ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, διοργανώνουν την προβολή της ταινίας Die Fremde / Η Ξένη της Feo Aladag, που κέρδισε το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2010, την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 20.00 στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10).

Η θέσπιση του βραβείου LUX αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται ή αναδεικνύει ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. H ταινία υποτιτλίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις 23 επίσημες γλώσσες και θα προβληθεί εντός του Μαΐου στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν την έναρξη της προβολής θα μιλήσουν η κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη και ο κ. Νότης Φόρσος, υπεύθυνος του ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Η εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.

Η ξένη / Die Fremde / When we leave

(Γερμανία, 2010)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Feo Aladag. Με τους: Sibel Kekilli, Nizam Schiller,

Derya Alabora, Florian Lukas. Έγχρωμο, 119΄.

Η Umay, μια νεαρή γυναίκα τουρκικής καταγωγής, φεύγει μαζί με τον πεντάχρονο γιο της από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ζήσει στο Βερολίνο με τους γονείς της. Η ζωή της εκεί αποτελεί μια καθημερινή μάχη για ανεξαρτησία ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση των γονιών της. Ο αγώνας αυτός όμως, θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με απειλητικά για τη ζωή της αποτελέσματα …


Δεν υπάρχουν σχόλια: