ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΛΗΞΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ»

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2-11 Νοεμβρίου 2012


Με την αντίστροφη μέτρηση για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε τις ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης, καθώς και νέα, τόσο με διεθνές, όσο και με ελληνικό ενδιαφέρον από την Αγορά του ΦΚΘ:
  • Την αυλαία του 53ου ΦΚΘ θα ανοίξει η πολυσυζητημένη ταινία Άγιες Μηχανές του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ. Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας) αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια ταινία στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον χαμαιλέοντα Ντενί Λαβάν, καθώς και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.
  • Το 53ο ΦΚΘ θα ολοκληρωθεί με την ταινία Στη χώρα των άλλων του κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Δυναμική θα είναι στο 53ο ΦΚΘ η παρουσία της Αγοράς. Συνολικά 150 ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους και αντιπρόσωποι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, Βερολίνου, Βενετίας, Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σαράγιεβο και Σόφιας, θα συμμετάσχουν στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, οι οποίες έχουν και φέτος ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον: Οι ταινίες Λούτον του Μιχάλη Κωνσταντάτου, Σεπτέμβριος της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και Άγρια Πάπια του Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν στα (συνολικά 12) (...), διεκδικώντας το βραβείο (...) της (...) που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ταινίας. Το βραβείο πέρυσι κέρδισε η ταινία Όταν σε είδα, που αποτελεί φέτος την επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια παίρνουν μέρος 17 κινηματογραφικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και τρία ελληνικά: Το Park της Σοφίας Εξάρχου, το Γκόλντεν Ντέι του Βαρδή Μαρινάκη και το Ευτυχισμένα Γεννέθλια του Χρίστου Γεωργίου. Ανάμεσα στα βραβεία του Crossroads περιλαμβάνονται και το βραβείο (...), για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC, το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.
Η Αγορά και οι ταινίες έναρξης και λήξης, οι οποίες εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2-11 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΟΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ

Η Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει με χαρά τις φετινές συμμετοχές στα τμήματα Αγορά - 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών. Φέτος, η Αγορά, η οποία πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς, φιλοξενεί 17 κινηματογραφικά σχέδια στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια και 12 ταινίες στην Αγορά.

Αγορά
Στο τμήμα Αγορά (8 Νοεμβρίου 2012) πραγματοποιούνται προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στην 53η διοργάνωση. Με αυτό τον τρόπο, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι που θα ανακαλύψουν ταινίες μεγάλου μήκους από την Μεσόγειο, την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, σε ένα στάδιο αμέσως πριν την ολοκλήρωση τους. 
Φέτος στην Αγορά συμμετέχουν 12 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Τουρκία.

Οι ταινίες που συμμετέχουν φέτος στο τμήμα της Αγοράς:
  • Μαύρα Διαμάντια, 2012
Σκηνοθεσία: Μιγκουέλ Αλκαντούντ, Παραγωγή: Ισπανία / Πορτογαλία / Εσθονία / Μάλι
  • Πεινασμένος Άνθρωπος, 2012
Σκηνοθεσία: Φιλίπ Μαρτίν, Παραγωγή: Γαλλία
  • Είμαι ένας Βάγκραντ, 2012
Σκηνοθεσία: Τσάρλς Νάιμαν, Παραγωγή: Γαλλία
  • Οι Ιμπεκάμπλς, 2012
Σκηνοθεσία: Ραμίν Μαρτίν, Παραγωγή: Τουρκία
  • Ο Γιαπωνέζικος Σκύλος, 2012
Σκηνοθεσία: Τουντόρ Γκιουργκίου, Παραγωγή: Ρουμανία
  • Τελευταία Εποχή, 2012
Σκηνοθεσία: Ντανίλο Καπούτο, Παραγωγή: Ιταλία
  • Λουτόν, 2013
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Παραγωγή: Ελλάδα
Το Luton παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 2010
  • Μάτρες εντ Κάβερς, 2012
Σκηνοθεσία: Αμπντάλη, Παραγωγή: Αίγυπτος
  • Ο Σκυλοφονιάς μου, 2013
Σκηνοθεσία: Μίρα Φούρνεϊ, Παραγωγή: Σλοβακία/Τσεχία
  • Σήα μπάρνερς, 2013
Σκηνοθεσία: Μελίσα Ορκάυ, Παραγωγή: Τουρκία
  • Σεπτέμβριος, 2012
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Παραγωγή: Ελλάδα / Γερμανία
  • Άγρια Πάπια, 2012
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σακαρίδης, Παραγωγή: Βένια Βέργου, Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα

Η κριτική επιτροπή της Αγοράς φέτος απαρτίζεται από τους:
Μάικλ Βέμπερ, Μάτς Φάκτορι, γενικός διευθυντής, Γερμανία
Ρέμι Μπόνχομ, Φεστιβάλ Καννών - Εβδομάδα Κριτικής, διευθυντής προγράμματος, Γαλλία
Ειρήνη Σουγανίδου, Διανομέας, Ελλάδα

Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γιάννα Σαρρή sarri@filmfestival.gr και την Αγγελική Βέργου vergou@filmfestival.gr.

Την Αγορά αποτελούν μια συνεργασία των τμημάτων Ελληνικές Ταινίες 2012, Ματιές στα Βαλκάνια και της Αγοράς.

Σταυροδρόμια
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το φετινό 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια (6-10 Νοεμβρίου 2012) με επικεφαλής την Μαρί Πιέρ Μασία, επέλεξε 17 κινηματογραφικά σχέδια, βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των 17 κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: