά Πίτσγουικ Πειπερς, που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1954 ο Νόελ Λάνγκλει.
Τέλος στο αφιέρωμα θα προβληθεί και ο σπάνιος βωβός οκτάλεπτος Ντείβιντ Κόππερφιλντ που γύρισε το 1913 ο Τόμας Μπέντλεϊ.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Προβολών
(Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Πέμπτη 5 Απριλίου: 19:00 Σκρούτζ - 20:30 Όλιβερ)
Παρασκευή 6 Απριλίου: 18:30 Όλιβερ Τουϊστ - 20:30 Πίκγουίκ Πέιπερς
Σάββατο 7 Απριλίου: 19:00 Όλιβερ Τουϊστ - Ντέιβιντ Κόπερφιλντ - 20:30 Τέιλ οφ Του Σίτις

Δεν υπάρχουν σχόλια: