ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης - «Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες»

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της παρουσιάζοντας το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Κλασικές Ευρωπαϊκές Ταινίες», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).
Οι ταινίες του προγράμματος δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: το Μ, η πρώτη ομιλούσα ταινία του Φριτς Λανγκ, είναι και η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου με ήρωα έναν κατά συρροή δολοφόνο - εκπληκτικός στο ρόλο ο Πίτερ Λόρε - και ταυτόχρονα μια δυσοίωνη και ανησυχαστική καταγραφή της ταραγμένης περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης· οι Μέρες οργής, ίσως η καλύτερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ γύρω από τα θέματα της μισαλλοδοξίας, της δεισιδαιμονίας και του θρησκευτικού φανατισμού, κινηματογραφημένη με την αξεπέραστη εικαστική τελειότητα του Καρλ Ντράγιερ· το Κανάλ, η δεύτερη ταινία του Αντρέι Βάιντα και δεύτερο μέρος μιας από τις καλύτερες αντιπολεμικές τριλογίες στην ιστορία του σινεμά, είναι μια κινηματογραφική εκδοχή της Κόλασης του Δάντη, μια κάθοδος (κυριολεκτικά) στη φρίκη του πολέμου· στη Δεσποινίδα Τζούλια (που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Στρίντμπεργκ), η χρονική ρευστότητα και η εσωτερικότητα της αφήγησης, μέσα από την έξοχη χρήση του πλάνου-σεκάνς, καταγράφει την ερωτική επιθυμία ως μια φυλακή της ύπαρξης, σαν μια μέγγενη που συνθλίβει τις ψυχές των ηρώων.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Ώρα προβολών: 18:30 - 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: