ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΚΘ

55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου 2014

Ο Αλέξανδρος, η ύψιστη διάκριση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αλλάζει από φέτος εικαστική μορφή και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 55ης διοργάνωσης. Ο Χρυσός, ο Αργυρός και ο Χάλκινος Αλέξανδρος αποκτούν πιο μοντέρνα όψη, παραμένοντας ωστόσο κλασικοί και εξακολουθώντας να εκφράζουν απόλυτα το ύφος και το προφίλ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το νέο βραβείο, το οποίο φιλοτέχνησε η εικαστικός Ευγενία Μανωλιουδάκη, αναδεικνύει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τη σύνθεση των αντιθέσεών της σε ένα γοητευτικό παιχνίδι με τη σκιά και το φως.


Η κ. Μανωλιουδάκη εξηγεί το σκεπτικό του νέου βραβείου: «Η μελέτη της ιστορικής προσωπικότητας του Μεγάλου Αλέξανδρου έχει χαράξει βασικούς δρόμους έρευνας και γνώσης, προβληματισμού και μελέτης του φαινομένου. Ο Μ. Αλέξανδρος κατακτητής, ο Μ. Αλέξανδρος ελευθερωτής των λαών, ο Μ. Αλέξανδρος εκπολιτιστής και διαφωτιστής, ο Μ. Αλέξανδρος, μια προσωπικότητα που παραμένει μυστηριώδης μέχρι σήμερα. Είναι αλήθεια πως και η Σελήνη κρύβει επιμελώς την σκοτεινή της πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν απολαμβάνουμε την μαγεία της. Η πρώτη μου σκέψη για την φιλοτέχνηση του βραβείου για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν η σύνθεση των αντιθέσεων, των αντιφάσεων, το φως και το σκοτάδι, ένα παιχνίδι με την σκιά η οποία καταφέρνει να παίξει ενεργό ρόλο, να αναδείξει τον όγκο και την πλαστικότητα του γλυπτού, να αναδείξει την διαφορά της φιγούρας από τον φόντο,  να αναβιώσει το ιστορικό παρελθόν με σύγχρονη προσέγγιση. Ο Μ. Αλέξανδρος είναι πάντα ένα Ιστορικό και Μυθικό πρόσωπο, που ταξιδεύει την ιστορία, την αρχαιολογία, την μουσική, την ποίηση, τον κινηματογράφο, την Τέχνη. Η σκιά του συμβολίζει την αναζήτηση, το άπιαστο, δημιουργεί ψευδαισθήσεις, ομολογεί αλήθειες, μας τρομάζει μας διασκεδάζει, μας συγκινεί, πάντα όμως σε ένα δεύτερο χρόνο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: