ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ “ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ
Η αυλαία του 7ου Φόρουμ Συμπαραγωγών “Σταυροδρόμια”, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά / Μάρκετ του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο “Ηλέκτρα Παλλάς”, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Είναι μεγάλη μέρα για εσάς, αλλά και για το Φεστιβάλ», ανέφερε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, στο σύντομο καλωσόρισμά του προς τους συμμετέχοντες στο “Σταυροδρόμια”. «Το Φεστιβάλ δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το τμήμα της Αγοράς. Η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία του μας διαβεβαιώνει για το μέλλον του ανεξάρτητου κινηματογράφου και φυσικά για το μέλλον του ΦΚΘ. Φέτος φιλοξενούμε στο Crossroads 17 σχέδια σεναρίου και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Περιμένουμε να δούμε τις ταινίες σας, καθώς και να τις δείξουμε στο Φεστιβάλ. Γιατί το Φεστιβάλ ανήκει και σε εσάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, η επικεφαλής του “Σταυροδρόμια”... Μαρί Κλαιρ, παρουσίασε τους συνεργάτες του τμήματος της Αγοράς και ευχήθηκε στους νέους δημιουργούς να βρουν τη δική τους θέση στον κόσμο του κινηματογράφου. Φέτος στο “Σταυροδρόμια” διαγωνίζονται 17 κινηματογραφικά σχέδια, βάση της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας. Τα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλγερία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κροατία, Λίβανος, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.
Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους επίσημα και ανεπίσημα με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων και ειδικούς κορυφαίων τομέων παραγωγής. Φέτος, η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, και ειδικότερα το Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, συμμετέχει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών.
Να σημειωθεί ότι φέτος στο τμήμα Crossroads προστέθηκαν επιπλέον τα “Σταυροδρόμια” (...). Πρόκειται για 3 ελληνικά (...) εκτός διαγωνισμού: “Χιτγουέρ” της Λιβανοελληνίδας Τζόις Νασαβάτι σε παραγωγή Αλεξάνδρας Μπουσίου, και “Παιχνίδι Σκακιού” της Όλγας Μαλέα σε παραγωγή Ειρήνης Σουγανίδου.
Το “Σταυροδρόμια” υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΜΙΝΤΙΑ, ενώ επίσης συνεργάζεται με:
· Την ελληνική εταιρία 2|35, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο
· Το (...), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου
· Το (...) του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές.
· Το (...) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2012
· Το (...), που προσφέρει μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου
· Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία (...) η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο
· Τη διαδυκτιακή πλατφόρμα (...), για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου
Το “Σταυροδρόμια” (8-12 Νοεμβρίου 2011) εντάσσεται στην Αγορά / Μάρκετ, δηλαδή το αναπτυξιακό κομμάτι του ΦΚΘ, που συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Η Αγορά χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ (Σ.Σ. “ΧΚ”: Ακόμα ασχολείστε μ' αυτόν τον αλήτη;)


NEA ΤΟΥ 52ου ΦΚΘ
Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή προβολή της ταινίας του με τίτλο Φάουστ (τιμημένη με Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας), η οποία πραγματοποίησε πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ απηύθυνε θερμό χαιρετισμό μέσω επιστολής στο κοινό που παρευρέθηκε στην αίθουσα. «Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς που βρίσκεστε εδώ απόψε για να παρακολουθήσετε τη νέα μας δουλειά. Για μένα η παρουσία σας είναι δείγμα εμπιστοσύνης, αφού φανερώνει την ετοιμότητά σας να δωρίσετε στον σκηνοθέτη, στο συνεργείο και στη δουλειά του δύο ώρες από την ίδια σας τη ζωή. Πρόκειται για γενναιοδωρία από μέρους σας, που εκτιμώ βαθιά. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον –εδώ και πολλά χρόνια– θεατή, συνάδελφο και φίλο μου Δημήτρη Εϊπίδη, έναν ακούραστο εργάτη της τέχνης του κινηματογράφου, στις καλές αλλά και στις δύσκολες εποχές. Το πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο τιμόνι ενός φεστιβάλ, είναι σε όλους μας γνωστό: Δεν χρειάζονται μόνο χρήματα, αλλά κουράγιο, δύναμη, ισχυρή θέληση και πολλή αγάπη. Όμως εκείνος γνωρίζει τι κάνει: Όταν σβήνουν τα φώτα και εμφανίζονται οι εικόνες στην οθόνη, ο άνθρωπος ξεχνά για λίγο σε πόσο δύσκολους καιρούς ζούμε σήμερα και νιώθει πως δεν είναι μόνος. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο», ανέφερε ο δημιουργός.
Να σημειωθεί ότι η ταινία εντάσσεται στις Ειδικές Προβολές του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες, που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων δράσεων του 52ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΚΘ & ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις υποτροφίες που χορηγούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ, στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και του προέδρου του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κωνσταντίνου Ροδόπουλου.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ επεκτείνουν τη συνεργασία τους, που έχει ήδη ξεκινήσει με 2 υποτροφίες σε παιδιά μετανάστες από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και στην 52η διοργάνωση, προσφέροντας 4 υποτροφίες για σπουδές κινηματογράφου σε παιδιά που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ροδόπουλο και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη συνεργασία ανάμεσα στο ΦΚΘ και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η χορήγηση αυτών των υποτροφιών «αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στο Φεστιβάλ». Ο κ. Εϊπίδης επεσήμανε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς η συνεργασία του ΦΚΘ με τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΑΚΜΗ, διευρύνεται, καθιερώνεται και προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης, μια ευκαιρία για μόρφωση και για επαγγελματική αποκατάσταση. Επιθυμία μας είναι, ιδιαίτερα σήμερα, στις κρίσιμες μέρες που βιώνουμε, το φεστιβάλ να δραστηριοποιείται όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό, συνεισφέροντας ενεργά στη δημιουργία ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον γι αυτά τα παιδιά. Σε αυτές λοιπόν τις 2 υποτροφίες για παιδιά μετανάστες προστίθενται ακόμη 4 υποτροφίες για σπουδές στον οπτικοακουστικό χώρο, σύνολο 6 υποτροφίες οι οποίες θέτουν τις βάσεις, πάνω στις οποίες αυτοί οι νέοι άνθρωποι θα χαράξουν το δικό τους δρόμο, θα διεκδικήσουν τη δική τους θέση στον κόσμο».
Στη συνέχεια, ο κ. Ροδόπουλος υπογράμμισε: «Οι κοινωνικοί φορείς, όπως και οι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στα γεγονότα. Εμείς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε σε βιοποριστικά ή άλλου τύπου ζητήματα, είμαστε όμως εδώ για να υποστηρίξουμε την εκπαιδευτική και κοινωνική μας αποστολή. Δε νοείται ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός όμιλος της χώρας να κλείνει τα αυτιά του στα κελεύσματα των καιρών. Εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο (...) του Εδιμβούργου ο τομέας σπουδών κινηματογράφου και θεάτρου. Έχουμε ήδη αρχίσει να δρέπουμε τους πρώτους καρπούς: για παράδειγμα, ένας πρώην σπουδαστής μας, ο Θάνος Τσαβλής, παρουσιάζει την ταινία του με τίτλο (...). στο 52ο Φεστιβάλ, ενώ ο Γιώργος Φουρτούνης, επίσης απόφοιτός μας, βραβεύτηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Δράμας. Αυτό είναι το επιστέγασμα μιας προσφοράς ουσίας. Εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια του ΦΚΘ να βοηθήσει παιδιά που έχουν ανάγκη και θέλουν να σπουδάσουν στον οπτικοακουστικό χώρο. Ευχαριστώ και πάλι το Φεστιβάλ. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε ανάλογη προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: