ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΖΑΦΑΡ ΠΑΝΑΧΙ ΚΑΙ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΡΑΣΟΥΛΟΦ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καταδίκη των ιρανών σκηνοθετών Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμεντ Ρασούλοφ. Η απαράδεκτη σύλληψη των δημιουργών, ντροπιάζει την ανθρωπότητα και συνιστά απροκάλυπτη επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η καταδίκη του Τζαφάρ Παναχί και του Μοχάμεντ Ρασούλοφ,, αποτελεί βάναυση καταπάτηση της ελευθερίας του ανθρώπου και της ελευθερίας του δημιουργού. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αντιστρέψουμε αυτή την απόφαση», επισημαίνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, ένθερμος υποστηρικτής του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου και του έργου του Τζαφάρ Παναχί.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενάντια σε κάθε μορφή φίμωσης της ελευθερίας, ζητά από το κράτος του Ιράν την άμεση απελευθέρωση του Τζαφάρ Παναχί και του Μοχάμεντ Ρασούλοφ.

"ΦΚΘ"

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ... ΠΙΑΤΟ


Το
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στη διοργάνωση του γαστρο-σινεφιλικού φεστιβάλ με τίτλο «Σινεμά στο πιάτο», που φιλοξενείται στο Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10) από την Τετάρτη 15 έως το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010.

Το «Σινεμά στο Πιάτο» πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007. Ένα χρόνο αργότερα άλλαξε μορφή και μετά από τις τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις, φιλοξενείται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου με αφετηρία τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές προτάσεις, η 7η τέχνη καταλήγει στα καλύτερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομικής τέχνης της πόλης, σε συνεργασία και με guest chefs.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Ολύμπιον με την avant-premiere της ταινίας Άσε το κακό να μπει του Ματ Ριβς. Οι υπόλοιπες προβολές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Αμέσως μετά από κάθε προβολή, δύο εστιατόρια της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε γεύσεις, δίνοντας μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φιλμ και διευρύνοντας τα σύνορα της γαστρονομικής τέρψης. Στόχος του πρωτότυπου αυτού αφιερώματος, η ανατρεπτική σύνδεση της κινηματογραφικής εμπειρίας με την γευστική απόλαυση, προσφέροντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει μια αγαπημένη ταινία στη μεγάλη οθόνη και να γευτεί το ειδικό cine menu καταξιωμένων ελλήνων και ξένων chefs σε προσιτές τιμές.

Για τους μικρούς φίλους και τις οικογένειες τους θα διοργανωθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μία πρωινή προβολή της ταινίας Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, στο πλαίσιο του τμήματος KIDS FESTIVAL που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα του 2010 στην Αθήνα.


Ώρα έναρξης προβολών
20:00

Ώρα έναρξης προβολής KIDS FESTIVAL 12:00

Τιμή εισιτηρίου κινηματογράφου (Ολύμπιον – Παύλος Ζάννας): 6 ευρώ

Τιμή cine menu (περιλαμβάνει 3-5 πιάτα με κρασί / ποτό): 25 ευρώ

(τραπέζια μόνο κατόπιν κρατήσεως απευθείας στα εστιατόρια –

Παράκληση: σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το εστιατόριο)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη λίστα ταινιών, εστιατορίων και σεφ καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των εστιατορίων.


ΤΕΤΑΡΤΗ 15|12

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Άσε το κακό να μπει / Let me in (Avant-premiere)

(Μ. Βρετανία / ΗΠΑ, 2010)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ματ Ριβς. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκεργκ Φρέιζερ

Μουσική: Μάικλ Τζιακίνο. Πρωταγωνιστούν: Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Κόντι Σμιτ-Μακφί, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Ελίας Κοτέας, Κάρα Μπουόνο. Έγχρωμο, 116’.

Ο δωδεκάχρονος Όουεν μεγαλώνει στο Νέο Μεξικό κλεισμένος στον εαυτό του, αφού η μητέρα του τον παραμελεί και οι συμμαθητές του στο σχολείο του επιτίθενται με κάθε ευκαιρία. Όταν κοντά στο σπίτι του μετακομίζει ένα μυστηριώδες κορίτσι, η Άμπι, ανάμεσά τους δημιουργείται σιγά-σιγά μία βαθιά φιλία. Καθώς όμως μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους συγκλονίζει τη μικρή πολιτεία, ο Όουεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να δεχτεί ότι η φαινομενικά αθώα φίλη του είναι βαμπίρ.

Η ταινία αποτελεί μια διαφορετική ιστορία τρόμου, που ταυτόχρονα λειτουργεί και σα μια μεταφορά για το δύσκολο, συχνά οδυνηρό πέρασμα προς την ενηλικίωση. Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Σουηδού Γιον Άιβιντε Λίντκβιστ «Άσε το Κακό να Μπει» και στην πολυσυζητημένη ομώνυμη ταινία, που τιμήθηκε το 2008 στο Tribeca Film Festival με το Founders Award for Best Narrative Feature. Η απρόσμενη επιτυχία του πρωτότυπου φιλμ τράβηξε το ενδιαφέρον των εταιρειών Hammer Films και Overture Films, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για μια νέα κινηματογραφική μεταφορά του έργου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ B

CHEF Σταμπολίδης Σπάρτακος

Γ’ Σεπτεμβρίου 2 – Τ 2310 869 695

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BISTRO EXCELSIOR (THE EXCELSIOR HOTEL)

CHEF Γιώργος Παπαδόπουλος

Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23 –Τ 2310 021 020

ΠΕΜΠΤΗ 16|12

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Μια γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα / When a woman ascends the stairs

(Ιαπωνία, 1960)

Σκηνοθεσία: Μίκιο Ναρούσε. Σενάριο: Ριούζο Κικουσίμα. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μασάο Ταμάι. Μουσική: Τοσίρο Μαγιουζούμι. Πρωταγωνιστούν: Χιντέκο Τακαμίνε, Μασαγιούκι Μόρι, Ρέικο Νταν, Τατσούγια Νακαντάι. Ασπρόμαυρο, 111’.


Η Κέικο είναι μια χήρα γκέισα που εργάζεται ως «Mama-san» σε ένα μοντέρνο μεταπολεμικό μπαρ στην περιοχή της Γκίνζα στο Τόκιο. Καθήκον της, να διασκεδάζει τους πελάτες, όταν τελειώνουν από τη δουλειά τους. Ονειρεύεται να ανοίξει τη δική της επιχείρηση, αλλά παρότι πολυμήχανη και έξυπνη, συνεχώς εγκλωβίζεται συναισθηματικά, αδυνατώντας να βρει διέξοδο προς μια καλύτερη ζωή, «ανεβαίνοντας τη σκάλα» ξανά και ξανά.

Η πιο γνωστή ταινία του Ναρούσε αποτελεί την επιτομή της θεματολογίας και του μοναδικού του στυλιζαρίσματος. Σκόπιμα αργή και νωχελική, με πρόθεση να μεγαλοποιήσει τις καθημερινές δοκιμασίες συνηθισμένων ανθρώπων, ο σκηνοθέτης αφήνει με ευγένεια μέγιστο χώρο στους ηθοποιούς για να απεικονίσουν τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων σε κάθε ματιά, χειρονομία και κίνηση.

Το μινιμαλιστικό στυλ του Ναρούσε, συνδυασμένο με το υπέρκομψο ασπρόμαυρο Tohoscope και την ελαφριά τζαζ υπόκρουση συνθέτουν ένα απόλυτα μοντέρνο έργο που υπερβαίνει τις συμβάσεις του μελοδράματος, φέρνοντας την ταινία ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα ενός «καθαρού» κινηματογράφου που κατορθώνει, όντας ανυποχώρητος στην αισθητική του, να παραμένει ταυτόχρονα απολαυστικός και για το ευρύτερο σύγχρονο κοινό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BANQUET

CHEF Jake Jovanovic

Δημ. Γούναρη 7 – Τ 2310 228520

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CHAN (THE MET HOTEL)

CHEF Δημήτρης Τσανανάς

26ης Οκτωβρίου Νο. 48 – Τ 2310 017 000


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17|12

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι / The last tango in Paris

(Ιταλία / Γαλλία, 1972)

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Φράνκο Αρκάλι. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο. Μουσική: Γκάτο Μπαρμπιέρι. Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ. Έγχρωμο, 127’

Ένας μεσήλικας προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργώντας μια σχέση καθαρά σαρκική με μια άγνωστη νεαρή, σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. Μια σπουδαία καταγραφή της απώλειας και της ανθρώπινης δύναμης της αυτοσυντήρησης και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στον ανομολόγητο κόσμο του αρσενικού ψυχισμού και της επιθυμίας. Ρεσιτάλ ηθοποιίας του Μάρλον Μπράντο και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Μαρίας Σνάιντερ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ELECTRA PALACE)

GUEST CHEF Γιώργος Βενιέρης

Πλατεία Αριστοτέλους – T 2310 294 000

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ FRED & GINGER (DOMOTEL-LES LAZARISTES)

CHEF Στέφανος Χατζηαντωνίου

Κολοκοτρώνη 16 / έναντι Μονής Λαζαριστών – Τ 2310 647 400


ΣΑΒΒΑΤΟ
18|12 KIDS FESTIVAL

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (11:00)

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης / The nightmare before Christmas

(ΗΠΑ, 1993)

Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ. Σενάριο: Τιμ Μπάρτον και Κάρολαϊν Τόμσον. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πιτ Κόζατσικ . Μουσική: Ντάνι Έλφμαν. Με τις φωνές των: Ντάνι Έλφμαν, Κρις Σάραντον, Κάθριν Ο’ Χαρα, Γουίλιαμ Χίκεϊ. Έγχρωμο, 76’

Το κοινό μεταφέρεται στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας, που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween – τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ - για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη. Όμως, ακόμα και όταν ο Τζακ συνειδητοποιεί το λάθος του, θα πρέπει να παλέψει με τον κακό Ούγκι Μπούγκι, πριν επαναφέρει τα πράγματα και αποκαταστήσει τη γιορτινή διάθεση της πόλης. Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, βραβευμένο με Grammy, διαθέτει 10 τραγούδια του υποψήφιου για Όσκαρ Ντάνι Έλφμαν («Corpse Bride», «Big Fish»), τα οποία ερμηνεύει η φωνή του Τζακ.


ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
(20:00)

Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον / The Gospel according to St. Matthew

(Ιταλία / Γαλλία, 1964)

Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τονίνο Ντέλι Κόλι . Μουσική: Λουί Μπακαλόβ. Πρωταγωνιστούν: Ενρίκε Ιραζόκουι, Μαργαρίτα Καρούζο, Σουζάνα Παζολίνι, Μαρτσέλο Μοράντε, Μάριο Σόκρατε. Ασπρόμαυρο, 137’

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, το ‘Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο’, είναι μια οπτικά συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού, βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά τη δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του. Η ταινία βρίσκεται σαν εικόνα και λόγος στους αντίποδες των βιβλικών θεαματικών ταινιών του Χόλιγουντ, αλλά και της γλυκερής εικονογραφίας σε στιλ λιθογραφίας. Δεν αποπειράται καμία ιστορική ανασύνθεση. Είναι γυρισμένη με απόλυτο ρεαλισμό, σε χωριά της νότιας Ιταλίας, φτωχά χωριά με τα παμπάλαια σπίτια τους. Το όραμα του Παζολίνι είναι ταυτοχρόνως βαθύτατα θρησκευτικό και σκόπιμα πολιτικό, καθώς ο Μεσσίας παρουσιάζεται σαν ένας χωριάτης παρίας, παρακινούμενος από την οργή του για την κοινωνική αδικία.

Εκπληκτικές ερμηνείες από μια ομάδα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μη επαγγελματίες ηθοποιούς, εντυπωσιακή φωτογραφία και ευφυής χρήση της μουσικής (από Μπαχ μέχρι Μπίλι Χόλιντέι), όλα μαζί συνθέτουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκοσμίου κινηματογράφου.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΦΕΣΤΙΒΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΑΥΛΑΙΑ... ΒΡΑΒΕΙΑ.


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, φιλοξενεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον τις βραβευμένες ταινίες του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών του CAID Societas Scientia et Ars, αμέσως μετά το τέλος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2010.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών υποδέχθηκε στην Αθήνα τους φίλους του, φέτος τον Οκτώβριο, στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Μέσα σε εφτά ημέρες προβλήθηκαν ταινίες από διάφορα επιστημονικά πεδία και βραβεύτηκαν οι καλύτερες συμμετοχές από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και από το κοινό. Μετά από πέντε συνεχείς χρονιές επιτυχημένης παρουσίας στην Αθήνα, όπου πια το Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό, και μετά την περυσινή, πρώτη, θερμή φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση θα βρεθεί και πάλι στην πόλη για να παρουσιάσει τις καλύτερες ταινίες του φετινού φεστιβάλ.

Το CAID Societas Scientia et Ars – διοργανωτής του Φεστιβάλ- συστήνει ένα φεστιβάλ που συνδυάζει την τέχνη του κινηματογράφου και την επιστημονική γνώση. Όταν η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία και τα μαθηματικά μπαίνουν στην κινηματογραφική αίθουσα και συναντούν το κοινό, με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και την ιδιαίτερη ματιά ταλαντούχων σκηνοθετών, τότε η επιστήμη γίνεται ψυχαγωγία.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8945945. http://isffa.blogspot.com. www.caid.gr/isffa .caidbase@otenet.gr

Οι ταινίες και το πρόγραμμα

Δευτέρα 13/12/2010

19:30 Σύνδεσε και Προσευχήσου (Βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να σταματήσει την πτώση του αριθμού γεννήσεων στην ΕΕ. Πώς; Με τα ρομπότ. Σε μια τέτοια ζωή, όμως, θα υπάρχει χώρος για τον άνθρωπο; Σε αυτή την ταινία, η αμφισβήτηση της τεχνολογίας έρχεται από τους ίδιους τους δημιουργούς της.

21:15 Η Περιπέτεια από το Βρέφος στο Φιλί (β’ Βραβείο Κοινού)

Τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της ζωής μας, σε μια ταινία με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, εκπληκτικά μέσα απεικόνισης και πάνω απ’ όλα χιούμορ. Ψυχαγωγία και έρευνα σε τέλεια αναλογία.


Τρίτη 14/12/2010

19:30 Συνομιλίες για την Επιστήμη (Ειδική Διάκριση β’)

Ο Γιώργος Γραμματικάκης και παγκόσμια αναγνωρισμένοι Έλληνες επιστήμονες συζητούν για τα απλά σωματίδια της ύλης, τη δομή του Σύμπαντος και το Big Bang. Εάν η κατανόηση του απείρως μεγάλου είναι, εξίσου, δύσκολη με την κατανόηση του απείρως μικρού, στο ντοκιμαντέρ αυτό, η συνομιλία τους κατορθώνει να είναι…απείρως ενδιαφέρουσα

20:30 Ανθρώπινη Ευφυΐα (Ειδική Διάκριση α’)

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπαίνει στο μικροσκόπιο για να αναδειχθεί για, ακόμη μια φορά, η μοναδικότητά του. Με πραγματικά πειράματα θα ανακαλύψουμε πώς η φαντασία είναι αυτή που μας κάνει να διαφέρουμε από όλα τα υπόλοιπα ζώα.

21:45 Ως το Άπειρο και Ακόμα Παραπέρα (Βραβείο Τέχνης)

Κανείς δε θα περίμενε ότι θα γινόταν ποτέ μια υπέροχη κινηματογραφική ταινία που μιλάει για τους αριθμούς και το άπειρο. Κι όμως, οι δημιουργοί αυτής της ταινίας το έχουν καταφέρει. Μετά από αυτό το φιλμ, η ζωή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η μαγεία των αριθμών στην αίθουσα.

Τετάρτη 15/12/2010

19:30 Εξωγήινοι του Βυθού (Βραβείο Καινοτομίας & Τεχνολογίας)

Αυτή δεν είναι μονάχα μια ταινία για ένα πλάσμα της θάλασσας. Είναι μια ταινία για τον επονομαζόμενο «Χουντίνι του βυθού». Μαγικές ικανότητες που αποδίδονται με σούπερ πειράματα και εκπληκτικές υποβρύχιες λήψεις. Ιδού το χταπόδι…

20:30 Ξέρετε τι Ώρα είναι; (Βραβείο Κοινού)

Εσείς, ξέρετε τι ώρα είναι; Κοιτώντας ένα ρολόι έχουμε την εντύπωση ότι γνωρίζουμε. Κι όμως, δεν υπάρχει κανένα τεράστιο ρολόι στον ουρανό που να χτυπάει με τον ίδιο ρυθμό για όλους. Μέσα από ένα ταξίδι στην αρχή του χρόνου, ανακαλύπτουμε ότι, ίσως, η εμπειρία του χρόνου είναι μία ψευδής ιδέα…για όλους μας.

21:45 Η Κρυφή Ζωή του Χάους (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας)

Όλοι έχουμε ακούσει ότι αν μια πεταλούδα χτυπήσει τα φτερά της στη Βραζιλία, μπορεί να προκαλέσει ανεμοστρόβιλο στο Τέξας. Κινηματογράφος για το φαινόμενο της πεταλούδας που απαντά στο «πώς βρεθήκαμε εδώ;» Το βραβείο καλύτερης ταινίας βάζει σε τάξη στη θεωρία του Χάους.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:

  • ΑΠΝΟΙΑ / APNEA του Άρη Μπαφαλούκα / Ari Bafalouka, Ελλάδα, 2010.


51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3-12 Δεκεμβρίου 2010


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ 51ου ΦΚΘ


Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους:

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής:

  • Μισέλ Δημόπουλος / Michel Demopoulos, θεωρητικός του κινηματογράφου (Ελλάδα)

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής:

  • Μοχάμετ Αλ – Νταράτζι / Mohamed Al- Daradji, σκηνοθέτης (Ιράκ).

  • Σκαντάρ Κόπτι / Scandar Copti, σκηνοθέτης (Παλαιστίνη)

  • Μπεχρούζ Χασέιμιαν / Behrooz Hashemian, παραγωγός (Ιράν)

  • Μάρτιν Σβάιγκχοφερ / Martin Schweighofer, διευθυντής Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής (Αυστρία)


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

• Βραβείο Καλύτερης ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος (20.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010

• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος
(10.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:

ATTENBERG, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη /Athina Rachel Tsangari, Ελλάδα, 2010

• Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος (5.000 ευρώ) απονέμεται στην ταινία:

ΖΑΝ ΖΑΝΤΙ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/JEAN GENTIL, των Ισραέλ Κάρδενας και Λάουρα Αμέλια Γκουσμάν / Israel Cardenas, Laura Amelia Guzman, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία, 2010


• Βραβείο Σκηνοθεσίας στον:Μαριάν Κρισάν / Marian Crisan Για την ταινία: ΑΥΡΙΟ /MORGEN, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010

• Βραβείο Σεναρίου στον:Μάρεκ Λέχκι / Marek Lechki Για την ταινία: ΤΟ ΠΑΡΟΡΑΜΑ/ERRATUM του Μάρεκ Λέχκι, Πολωνία, 2010

• Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην: Άννα Ουλάρου / Ana Ularu για την ερμηνεία της στην ταινία:ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010

• Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στους:Αντράς Χαθάζι / Andras Hathazi και Γιλμάζ Γιαλτσίν/ Yilmaz Yalcin για την ερμηνεία τους στην ταινία:ΑΥΡΙΟ /MORGEN, του Μαριάν Κρισάν, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010


• Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία: ΖΕΦΙΡ/ZEFIR/ZEPHYR, της Μπέλμα Μπας / Belma Bas, Τουρκία, 2010

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)


Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους: Άννικα Γκούσταφσον / Annika Gustafsson (Σουηδία) Πρόεδρος, Κρις Πάτμορ/ Chris Patmore (Ηνωμένο Βασίλειο), Ντουμπράφκα Λάκιτς / Dubravka Lakic (Σερβία), Μινού Μοσιρί / Minoo Moshiri (Ιράν) και Τάσο Ρέτζιο (Ελλάδα)

Απονέμει τα εξής βραβεία:

Για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία:ΑΥΡΙΟ /MORGEN, του Μαριάν Κρισάν, Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, 2010
Για Ελληνική Ταινία στην ταινία: ΑΠΝΟΙΑ, του Άρη Μπαφαλούκα, Ελλάδα, 2010.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»


Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει για έκτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του τμήματος Ημέρες Ανεξαρτησίας.

Το ειδικό αυτό βραβείο, που φέτος συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 7.500 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΤΑ ΧΕΙΛΗ/LOS LABIOS/THE LIPS, των Ιβάν Φουντ/ Ivan Fund και Σαντιάγο Λόσα/ Santiago Loza, Αργεντινή, 2010

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής που απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες», η ταινία επιλέχθηκε καθώς «συνδυάζει με μαεστρία τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει τις αξίες της ανθρωπιάς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, προς όσους αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες δυστυχίας και φτώχιας».


BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER


Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων και της τελευταίας ταινίας που συμμετέχει στη διαδικασία.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: ΚΑΝΕΝΑΣ /NOBODY του Χρήστου Νικολέρη, 2010

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

CIRKUS COLUMBIA του Ντάνις Τάνοβιτς/ Danis Tanovic, Βοζνία Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σλοβενία, Βέλγιο, 2010

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΕΝΑΣ ΚΑΠΩΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ/EN GANSKE SNILL MANN/A SOMEWHAT GENTLE MAN, του Χανς Πέτερ Μόλαντ / Hans Petter Moland, Νορβηγία, 2010


ΒΡΑΒΕΙΟ «ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ»

O Δήμος Θεσσαλονίκης απονέμει για δεύτερη χρονιά το βραβείο «Το Σινεμά και η Πόλη», βραβείο που προβάλει τη σύνδεση της έβδομης τέχνης με το αστικό τοπίο των πόλεων και αναδεικνύει τη συμβολή του δεύτερου στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και το ρόλο του στον κινηματογράφο. Το βραβείο που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία: ΖΟ ΟΠΩΣ ΖΟΝΑΤΑΝ/JO POUR JONATHAN/JO FOR JONATHAN, του Μαξίμ Ζιρού /Maxime Giroux, Καναδάς, 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ


Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει φέτος το βραβείο της στην ταινία ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ /PERIFERIC /OUTBOUND του Μπογκντάν Τζόρτζε Απέτρι / Bogdan George Apetri, Ρουμανία, Αυστρία, 2010.

ΒΡΑΒΕΙΑ BALKAN FUND

Η κριτική επιτροπή του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, η οποία αποτελείται από τους Alex Baciu (σεναριογράφο, Ρουμανία), Πάνο Ιωσηφέλη (σεναριογράφο, Ελλάδα) και Richard Kwietniowski (σεναριογράφο/σκηνοθέτη, Μ. Βρετανία/Πολωνία), απένειμε τρία βραβεία (το ένα εξ ημισείας) που αντιστοιχούν σε 7.000 ευρώ το καθένα, στα εξής κινηματογραφικά σχέδια:

September: σενάριο Κάλλια Παπαδάκη/ Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία/ παραγωγή Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμπαραγωγός Θανάσης Καραθάνος, Twenty Twenty Vision (Ελλάδα/ Γερμανία).

The Last Sleepless: σενάριο/ σκηνοθεσία Ilke Yesilay, συν-σκηνοθεσία Gulsen Akbas, παραγωγή Emre Yeksan, YXNYeksan Film (Τουρκία). Το βραβείο υποστηρίζεται από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animee).

Και εξ ημισείας:

The Barbarians: σενάριο/σκηνοθεσία Ivan Ikic, συν-σεναριογράφος Boban Jevtic, παραγωγός Milan Stojanovic, Sense Production D.O.O. (Σερβία)

The House: σενάριο Sanja Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

ΒΡΑΒΕΙΑ CROSSROADS

Η κριτική επιτροπή του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Gabor Greiner (Sales AgentFilms Boutique, Γερμανία), Claire LaunayRTE, Γαλλία) και Διονύση Σαμιώτη (παραγωγός – Film in Mind, Ελλάδα) βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο Youth, σε σκηνοθεσία Tom Shoval, παραγωγή Gal Greenspan, Greenproductions (Ισραήλ). Aπό φέτος, η Kodac Cinelabs Greece υποστηρίζει την παραγωγή του βραβευμένου κινηματογραφικού σχεδίου με υλικά και υπηρεσίες μέχρι και 10.000 ευρώ. Ο παραγωγός του Youth κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producers Network του Φεστιβάλ των Κανών 2011 και την ευκαιρία να παρουσιάσει το κινηματογραφικό του σχέδιο στο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια το 2011.

Η κριτική επιτροπή του Crossroads απένειμε επίσης, ειδική μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Home Sweet Home, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη, Avra Production (Κύπρος).

Στο πλαίσιο των βραβείων της Αγοράς, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο The House: σενάριο Sanjia Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

ΒΡΑΒΕΙΟ WORKS IN PROGRESS

Η κριτική επιτροπή των Works in Progress, αποτελούμενη από τους Juliete Schrameck (MK2, Υπεύθυνη Τμήματος Αγορών και Συμπαραγωγών, Γαλλία), Karel Och (Διευθυντή Προγράμματος – Karlovy Vary Intl Film Festival, Τσεχία) και Κωνσταντίνα Σταυριανού (παραγωγό – Graal, Ελλάδα) βράβευσαν την ταινία Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, σενάριο Φίλιππου Τσίτου/Δώρας Μασκλαβάνου και παραγωγή Αλεξάνδρας Μπουσίου, Wrong Men (Ελλάδα). Να σημειωθεί ότι φέτος, οι εταιρείες Graal και Kodac Cinelabs Greece προσφέρουν στο βραβευθέν σχέδιο του τμήματος Works in Progress υπηρεσίες και υλικά αξίας έως και 70.000 ευρώ.


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 3-12 Δεκεμβρίου 2010


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η κριτική επιτροπή του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρη Εϊπίδη. Φέτος, η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Μισέλ Δημόπουλο, απαρτίζεται από τον διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής Μάρτιν Σβάιγκχοφερ, τους σκηνοθέτες Σκαντάρ Κόπτι και Μοχάμετ Αλ – Νταράτζι, καθώς και τον παραγωγό Μπεχρούζ Χασέιμιαν.

Υποδεχόμενος την κριτική επιτροπή ο κ. Εϊπίδης δήλωσε συγκινημένος και περήφανος που υποδέχεται στην προεδρία της έναν παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ, τον Μισέλ Δημόπουλο, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του θεσμού από το 1991 ως το 2005. «Χαίρομαι για αυτή τη συνάντηση και για το γεγονός ότι ο Μισέλ Δημόπουλος αποδέχτηκε να αναλάβει το ρόλο του προέδρου. Είμαστε στο μέσο του Φεστιβάλ και είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλεγούν οι καλύτερες ταινίες από την κριτική επιτροπή. Τους καλωσορίζω θερμά όλους στη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Δημόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε τόσο στο παρόν όσο και το μέλλον του θεσμού. «Απουσιάζω εδώ και πέντε χρόνια από το Φεστιβάλ και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να επιστρέψω και να δω πως έχει εξελιχθεί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, παρά την κακή συγκυρία. Σ’ ένα Φεστιβάλ όπως αυτό - που γνωρίζω πολύ καλά- κύριο μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι οι ταινίες και το είδος κινηματογράφου που προτείνεις. Νομίζω πως είχε χαθεί κάπως αυτή η αντίληψη τα τελευταία πέντε χρόνια. Τώρα επικεντρωνόμαστε στις ταινίες και ταυτίζομαι με αυτό το κριτήριο του Δημήτρη Εϊπίδη. Πιστεύω πως το Φεστιβάλ είναι ένα όχημα που έχει πάρει εμπρός και τσουλάει μια χαρά. Το κοινό το έχει αναγνωρίσει, απλά κάθε χρόνο χρειάζεται να το εμπλουτίζεις και να το τονώνεις. Δεν είναι όπως στην αρχή, που προσπαθούσαμε να προσελκύσουμε τους θεατές. Το Φεστιβάλ είναι μια πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη, κι ας μην είχε πάντα την κατάλληλη υποστήριξη από τις τοπικές αρχές. Ας ελπίσουμε τώρα, που ο δήμος άλλαξε σελίδα, να έχουμε ακόμα καλύτερη συνεργασία μαζί του. Όσον αφορά στο ρόλο του προέδρου της κριτικής επιτροπής, το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν είναι καθόλου κουραστικός, είναι μάλλον λιγότερο κουραστικός από το ρόλο του διευθυντή. Άλλωστε, έχω συμμετάσχει σε 40 κριτικές επιτροπές στο παρελθόν, επομένως το να είναι κανείς εξειδικευμένος θεατής χωρίς άγχος, αποτελεί χαρά».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής δεν παρέλειψαν να τονίσουν τη δυσκολία της επιλογής τους ανάμεσα σε πολλές καλές ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 51ου Φεστιβάλ, αλλά και την ευχαρίστηση που προσφέρει η πολύωρη παραμονή στις σκοτεινές αίθουσες και οι ατελείωτες συζητήσεις που ακολουθούν.

Ο αυστριακός διευθυντής της αυστριακής κινηματογραφικής επιτροπής Μάρτιν Σβάιγκχοφερ, μίλησε για το ρόλο του στην επιτροπή και τα κριτήρια επιλογής του. «Κάθε ταινία είναι ξεχωριστή, συναρπαστική, και σου προσφέρει μια άλλη οπτική, μαθαίνεις από αυτή. Το να κρίνεις ταινίες είναι κάπως περίεργο, γιατί ο καθένας νομίζει ότι είναι ειδικός. Είμαστε όλοι εδώ σε αυτό το τραπέζι άτομα με διαφορετικές απόψεις και το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι όταν συζητάμε. Αν συμφωνούμε, μπορεί να τελειώσουμε σε 30 λεπτά, αν όχι μπορεί να συζητάμε επί πέντε ώρες. Το κριτήριο για μένα είναι εάν ο κινηματογραφιστής πέτυχε τον αρχικό του στόχο, εάν κατάφερε να μου πει αυτό που ήθελε». Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά στο μέλλον του Φεστιβάλ, είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα φεστιβάλ θα γίνουν ένα ακόμη μεγαλύτερο κανάλι διανομής ταινιών. Υπάρχει μια πολύ έντονη ευθύνη που έχουν τα φεστιβάλ παγκοσμίως και αυτή είναι να παρουσιάζουν νέες, ξεχωριστές ταινίες, που ίσως δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τις αίθουσες. Και, ευτυχώς, εσείς εδώ το κάνετε».

Ο παλαιστίνιος δημιουργός Σκαντάρ Κόπτι εξήγησε πως για τον ίδιο το να βλέπει ταινίες είναι το ευκολότερο κομμάτι. «Μέχρι σήμερα είδαμε έξι ταινίες και νομίζω πως θα είναι δύσκολο να βγάλουμε νικητή ανάμεσα σε τόσες καλές ταινίες. Για μένα πάντως, που βρίσκομαι τρίτη φορά σε αυτή τη θέση, δεν υπάρχει αυτό που λέμε η καλύτερη ταινία. Όλα έχουν να κάνουν με τη γεύση του καθενός, είναι σαν το φαγητό. Όλα εξαρτώνται από τη δυναμική των ομάδων που κρίνουν».

Από την πλευρά του, ο ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Αλ - Νταράτζι, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά σε κριτική επιτροπή, δήλωσε ότι η εμπειρία είναι ιδιαίτερα σημαντική γι’ αυτόν. «Συνήθως βρισκόμουν από την άλλη πλευρά, επομένως είμαι μπερδεμένος, αλλά με την καλή έννοια. Δεν θεωρώ ότι οι ταινίες πρέπει να διαγωνίζονται, με τον τρόπο που γίνεται π.χ. στα αθλήματα. Περιμένω με ανυπομονησία την τελευταία μέρα, τη μέρα των αποτελεσμάτων. Μέχρι τότε, χαίρομαι τη συναναστροφή με τόσο έμπειρους ανθρώπους γύρω μου».


Τέλος, ο παραγωγός Μπεχρούζ Χασέιμιαν επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή συμπίπτει με την παραγωγή της νέας του ταινίας. «Είναι πολύ διαφορετικό το συναίσθημα για μένα, γιατί ετοιμάζοντας τώρα τη νέα μου ταινία, αντιλαμβάνομαι ακόμα πιο έντονα πια λάθη δεν πρέπει να κάνω, μου θυμίζει συνέχεια πώς είναι να είσαι από την πλευρά του θεατή. Στην επιλογή μου ως μέλος της κριτικής επιτροπής δεν θα συμβιβαστώ. Άλλωστε, δεν είμαι πολιτικός, πιστεύω όμως ότι θα καταλήξουμε στη σωστή απόφαση, ακόμα και μέσα από διαφωνίες. Όσο για το Φεστιβάλ, επειδή το παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι παίζει και θα παίξει και στο μέλλον σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

51ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

3-12 Δεκεμβρίου 2010


ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ 6/12

Ο κύκλος συζητήσεων της ενότητας Κουβεντιάζοντας του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Έλενα Χρηστοπούλου. Οι κινηματογραφιστές Μόραγκ Μακ Κίνον (Γάιδαροι / Donkeys), Μαρία Σένταλ (Limbo), Μπουρχάν Κουρμπάνι (Πίστη / Shahada) και Ντράγκομιρ Σόλεφ (Καταφύγιο / Shelter) κατέθεσαν τις απόψεις τους απαντώντας σε ποιο ερώτημα κρύβεται πίσω από την ταινία του καθενός, αλλά και στο πώς η κινηματογραφική τους εκπαίδευση καθόρισε τη σκηνοθετική τους ματιά.

Το ξεκίνημα της κουβέντας έκανε η σκωτσέζα Μόραγκ Μακ Κίνον, η ταινία της οποίας Γάιδαροι / Donkeys συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της 51ης διοργάνωσης. Η δημιουργός, αναφερόμενη στην ουσία του φιλμ της, επεσήμανε: «Χαίρομαι που μπορώ να πω εδώ με άνεση, και ενώ βρίσκομαι αρκετά μακριά από την πατρίδα μου, ότι η ιστορία της ταινίας αφορά και στη δική μου οικογένεια, αφού μιλά για ανολοκλήρωτα συναισθήματα, πόνο, λέξεις και σκέψεις που δεν έχουν έρθει ποτέ στην επιφάνεια, που δεν έχουν ποτέ αντιμετωπιστεί. Ίσως, τελικά, να είναι αυτό το ερώτημα που ήθελα να αναδείξω μέσα από την ταινία».

Η ταινία Limbo της νορβηγίδας Μαρία Σένταλ, η οποία επίσης συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό του 51ου ΦΚΘ, έχει ως πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που αναθεωρεί τα πάντα όταν ανακαλύπτει την απιστία του άντρα της. «Ίσως το σενάριο να ακούγεται κάπως μπανάλ, ωστόσο, πρόκειται για μια σκεπτόμενη ταινία, αφού ο θεατής αισθάνεται διαρκώς την συναισθηματική αγωνία της ηρωίδας. Πρόκειται για μια γυναίκα που ‘’χάνει’’ τον εαυτό της, σε μια ηλικία και σε μια φάση ζωής όπου κάτι τέτοιο είναι αναπάντεχο. Το ερώτημα για εμένα, που έχω ζήσει μαζί με τα έξι μου παιδιά στο Τρινιντάντ - όπου διαδραματίζεται η ιστορία- δεν ήταν άλλο από το πώς πραγματικά είναι η ζωή για μια μητέρα σήμερα, αλλά και το πώς ήταν για τη μητέρα μου η οποία είχε τέσσερα παιδιά τη δεκαετία του ‘70».

Από την άλλη πλευρά, ο αφγανικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Μπουρχάν Κουρμπάνι εξήγησε πως στην ταινία Πίστη / Shahada, το ερώτημα που «κλήθηκε» να απαντήσει αφορούσε στη θρησκεία. «Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο που μπορεί να σου προσφέρει μια θρησκεία, ένας θεσμός που αφορά κάτι αφηρημένο, το οποίο μπορεί να σου προσφέρει καταφύγιο να σε γιατρέψει αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο δημιουργός.

Ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντράγκομιρ Σόλεφ επεσήμανε ότι στην ταινία Καταφύγιο / Shelter, η οποία προβάλλεται στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια του 51ου Φεστιβάλ, δεν επιχείρησε να απαντήσει σε κάποιο κεντρικό υπαρξιακό ερώτημα, αλλά να αποτυπώσει μια κατάσταση όπως τη βίωσε ο ίδιος στο παρελθόν. «Υπήρχε ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, τον οποίο ήθελα να προσεγγίσω. Τελικά αυτό συνέβη: έγινα μέλος της συμμορίας του και περάσαμε πολλά μαζί, μέχρι ακόμη που μας συνέλαβαν. Έτσι ξεκινά και η ταινία… Πάντως, το φιλμ δεν είναι αυτοβιογραφικό, ίσως μόνο αυτό το κομμάτι», εξομολογήθηκε ο δημιουργός.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τους δημιουργούς να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τις κινηματογραφικές σχολές, αλλά και το εάν μια ταινία «οφείλει» να πηγάζει από το συναίσθημα του σκηνοθέτη. Ο Μπουρχάν Κουρμπάνι υπογράμμισε: «Σε πολλές σχολές της Γερμανίας θεωρείται ότι δεν πρέπει κανείς να σκηνοθετεί με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, εγώ θέλω να ενυπάρχει στις ταινίες μου το προσωπικό μου συναίσθημα και άποψη, π.χ. οι ταινίες μου να έχουν πολλή μουσική». Και πρόσθεσε σεμνά: «Μου φαίνεται περίεργο το ότι ενώ μέχρι πρότινος ήμουν φοιτητής, τώρα ο κόσμος με αποκαλεί σκηνοθέτη και γνωρίζω τα κινηματογραφικά μου ινδάλματα. Για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν το αξίζω: εάν, δηλαδή, επειδή έχω κάνει μια ταινία θα πρέπει να αντιμετωπίζομαι κι εγώ ως σκηνοθέτης, όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί που θαυμάζω».

Η Μαρία Σένταλ, με σπουδές στη Δανία, εξήγησε: «Η δική μου γενιά σπούδασε κινηματογράφο στο εξωτερικό, αλλά η σημερινή γενιά είναι η μόνη που σπουδάζει στη Νορβηγία και, μάλιστα, σε μια σχολή η οποία κατά τη γνώμη μου στήθηκε με λανθασμένο τρόπο, αφού απλά οι υπεύθυνοι εκμεταλλεύτηκαν τις εγκαταστάσεις της χειμερινής Ολυμπιάδας που έγινε στη χώρα σε ένα μικρό χωριό μιάμιση ώρα έξω από το Όσλο, αφήνοντας αυτά τα παιδιά στην πολιτιστική απομόνωση».

Τη διαφωνία του σε αυτή την προσέγγιση εξέφρασε ο Ντράγκομιρ Σόλεφ, ο οποίος ίσως θα προτιμούσε να μην είχε σπουδάσει στο κέντρο της πόλης της Σόφιας. «Θα ήθελα λίγη απομόνωση, μια αφορμή για σκέψη και συγκέντρωση. Προσωπικά μιλώντας, δεν βλέπω τίποτε κακό στον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη νορβηγική σχολή. Εξάλλου, το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι το σχολείο, αλλά ο δάσκαλος».

Από την πλευρά της, η Μόραγκ Μακ Κίνον, χωρίς σπουδές αλλά με περίσσιο ταλέντο, τόνισε: «Ζηλεύω που όλοι εσείς μιλάτε για τις σχολές όπου φοιτήσατε. Εγώ έκανα μαθήματα με έναν καθηγητή στη Σκωτία, ο οποίος ήταν δάσκαλος κινηματογράφου αλλά δεν έχει κάνει ούτε μια ταινία. Ουσιαστικά, μαθαίνω κάθε μέρα μέσα από τη δουλειά. Ξεκίνησα με διαφημίσεις και τηλεοπτικές σειρές, και τώρα μπαίνω στον κινηματογράφο και το απολαμβάνω πολύ».


ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 51ου ΦΚΘ

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς/Μάρκετ του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου MF1 Script 2 Film Workshops και των Works in Progress.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά. «Είναι μεγάλη βραδιά για εσάς η αποψινή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε κοντά μας νέους ανθρώπους που φέρνουν τα project τους στη Θεσσαλονίκη και περνούν αυτή τη διαδικασία επιλογής. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι η παραγωγή καλών, ποιοτικών ταινιών», τόνισε ο κ. Εϊπίδης.

Στη συνέχεια, η υπεύθυνη διοργάνωσης της Αγοράς, κ. Marie Pierre Macia, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της από το 51ο ΦΚΘ, ο οποίοι όπως είπε δούλεψαν πολύ σκληρά, παρά τις δυσκολίες. «Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι για εμάς κάτι παραπάνω από μια απλή διοργάνωση, το έχουμε μέσα στην καρδιά μας», σημείωσε η κ. Macia, και αναφερόμενη στους συμμετέχοντες συμπλήρωσε ότι «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των κριτικών επιτροπών, θέλουμε να σας δούμε να προχωράτε και να εξελίσσεστε στον κόσμο του σινεμά».

Τα πρώτα βραβεία της εκδήλωσης δόθηκαν από την κριτική επιτροπή του 8ου Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίου Balkan Fund, η οποία αποτελείται από τους Alex Baciu (σεναριογράφο, Ρουμανία), Πάνο Ιωσηφέλη (σεναριογράφο, Ελλάδα) και Richard Kwietniowski (σεναριογράφο/σκηνοθέτη, Μ. Βρετανία/Πολωνία).

Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία βραβεία (το ένα εξ ημισίας) που αντιστοιχούν σε 7.000 ευρώ το καθένα, στα εξής κινηματογραφικά σχέδια:

September: σενάριο Κάλλια Παπαδάκη/ Πέννυ Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία/ παραγωγή Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμπαραγωγός Θανάσης Καραθάνος, Twenty Twenty Vision (Ελλάδα/ Γερμανία).

The Last Sleepless: σενάριο/ σκηνοθεσία Ilke Yesilay, συν-σκηνοθεσία Gulsen Akbas, παραγωγή Emre Yeksan, YXNYeksan Film (Τουρκία). Το βραβείο υποστηρίζεται από το CNC (Centre National du Cinema et de l’ Image Animee).

Και εξ ημισίας:

The Barbarians: σενάριο/σκηνοθεσία Ivan Ikic, συν-σεναριογράφος Boban Jevtic, παραγωγός Milan Stojanovic, Sense Production D.O.O. (Σερβία)
The
House: σενάριο Sanja Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

Η κριτική επιτροπή του 6ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Gabor Greiner (Sales AgentFilms Boutique, Γερμανία), Claire LaunayRTE, Γαλλία) και Διονύση Σαμιώτη (παραγωγός – Film in Mind, Ελλάδα) βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο Youth, σε σκηνοθεσία Tom Shoval, παραγωγή Gal Greenspan, Greenproductions (Ισραήλ). Aπό φέτος, η Kodac Cinelabs Greece υποστηρίζει την παραγωγή του βραβευμένου κινηματογραφικού σχεδίου με υλικά και υπηρεσίες μέχρι και 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραγωγός του Youth κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producers Network του Φεστιβάλ των Καννών 2011 και την ευκαιρία να παρουσιάσει το κινηματογραφικό του σχέδιο στο Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια το 2011.

Η κριτική επιτροπή του Crossroads αποφάσισε επίσης να αποδώσει ειδική μνεία στο κινηματογραφικό σχέδιο Home Sweet Home, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Κυριάκου Τοφαρίδη, Avra Production (Κύπρος).

Στη συνέχεια, τιμώντας τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), βράβευσε το κινηματογραφικό σχέδιο The House: σενάριο Sanjia Kovacevic, σκηνοθεσία Zoran Sudar, παραγωγή Igor A. Nolan, Mainframe Production (Κροατία).

Τέλος, η κριτική επιτροπή των Works in Progress, αποτελούμενη από τους Juliete Schrameck (MK2, Υπεύθυνη Τμήματος Αγορών και Συμπαραγωγών, Γαλλία), Karel Och (Διευθυντή Προγράμματος – Karlovy Vary Intl Film Festival, Τσεχία) και Κωνσταντίνα Σταυριανού (παραγωγό – Graal, Ελλάδα) βράβευσαν την ταινία Άδικος Κόσμος σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου, σενάριο Φίλιππου Τσίτου/Δώρας Μασκλαβάνου και παραγωγή Αλεξάνδρας Μπουσίου, Wrong Men (Ελλάδα). Να σημειωθεί ότι φέτος, οι εταιρείες Graal και Kodac Cinelabs Greece προσφέρουν στο βραβευθέν σχέδιο του τμήματος Works in Progress υπηρεσίες και υλικά αξίας έως και 70.000 ευρώ.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα

Η πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν απ’ την συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το ελληνικό σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο Λιμάνι, στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Αλέξης Αλεξίου, Βαρδής Μαρινάκης, Άρης Μπαφαλούκας και Σύλλας Τζουμέρκας. Παρόντες στη συζήτηση, που συντόνισε ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Κρασσακόπουλος, ήταν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργος Παπαλιός και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης.

Υποδεχόμενος τους παριστάμενους, ο κ. Εϊπίδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος ότι ο ελληνικός κινηματογράφος αλλάζει και πιστεύω ότι θα αξιοποιήσουμε τις άπειρες δυνατότητες που έχουμε για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τον τόπο και τον πολιτισμό μας».

Στη συνέχεια, οι έλληνες δημιουργοί αναφέρθηκαν στην πρώτη τους εμπειρία σε διεθνή Φεστιβάλ, συμφωνώντας ότι εκτός από χαρά, τους προκάλεσε και αμηχανία. «Η πρώτη μου παρουσία στο Φεστιβάλ των Κανών ήταν μια μοναχική, φρικτή εμπειρία, κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Βρισκόμουν σε μια παραζάλη», επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. «Σε ένα φεστιβάλ μπορεί να νιώσεις πολύ μόνος, καθώς εκτίθεσαι ουσιαστικά εκτός της χώρας σου», υπερθεμάτισε ο Βαρδής Μαρινάκης, η ταινία του οποίου Μαύρο Λιβάδι συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης. «Με είχε κυριεύσει απόλυτος τρόμος την ώρα της προβολής», τόνισε από την πλευρά του ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο οποίος συμμετείχε με την ταινία του, Χώρα Προέλευσης στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Θετικότερα κατέγραψαν την παρουσία τους στα Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και του Ρόντερνταμ αντίστοιχα, ο Άρης Μπαφαλούκας με την ταινία του Άπνοια και ο Αλέξης Αλεξίου με το φιλμ Ιστορία 52. «Πήγα στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου. Ήταν εξαιρετική εμπειρία, διότι η ταινία προβλήθηκε πρώτα στο εξωτερικό και μετά στην Ελλάδα και είχα την ευκαιρία να δω τις αντιδράσεις του κόσμου», παρατήρησε ο Άρης Μπαφαλούκας. «Πήγα με την Ιστορία 52 στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Η εμπειρία είναι αποκαλυπτική για ένα νέο δημιουργό. Μάλιστα, πριν προβληθεί η ταινία μου, με έχει προειδοποιήσει κάποιος από τους διοργανωτές ότι το κοινό μπορεί να αντιδράσει ακραία, εξαιτίας του θέματος. Τελικά, με εξαίρεση έναν θεατή που μου φώναζε «Γιατί έκανες αυτή την ταινία;», όλα ήταν μια χαρά», πρόσθεσε ο Αλέξης Αλεξίου.

Αμέσως μετά τέθηκε το ερώτημα, κατά πόσο ένας δημιουργός πρέπει να ασχολείται και με το εμπορικό σκέλος (προώθηση και προβολή) της ταινίας του. «Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι και επιχειρηματίας, να ξέρει να πουλάει σωστά τη δουλειά του, γιατί και η τέχνη είναι μια επιχείρηση», τόνισε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Απ’ την πλευρά του, ο Βαρδής Μαρινάκης, σημείωσε ότι στο εξωτερικό η προώθηση ενός project ξεκινά πολύ νωρίς από το treatment, γεγονός για το οποίο υπάρχει άγνοια στην Ελλάδα. «Με ενοχλεί όταν πολλές φορές απουσιάζει το συναίσθημα και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα πρακτικά ζητήματα για την προώθηση μιας ταινίας. Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το ένιωσα αυτό. Ήταν σαν παρουσιάζαμε την πραμάτεια μας, σα να πουλάμε κάλτσες», υπογράμμισε. «Το καλύτερο θα ήταν να μπορέσει να αναλάβει κάποιος άλλος το κομμάτι της επικοινωνίας και εμείς να επικεντρωθούμε στο κομμάτι της δημιουργίας, που είναι και το πιο ευγενές κομμάτι μας», συμφώνησε ο Άρης Μπαφαλούκας.

Σχετικά με το ποιες ενέργειες εκ μέρους των θεσμικών φορέων θα βοηθούσαν περαιτέρω στην προώθηση της ελληνικής ταινίας στο εξωτερικό, οι σκηνοθέτες εντόπισαν το πρόβλημα περισσότερο στην επικοινωνία, αλλά και στα κριτήρια επιλογής των ταινιών. «Όλα είναι επικοινωνία και εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε, στον τρόπο προώθησης των ταινιών. Θα πρέπει να εμβαθύνουμε στη διαδικασία επιλογής των project και να προωθούνται αυτά που έχουν μια αλήθεια, ακόμη κι αν αρχικά δείχνουν να μην ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες», επεσήμανε ο Βαρδής Μαρινάκης. Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, εστίασε στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού των Φεστιβάλ, ο οποίος όπως υποστήριξε, «είναι σε κρίση». «Για παράδειγμα, σε κάποια φεστιβάλ, όπως οι Κάνες, υπάρχουν κρούσματα οικογενειοκρατίας, ενώ σε πολλά φεστιβάλ εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό εταιρείες πωλήσεων. Επίσης πολλές φορές τα κριτήρια επιλογής δεν είναι αισθητικά ή καλλιτεχνικά αλλά, εμπεριέχουν ζητήματα πολιτικής», υποστήριξε ο σκηνοθέτης. Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΕΚΚ, κ. Παπαλιός τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσεις κάποιον να δει την ταινία σου και οι έλληνες σκηνοθέτες αρχίζουν να το επιτυγχάνουν αυτό».

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν πλέον, λόγω και της διεθνούς προβολής της χώρας μας με αφορμή την οικονομική κρίση, ο ελληνικός κινηματογράφος έγινε μόδα. «Εάν υπάρχει αυτή η μόδα μας συμφέρει πολύ», είπε ο Σύλλας Τζουμέρκας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το ζήτημα είναι να ενδιαφέρει και το θέμα της ταινίας το κοινό του εξωτερικού». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η οικονομική κρίση θα βοηθήσει στην προβολή του ελληνικού κινηματογράφου τα επόμενα χρόνια».

Στο ρόλο της τηλεόρασης σε σχέση με τον κινηματογράφο, αναφέρθηκαν στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη συζήτηση. «Η κατάσταση είναι τραγική, όμως δεν ευθύνεται μόνο ο κινηματογράφος γι' αυτό. Το τηλεοπτικό τοπίο είναι φοβερά υποβαθμισμένο και η τηλεόραση δεν κάνει τη δουλειά της, δεν ανεβάζει το επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. «Πυροβολούν τους σκηνοθέτες για την τέχνη που παράγουν, αλλά δεν σκέφτεται κανείς ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε ο Άρης Μπαφαλούκας. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αλεξίου, υποστήριξε ότι σήμερα βιώνουμε, μια έντονη πολιτιστική κρίση «κατά την οποία είναι δυσκολότερο από ποτέ να γυρίσει κανείς μια ταινία».

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης: «Ο έλληνας θεατής έχει εθιστεί στα εμπορικά προϊόντα, δεν είναι εκπαιδευμένος να παρακολουθεί ποιοτικό κινηματογράφο. Παρόλα αυτά, εγώ παραμένω ρομαντικός και πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Είμαστε σε περίοδο ανάπτυξης και οι έλληνες σκηνοθέτες, που κατάφεραν να στρέψουν το διεθνές ενδιαφέρον στη ελληνική παραγωγή, έδωσαν το έναυσμα».