ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ... ΠΙΑΤΟ


Το
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στη διοργάνωση του γαστρο-σινεφιλικού φεστιβάλ με τίτλο «Σινεμά στο πιάτο», που φιλοξενείται στο Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10) από την Τετάρτη 15 έως το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010.

Το «Σινεμά στο Πιάτο» πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007. Ένα χρόνο αργότερα άλλαξε μορφή και μετά από τις τέσσερις επιτυχημένες διοργανώσεις, φιλοξενείται για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, όπου με αφετηρία τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές προτάσεις, η 7η τέχνη καταλήγει στα καλύτερα εστιατόρια υψηλής γαστρονομικής τέχνης της πόλης, σε συνεργασία και με guest chefs.

Η έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Ολύμπιον με την avant-premiere της ταινίας Άσε το κακό να μπει του Ματ Ριβς. Οι υπόλοιπες προβολές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Αμέσως μετά από κάθε προβολή, δύο εστιατόρια της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε γεύσεις, δίνοντας μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φιλμ και διευρύνοντας τα σύνορα της γαστρονομικής τέρψης. Στόχος του πρωτότυπου αυτού αφιερώματος, η ανατρεπτική σύνδεση της κινηματογραφικής εμπειρίας με την γευστική απόλαυση, προσφέροντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει μια αγαπημένη ταινία στη μεγάλη οθόνη και να γευτεί το ειδικό cine menu καταξιωμένων ελλήνων και ξένων chefs σε προσιτές τιμές.

Για τους μικρούς φίλους και τις οικογένειες τους θα διοργανωθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μία πρωινή προβολή της ταινίας Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, στο πλαίσιο του τμήματος KIDS FESTIVAL που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το χειμώνα του 2010 στην Αθήνα.


Ώρα έναρξης προβολών
20:00

Ώρα έναρξης προβολής KIDS FESTIVAL 12:00

Τιμή εισιτηρίου κινηματογράφου (Ολύμπιον – Παύλος Ζάννας): 6 ευρώ

Τιμή cine menu (περιλαμβάνει 3-5 πιάτα με κρασί / ποτό): 25 ευρώ

(τραπέζια μόνο κατόπιν κρατήσεως απευθείας στα εστιατόρια –

Παράκληση: σε περίπτωση ακύρωσης, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το εστιατόριο)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη λίστα ταινιών, εστιατορίων και σεφ καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των εστιατορίων.


ΤΕΤΑΡΤΗ 15|12

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Άσε το κακό να μπει / Let me in (Avant-premiere)

(Μ. Βρετανία / ΗΠΑ, 2010)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Ματ Ριβς. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκεργκ Φρέιζερ

Μουσική: Μάικλ Τζιακίνο. Πρωταγωνιστούν: Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Κόντι Σμιτ-Μακφί, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Ελίας Κοτέας, Κάρα Μπουόνο. Έγχρωμο, 116’.

Ο δωδεκάχρονος Όουεν μεγαλώνει στο Νέο Μεξικό κλεισμένος στον εαυτό του, αφού η μητέρα του τον παραμελεί και οι συμμαθητές του στο σχολείο του επιτίθενται με κάθε ευκαιρία. Όταν κοντά στο σπίτι του μετακομίζει ένα μυστηριώδες κορίτσι, η Άμπι, ανάμεσά τους δημιουργείται σιγά-σιγά μία βαθιά φιλία. Καθώς όμως μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους συγκλονίζει τη μικρή πολιτεία, ο Όουεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να δεχτεί ότι η φαινομενικά αθώα φίλη του είναι βαμπίρ.

Η ταινία αποτελεί μια διαφορετική ιστορία τρόμου, που ταυτόχρονα λειτουργεί και σα μια μεταφορά για το δύσκολο, συχνά οδυνηρό πέρασμα προς την ενηλικίωση. Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Σουηδού Γιον Άιβιντε Λίντκβιστ «Άσε το Κακό να Μπει» και στην πολυσυζητημένη ομώνυμη ταινία, που τιμήθηκε το 2008 στο Tribeca Film Festival με το Founders Award for Best Narrative Feature. Η απρόσμενη επιτυχία του πρωτότυπου φιλμ τράβηξε το ενδιαφέρον των εταιρειών Hammer Films και Overture Films, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για μια νέα κινηματογραφική μεταφορά του έργου.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ B

CHEF Σταμπολίδης Σπάρτακος

Γ’ Σεπτεμβρίου 2 – Τ 2310 869 695

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BISTRO EXCELSIOR (THE EXCELSIOR HOTEL)

CHEF Γιώργος Παπαδόπουλος

Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23 –Τ 2310 021 020

ΠΕΜΠΤΗ 16|12

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Μια γυναίκα ανεβαίνει τη σκάλα / When a woman ascends the stairs

(Ιαπωνία, 1960)

Σκηνοθεσία: Μίκιο Ναρούσε. Σενάριο: Ριούζο Κικουσίμα. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μασάο Ταμάι. Μουσική: Τοσίρο Μαγιουζούμι. Πρωταγωνιστούν: Χιντέκο Τακαμίνε, Μασαγιούκι Μόρι, Ρέικο Νταν, Τατσούγια Νακαντάι. Ασπρόμαυρο, 111’.


Η Κέικο είναι μια χήρα γκέισα που εργάζεται ως «Mama-san» σε ένα μοντέρνο μεταπολεμικό μπαρ στην περιοχή της Γκίνζα στο Τόκιο. Καθήκον της, να διασκεδάζει τους πελάτες, όταν τελειώνουν από τη δουλειά τους. Ονειρεύεται να ανοίξει τη δική της επιχείρηση, αλλά παρότι πολυμήχανη και έξυπνη, συνεχώς εγκλωβίζεται συναισθηματικά, αδυνατώντας να βρει διέξοδο προς μια καλύτερη ζωή, «ανεβαίνοντας τη σκάλα» ξανά και ξανά.

Η πιο γνωστή ταινία του Ναρούσε αποτελεί την επιτομή της θεματολογίας και του μοναδικού του στυλιζαρίσματος. Σκόπιμα αργή και νωχελική, με πρόθεση να μεγαλοποιήσει τις καθημερινές δοκιμασίες συνηθισμένων ανθρώπων, ο σκηνοθέτης αφήνει με ευγένεια μέγιστο χώρο στους ηθοποιούς για να απεικονίσουν τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων σε κάθε ματιά, χειρονομία και κίνηση.

Το μινιμαλιστικό στυλ του Ναρούσε, συνδυασμένο με το υπέρκομψο ασπρόμαυρο Tohoscope και την ελαφριά τζαζ υπόκρουση συνθέτουν ένα απόλυτα μοντέρνο έργο που υπερβαίνει τις συμβάσεις του μελοδράματος, φέρνοντας την ταινία ανάμεσα στα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα ενός «καθαρού» κινηματογράφου που κατορθώνει, όντας ανυποχώρητος στην αισθητική του, να παραμένει ταυτόχρονα απολαυστικός και για το ευρύτερο σύγχρονο κοινό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BANQUET

CHEF Jake Jovanovic

Δημ. Γούναρη 7 – Τ 2310 228520

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CHAN (THE MET HOTEL)

CHEF Δημήτρης Τσανανάς

26ης Οκτωβρίου Νο. 48 – Τ 2310 017 000


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17|12

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι / The last tango in Paris

(Ιταλία / Γαλλία, 1972)

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και Φράνκο Αρκάλι. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο. Μουσική: Γκάτο Μπαρμπιέρι. Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ. Έγχρωμο, 127’

Ένας μεσήλικας προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, δημιουργώντας μια σχέση καθαρά σαρκική με μια άγνωστη νεαρή, σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. Μια σπουδαία καταγραφή της απώλειας και της ανθρώπινης δύναμης της αυτοσυντήρησης και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στον ανομολόγητο κόσμο του αρσενικού ψυχισμού και της επιθυμίας. Ρεσιτάλ ηθοποιίας του Μάρλον Μπράντο και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Μαρίας Σνάιντερ.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (ELECTRA PALACE)

GUEST CHEF Γιώργος Βενιέρης

Πλατεία Αριστοτέλους – T 2310 294 000

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ FRED & GINGER (DOMOTEL-LES LAZARISTES)

CHEF Στέφανος Χατζηαντωνίου

Κολοκοτρώνη 16 / έναντι Μονής Λαζαριστών – Τ 2310 647 400


ΣΑΒΒΑΤΟ
18|12 KIDS FESTIVAL

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (11:00)

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης / The nightmare before Christmas

(ΗΠΑ, 1993)

Σκηνοθεσία: Χένρι Σέλικ. Σενάριο: Τιμ Μπάρτον και Κάρολαϊν Τόμσον. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πιτ Κόζατσικ . Μουσική: Ντάνι Έλφμαν. Με τις φωνές των: Ντάνι Έλφμαν, Κρις Σάραντον, Κάθριν Ο’ Χαρα, Γουίλιαμ Χίκεϊ. Έγχρωμο, 76’

Το κοινό μεταφέρεται στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας, που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween – τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ - για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Άγιο Βασίλη. Όμως, ακόμα και όταν ο Τζακ συνειδητοποιεί το λάθος του, θα πρέπει να παλέψει με τον κακό Ούγκι Μπούγκι, πριν επαναφέρει τα πράγματα και αποκαταστήσει τη γιορτινή διάθεση της πόλης. Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, βραβευμένο με Grammy, διαθέτει 10 τραγούδια του υποψήφιου για Όσκαρ Ντάνι Έλφμαν («Corpse Bride», «Big Fish»), τα οποία ερμηνεύει η φωνή του Τζακ.


ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
(20:00)

Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον / The Gospel according to St. Matthew

(Ιταλία / Γαλλία, 1964)

Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τονίνο Ντέλι Κόλι . Μουσική: Λουί Μπακαλόβ. Πρωταγωνιστούν: Ενρίκε Ιραζόκουι, Μαργαρίτα Καρούζο, Σουζάνα Παζολίνι, Μαρτσέλο Μοράντε, Μάριο Σόκρατε. Ασπρόμαυρο, 137’

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, το ‘Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο’, είναι μια οπτικά συγκλονιστική και συναισθηματικά συνταρακτική μεταφορά της ζωής του Χριστού, βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά τη δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του. Η ταινία βρίσκεται σαν εικόνα και λόγος στους αντίποδες των βιβλικών θεαματικών ταινιών του Χόλιγουντ, αλλά και της γλυκερής εικονογραφίας σε στιλ λιθογραφίας. Δεν αποπειράται καμία ιστορική ανασύνθεση. Είναι γυρισμένη με απόλυτο ρεαλισμό, σε χωριά της νότιας Ιταλίας, φτωχά χωριά με τα παμπάλαια σπίτια τους. Το όραμα του Παζολίνι είναι ταυτοχρόνως βαθύτατα θρησκευτικό και σκόπιμα πολιτικό, καθώς ο Μεσσίας παρουσιάζεται σαν ένας χωριάτης παρίας, παρακινούμενος από την οργή του για την κοινωνική αδικία.

Εκπληκτικές ερμηνείες από μια ομάδα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μη επαγγελματίες ηθοποιούς, εντυπωσιακή φωτογραφία και ευφυής χρήση της μουσικής (από Μπαχ μέχρι Μπίλι Χόλιντέι), όλα μαζί συνθέτουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα το οποίο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του παγκοσμίου κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: