ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4-13 Νοεμβρίου 2011

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έπεσε η αυλαία της Αγοράς/Μάρκετ του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου
την Αποθήκη Γ’, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία του 7ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια και Εργασίες σε Πρόοδο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην Αγορά. Στη συνέχεια, η υπεύθυνη διοργάνωσης της Αγοράς, Μαρί Μάσια, ευχαρίστησε τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους συνεργάτες της από το 52ο ΦΚΘ, καθώς και τους δημιουργούς που συμμετείχαν στην Αγορά / Μάρκετ, το αναπτυξιακό κομμάτι του ΦΚΘ.
Φέτος στο 7ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια συμμετείχαν 17 κινηματογραφικά σχέδια. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Ρομπέρτο Όλα και Γιώργο Τσουργιάννη, απένειμε το βραβείο του στο κινηματογραφικό σχέδιο Βίρους, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή και παραγωγή Μαρίας Τσίγκα - Αργοναύτες Α.Ε, Ελλάδα. «Ευχαριστούμε πολύ, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε από δω και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο. Η ελληνική εταιρεία post-production 2|35 Inc προσφέρει στο Βίρους το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο), το Δίκτυο Παραγωγών του Φεστιβάλ των Καννών χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό που θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του κινηματογραφικού σχεδίου Βίρους για τους επόμενους 6 μήνες.
Για πρώτη χρονιά απένειμε βραβείο στο πλαίσιο του Σταυροδρόμια, το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), ένας δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και το εξωτερικό.
Το βραβείο απένειμε στην εκδήλωση ο Κριστιάν Τομονιέ, Γενικός Πρόξενος Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, το Δη Κατς επιλέχθηκε από το Σόφια Μλιτινγκς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφια (Βουλγαρία) για να παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο 2012. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε θερμά την κριτική επιτροπή και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη της δουλειάς του.
Το κινηματογραφικό σχέδιο Τρύπα στον Τοίχο, σε σκηνοθεσία Χαντάρ Μόραγκ και παραγωγή Ισραήλ και Γαλλίας κέρδισε την υποτροφία για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου, την οποία προσέφερε ως βραβείο το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ).
Όσον αφορά στο τμήμα Γουόρκς ιν Πρόγκρες της Αγοράς του ΦΚΘ, φέτος συμμετείχαν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο στην ταινία "Όταν σε Είδα" (Ιορδανία / Παλαιστίνη). Η ταινία είχε πάρει μέρος το 2008 στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Σταυροδρόμια. Για δεύτερη χρονιά
Φέτος, η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, και ειδικότερα το Σταυροδρόμια – Φόρουμ Συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, συμμετέχει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών.
Η Αγορά, χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου Φεστιβάλ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

NEA ΤΟΥ 52ου ΦΚΘ
Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή προβολή της ταινίας του με τίτλο "Αυτή πρέπει να ειναι η Θέση"- με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν -
η οποία πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο απηύθυνε θερμό χαιρετισμό μέσω επιστολής στο κοινό που παρευρέθηκε στην αίθουσα.
«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που δεν βρίσκομαι μαζί σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα και μόλις έχασα την καλύτερη ευκαιρία για να έρθω. Είμαι πολύ ευγνώμων και έκπληκτος που το Φεστιβάλ διοργανώνει αυτό το αφιέρωμα στη δουλειά μου. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για τις ταινίες μου. Προτιμώ να μην κοιτώ πίσω στο παρελθόν γιατί θέλω να αποφύγω να δω έναν τύπο με περισσότερα μαλλιά και περισσότερη ενέργεια. Αυτός ο τύπος ήμουν εγώ. Μπορώ μόνο να πω ότι αυτές οι ταινίες είναι 5 πρώτες ταινίες. Αυτό που εννοώ είναι ότι κατά τη διάρκεια κάθε ταινίας ήμουν πεπεισμένος ότι η εκάστοτε ταινία θα ήταν και η τελευταία μου, ότι κανένας δε θα είχε την επιθυμία ή την ανάγκη να χρηματοδοτήσει την επόμενη. Έτσι, για κάθε ταινία έκανα πάντα την ύψιστη προσπάθεια, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια, κούραση, προσοχή, απερισκεψία και φόβο. Και, με πολλές παραλλαγές στη θεματολογία, πάντα εστίαζα στον άνθρωπο και τη δυσκολία του να βρει το νόημα της ζωής. Θα έλεγα ότι το μοτίβο στη θεματολογία μου είναι ο άνθρωπος και η έλλειψη νοήματος στη ζωή του. Η μοναδική σημαντική παρατήρηση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι πως ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει. Γι’ αυτό μιλούν οι ταινίες μου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν πολύ σκληρά να μην πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Πιστεύω πως δεν είναι υγιές ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλον να πιστεύει πολύ στις πεποιθήσεις του. Το ρίσκο που διατρέχεις είναι να απογοητεύεσαι διαρκώς. Οπότε, άνευ πεποιθήσεων, σας προσκαλώ να δείτε τις ταινίες μου, και εντωμεταξύ, σας ευχαριστώ πάρα, πάρα πολύ και απολογούμαι ξανά για την απουσία. Η παρουσία μου βέβαια, όπως καταλαβαίνετε από τα λόγια μου, θα ήταν παντελώς περιττή...», ανέφερε ο δημιουργός.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου, 24 πόλεις και νησιά
-Αλεξανδρούπολη, Αμοργός, Άνδρος, Βέροια, Βόλος, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Λαμία, Αγ. Νικόλαος-Νεάπολη Κρήτης, Ξάνθη, Πάτρα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Φλώρινα, Τήνος, Χίος, Χανιά - θα φιλοξενήσουν μια επιλογή ταινιών από το πρόγραμμα του 52ου ΦΚΘ.
Επιπλέον, στο κινηματογραφικό ταξίδι του Φεστιβάλ έχουν προστεθεί και νέοι σταθμοί, στην προσπάθεια του θεσμού να αγκαλιάσει προορισμούς όπου οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα, όπως Καταστήματα Κράτησης και Ιδρύματα Αγωγής.
Οι ημερομηνίες και οι χώροι διεξαγωγής των Περιφερειακών Εκδηλώσεων ανά πόλη είναι οι εξής:
Αγ. Νικόλαος-Νεάπολη Κρήτης, Αίθουσα Δρηρός, 26-27/11
Αλεξανδρούπολη, Δημοτικό Θέατρο, 14-17/11
Αμοργός, Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, 21-22/11
Άνδρος, Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, 26-27/11
Βέροια, Χώρος Τεχνών, 13-15/11
Βόλος, Αχίλλειον, 4-5/11, 8-9/12
Έδεσσα, cine Μέγας Αλέξανδρος, 15-16/11
Ηράκλειο, Παγοποιείον, 23-25/11
Ιωάννινα, Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, 24-26/ 11
Καβάλα, cine Απόλλων, 29-30/11
Καστοριά, Επιμελητήριο, 16-17/11
Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, 29-30/11, 1/12
Κιλκίς, Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς, 21-22/11
Κοζάνη, Γκοβεντάρειο, 15-16/11
Κομοτηνή, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, 18-21/11
Λαμία, ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, 2-4/12
Ξάνθη, Αίθουσα «Φ.Ε.Ξ.», 3-4/12
Πάτρα, Σινέ Ιντεάλ, 23-24/11
Πτολεμαΐδα, Σύλλογος «Καρδιάς», 19-20/11
Ρέθυμνο, Σπίτι Πολιτισμού, 21-22/11
Φλώρινα, Λέσχη Πολιτισμού, 16-18/11
Τήνος, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 25-27/11
Χίος, ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, 1-2/12
Χανιά, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, 28-29/11


Οι προβολές των Περιφερειακών Εκδηλώσεων στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινηματογραφικών λεσχών και πολιτιστικών οργανισμών των πόλεων.
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου Φεστιβάλ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την προβολή της ταινίας "Οι "Πανκ δεν Πέθαναν" του Βλαντιμίρ Μπλαζέφσκι, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011, στις 21:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 52ου ΦΚΘ, παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος είναι δωρεάν για τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, με την επίδειξη της κάρτας μέλους.
Η ταινία "Οι Πανκ δεν Πέθαναν" είναι μια μαύρη κωμωδία με θέμα την επανένωση ενός παλιού πανκ συγκροτήματος. Ο Μίρσα είναι ένας πανκ που παλεύει με τις δυσκολίες της καθημερινότητας στα Σκόπια. Μια μέρα, του προτείνουν να συμμετάσχει σε μια πολυπολιτισμική εκδήλωση στο Ντέμπαρ. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρει όλα τα πρώην μέλη του συγκροτήματός του και να τους προτείνει να παίξουν ξανά... Η πρώην φίλη του ξαναγυρίζει κοντά του και τον βοηθά να τους εντοπίσει και να τους πείσει να ξαναφτιάξουν τη μπάντα τους. Το μήνυμα της ταινίας είναι ιδιαίτερα εμψυχωτικό: πρέπει να συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: