ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΛΟΥΞ» Η ΤΑΙΝΙΑ "ΝΤΙΕ ΦΡΕΜΝΤΕ"

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2010

Την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010, ο Πρόεδρος του ΕΚ, απένειμε στα πλαίσια επίσημης τελετής το φετινό κινηματογραφικό βραβείο «ΛΟΥΞ» στην νικήτρια ταινία "Ντίε Φρέμντε" της Φεο Αλαντάτς (Γερμανία). Η νικήτρια ταινία πραγματεύεται το πρόβλημα των "εγκλημάτων τιμής", παρουσιάζοντας το οικογενειακό δράμα μίας τούρκικης οικογένειας στη Γερμανία.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, απένειμε το βραβείο στην σκηνοθέτιδα της ταινίας Φεο Αλαντάτς, που είναι και η πρώτη γυναίκα που διαγωνίστηκε για το συγκεκριμένο βραβείο. Στην τελετή παρέστη η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Σίμπελ Κεκίλι, καθώς και εκπρόσωποι από τις άλλες δύο ταινίες, οι οποίες διαγωνίστηκαν για το φετινό βραβείο: "Ακαδημία Πλάτωνος" του Φίλιππου Τσίτου (Ελλάδα και Γερμανία) και "Ιλεγκαλ" του Όλιβερ Μάσετ (Βέλγιο).

Απονέμοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος Μπούζεκ δήλωσε: "Οι τρεις ταινίες (φιναλίστ) πραγματεύονται το ευαίσθητο θέμα της ταυτότητας μας και τις διαφορές μεταξύ της κοινής μας και της ατομικής μας ταυτότητας. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί στα πλαίσια μίας ολοένα και περισσότερο ολοκληρωμένης Ευρώπης θα χρειαστεί όλοι μας να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είναι κανείς Ευρωπαίος και τι σημαίνουν οι πολλές ταυτότητες μας, τοπική, εθνική και Ευρωπαϊκή. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική Ευρωπαϊκή κοινότητα, πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του πολιτισμού, της τέχνης, της μουσικής και φυσικά μέσω των ταινιών."

Λαμβάνοντας το βραβείο, η κ. Αλαντάτς δήλωσε: "Έκανα την ταινία "Ντίε Φρέμντε" γιατί πιστεύω ότι ζούμε σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία η οποία δε μπορεί πλέον να εφησυχάζει προβάλλοντας τη συναίνεση, αλλά μάλλον πρέπει να βρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των αποκλίσεων. Το βραβείο «ΛΟΥΞ» αποτελεί σημαντική γέφυρα μεταξύ των εθνικών ταυτοτήτων και όχι μόνο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμένα η δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού."

Η νικήτρια ταινία του φετινού βραβείου «ΛΟΥΞ», θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΚ, ύψους €90.000, για την κάλυψη του κόστους υποτιτλισμού της σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ καθώς και της προσαρμογής της για τις ανάγκες όσων έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής, ενώ θα καλυφθεί από το ίδιο ποσό και η εκτύπωση ενός αντιτύπου 35 χιλιοστών για κάθε κράτος μέλος ή θα υποστηριχθεί η κυκλοφορία της σε ντιβιντί.

Το κινηματογραφικό δελτίο «ΛΟΥΞ» απονέμεται ετησίως από το ΕΚ σε ταινίες που πραγματεύονται τα θέματα των θεμελιωδών αξιών της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, αποκαλύπτουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης και συνεισφέρουν στη μακρά συζήτηση για το θέμα της ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Το βραβείο «ΛΟΥΞ» καθιερώθηκε το 2007

Πηγή «ΕΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: