ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η (ΓΡΑΠΤΗ) ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΕΪΠΊΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

53Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 29/11/12


Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι... Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα.
Φτάσαμε ήδη στον 53ο χρόνο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη μετά τη Βενετία και τις Κάννες.
Ο κοινός άξονας, το κοινό στοιχείο των 150 συνολικά ταινιών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο άνθρωπος. Οι δημιουργοί συνθέτουν τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία και αναμετριούνται με τις ραγδαίες αλλαγές που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Το μεγαλείο του ανθρώπου υμνούν και οι μεγάλοι δημιουργοί, τους οποίους τιμά φέτος το Φεστιβάλ με αφιερώματα. Στη μεγάλη οθόνη θα συνομιλήσουν οι αλληγορικές εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που χαράχτηκαν στη συλλογική μας μνήμη. Το ουμανιστικό σινεμά του Φινλανδού Άκι Καουρισμάκι. Η ρεαλιστική γραφή του ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου. Η τολμηρή φωνή του εξόριστου ιρανού σκηνοθέτη κουρδικής καταγωγής Μπαχμάν Γκομπαντί. Η διεισδυτική ματιά του Γερμανού κινηματογραφιστή Αντρέας Ντρέζεν.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Να σημειωθεί ότι οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής - πρόκειται για τα φιλμ Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη.
Η φετινή Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:
Πρόεδρος ο Τόμας Έλζεσερ. Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.
Όλε Κρίστιαν Μάντσεν. Σκηνοθέτης από τη Δανία με πολλά διεθνή βραβεία.
Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ. Συνιδρύτρια και διευθύντρια του ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003.
Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες. Σκηνοθέτης από την Πορτογαλία με πολλές διεθνείς διακρίσεις.
Και ο Έλληνας Διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται οι ταινίες Κινέττα και Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, Άτεμπεργκ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ... του Αλεχάνδρο Λάντες και ... του Άιρα Σακς.
Στο Ελληνικό Πρόγραμμα, 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από αυτές, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.
Ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει το αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη, την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» με τη συμμετοχή σταθερών συνεργατών του (Ελένη Καραΐνδρου, Μαργαρίτα Μαντά, Δημήτρης Σοφικίτης, Γιώργος Ζιάκας, Εύα Κοταμανίδου, Όμερο Αντονούτι), καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη και με το τζαζ τρίο «...» των ..., Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Το αφιέρωμα συνοδεύεται επίσης από πλήρη δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά: την αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ.
Η Αγορά που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Νοεμβρίου 2012, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες με 3 δράσεις:
- Το Αγορά με ψηφιακή βιντεοθήκη
- To 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών
- Το Αγορά
Και, φυσικά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης: την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στη διάρκεια του 53ου ΦΚΘ. Θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασσικού παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας.
Να σημειωθεί ότι το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», τα αφιερώματα στους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Άκι Καουρισμάκι, Μπαχμάν Γκομπαντί, Κριστιάν Μουντζίου και Αντρέας Ντρέζεν, το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 53ου Φεστιβάλ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013, το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και όλους όσοι μας συμπαραστέκονται σε αυτή την τεράστια προσπάθεια σε δύσκολους καιρούς:
-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Το Δήμο Θεσσαλονίκης και προσωπικά το Δήμαρχο ...
-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ...
-Την ΕΡΤ και την ΕΡΤ-3
-Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τον Καλλιτεχνικό της Διευθυντή, κ. Αλέξανδρο Μυράτ.
-Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
-Τον EOT
-Τη Βουλή Τηλεόραση
-Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ειδικά το προϊόν ... που και φέτος είναι χορηγός των Βραβείων Κοινού.
-Τις εταιρείες ... και 235, χορηγούς των Βραβείων της Αγοράς.
-Την ... -Τη ...
-Όλους τους υποστηρικτές μας με χορηγίες σε είδος και
λους τους χορηγούς επικοινωνίας και
-Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το οποίο δημιουργήθηκε η εφαρμογή του Φεστιβάλ για κινητό τηλέφωνο. Μέσα απ’ αυτήν ο χρήστης μπορεί να δει δωρεάν το σύνολο του προγράμματος και να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του ... για όσα συμβαίνουν στο δεκαήμερο.
- Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες που εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης.

Σας ευχαριστώ / Δημήτρης Εϊπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: