ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Η Αγωνιστική Κίνηση έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 8:00 μ.μ. τον γνωστό σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό, στον πολυχώρο τέχνης «ΑΠΟΘΗΚΗ», Βασσάνη 7 (πίσω από την Εφρορία).

Ο Θόδωρος Μαραγκός έχει μια πορεία πάνω από 35 χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο με μερικές από τις σπουδαιότερες και εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά, όπως το «Θανάση Σφίξε κι άλλο το Ζωνάρι», «Μάθε Παιδί μου Γράμματα», «Από πού Πάνε για τη Χαβούζα» κ.α., ενώ έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με αξιόλογα και βραβευμένα ντοκιμαντέρ, όπως το «Μπλακ Μπεεε», «Αρκεί να φαίνονται ωραία» και «Οι Κλέφτες του Χρόνου». Οι ταινίες του έχουν πάντα, εκτός από πολύ καλή τεχνική και προσεγμένο σενάριο, και άποψη για ζητήματα που αφορούν διάφορες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας.

Επιλέξαμε, καλώντας τον σκηνοθέτη, να προβάλουμε δύο του ταινίες, από δύο διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας.

Η πρώτη, είναι «οι κλέφτες του χρόνου», ένας φόρος τιμής στους καλλιτέχνες οι οποίοι, μέσα από την τέχνη τους μας χαρίζουν στιγμές αιωνιότητας. Ένας από αυτούς είναι και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ζωγράφος και φωτογράφος των ταπεινών…Η ταινία είναι του 2010 και προβάλλεται για πρώτη φορά στον Βόλο.

Η δεύτερη ταινία είναι η κλασσική πια ταινία «μάθε παιδί μου γράμματα», η πιο ολοκληρωμένη ίσως ταινία που έχει γυριστεί για την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό που κάνει καταπληκτική την ταινία αυτή, εκτός από το τρομερό καστ, τους θρυλικούς διαλόγους και την αποτύπωση μιας συγκεκριμένης περιόδου, είναι και η τραγική επικαιρότητα που έχει: Μετά από 30 χρόνια, πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν οι μαθητές στην ταινία αυτή δεν έχουν απαντηθεί ακόμα: Τι γίνεται, με την τεχνική εκπαίδευση; Πόσο βοηθούν τα αρχαία ελληνικά; Μήπως η ιστορία που διδάσκεται δεν είναι τόσο αδέκαστη; Και ποια πρέπει να είναι η στάση του εκπαιδευτικού;

Γι’ αυτά και άλλα πολλά θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ίδιο τον δημιουργό, αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για την τέχνη και το ρόλο της.

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: