ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2-11 Νοεμβρίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής

Με ιδιαίτερη χαρά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης: την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης. Η Ταινιοθήκη, η οποία θα στεγάζεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό χώρο προώθησης των παγκόσμιων αισθητικών ρευμάτων. Θα παρουσιάζει αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου, αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες, ενώ επίσης θα διοργανώνει διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην κινηματογραφική δημιουργία.

Η Ταινιοθήκη εγκαινιάζεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου ΦΚΘ με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» και την ειδική προβολή της ταινίας Καραβάτζο / Caravaggio του Ντέρεκ Τζάρμαν, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (19.30). Στο πλαίσιο του αφιερώματος εντάσσονται επίσης οι προβολές των ταινιών Έγκον Σίλε - Εγώ λάτρεψα το γυμνό των Herbert Vesely & Leo Tichat, O λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί του Giorgi Shengelaya, το ντοκιμαντέρ Ο ζωγράφος Πικάσο του Luciano Emmer, καθώς και τα μικρού μήκους φιλμ Τουλούζ Λωτρέκ/Toulouse-Lautrec του Robert Hessens, και Βαν Γκογκ / Van Gogh, Πωλ Γκωγκέν / Paul Gaugin και Γκερνίκα/Guernica του Alain Resnais. Με επίκεντρο τους διάσημους ζωγράφους, οι ταινίες αναδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις διαχρονικές σχέσεις και την οπτική μαγεία που προκύπτει από την όσμωση ανάμεσα στον κινηματογράφο και στη ζωγραφική. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» εμπλουτίζεται από την έκθεση φωτογραφίας «Stop-carré στο ευρωπαϊκό σινεμά», η οποία περιλαμβάνει 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ταινίες των σημαντικότερων ευρωπαίων σκηνοθετών, που επηρέασαν την εξέλιξη της γλώσσας και της αισθητικής του κινηματογράφου. Πρόκειται για φιλμ τα οποία αντιπροσωπεύουν κυρίαρχα ρεύματα στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης (σοβιετική πρωτοπορία, γαλλική νουβέλ βαγκ, ιταλικός νεορεαλισμός κ.λπ.) αλλά και διακεκριμένους δημιουργούς του σινεμά (Ντράγιερ, Μπουνιουέλ, Ταρκόφσκι, κ.ά.). Η έκθεση διαρκεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012 και φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι.
Λίγα λόγια για το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής»:
Τα κινηματογραφικά έργα, από την εποχή του βωβού έως σήμερα, δεν έχουν πάψει να αντλούν από τις ανεξάντλητες ζωγραφικές πηγές, μετουσιώνοντας την ακίνητη και αχρονική ζωή των ζωγραφικών πινάκων στη μαγεία της κινούμενης εικόνας. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η έβδομη Τέχνη αντιμετωπίζει «κατά μέτωπο» τους μεγάλους ζωγράφους – τη ζωή, την εποχή και κυρίως το έργο τους. Είναι σαν οι δύο κατεξοχήν εικαστικές τέχνες - η πιο παλιά και η πιο σύγχρονη- να στέκονται απέναντι, αλλά ταυτόχρονα και μέσα, η μία στην άλλη, αναζητώντας έναν κοινό τόπο συνύπαρξης, όπου η στατικότητα της ζωγραφικής συνομιλεί με την κίνηση της κινηματογραφικής εικόνας.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Caravaggio / Καραβάτζο
Μεγ. Βρετανία, 1986 16mm Έγχρωμο, 93΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Derek Jarman Ηθοποιοί: Noam Almaz, Dexter Fletcher, Nigel Terry, Dawn Archibald, Sean Bean, Jack Birkett, Tilda Swinton
Ο Βρετανός δημιουργός Ντέρεκ Τζάρμαν προετοίμαζε επτά χρόνια την ταινία για τον μεγάλο ζωγράφο Καραβάτζο (1571-1610), ο οποίος έζησε μια σύντομη και ταραχώδη ζωή, γεμάτη από έντονα πάθη και καταστροφικούς έρωτες.
Βραβεία
-Αργυρή Άρκτος & Βραβείο C.I.D.A.L.C., Φεστιβάλ Βερολίνου 1986
-Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, Istanbul IFF 1987

Egon Schiele – Exzesse / Έγκον Σίλε – Εγώ λάτρεψα το γυμνό / Egon Schiele – Excess
Δυτική Γερμανία-Γαλλία-Αυστρία, 1981, 35mm Έγχρωμο, 95΄

Σκηνοθεσία: Herbert Vesely Σενάριο: Herbert Vesely, Leo Tichat Ηθοποιοί: Mathieu Carriere, Jane Birkin, Marcel Ophuls, Christine Kaufmann, Helmut Dohle

Η ταινία καταγράφει μερικές από τις βασικές στιγμές της ζωής του Αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Έγκον Σίλε, ο οποίος πέθανε σε νεαρή ηλικία – μόλις 28 ετών. Το έργο του υπήρξε καθοριστικό σε ότι αφορά την αίσθηση του ερωτισμού στη ζωγραφική μέσα από την απεικόνιση του γυμνού γυναικείου σώματος, επηρεάζοντας πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες στο χώρο των εικαστικών.
Pirosmani / Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί
Σοβιετική Ένωση, 1969, 35mm Έγχρωμο, 85΄
Σκηνοθεσία: Giorgi Shengelaya Σενάριο: Giorgi Shengelaya, Erlom Akhvlediani Ηθοποιοί:Avtandil Varazi, Dodo Abashidze, Givi Aleqsandria, Spartak Bagashvili, Teimuraz Beridz
Ο Νίκο Πιροσμανί, λαϊκός ζωγράφος από τη Γεωργία της Σοβιετικής Ένωσης, που γεννήθηκε το 1863 και πέθανε φτωχός και αλκοολικός το 1918, υπήρξε ένας καλλιτέχνης συγγενικός του δικού μας Θεόφιλου, αυτοδίδακτος, περιπλανώμενος και ταπεινός.
Βραβεία
-Βραβείο Sutherland, British Film Institute Awards 1973
-Χρυσό Βραβείο Hugo, Chicago IFF 1974
Picasso / Ο ζωγράφος Πικάσο
Ιταλία, 1955, 35mm Έγχρωμο, 60΄
Σκηνοθεσία: Luciano Emmer Σενάριο: Sergio Amidei, Luciano Emmer Με τους: Picasso, Jean Davy (φωνή)
Αυτό το ντοκιμαντέρ, ένα από τα καλύτερα για τη ζωή και το έργο του μεγαλοφυούς Πάμπλο Πικάσσο, χωρισμένο σε έξι μέρη, καταγράφει την καλλιτεχνική του διαμόρφωση και πορεία: από τα πρώτα βήματα, τις επιρροές και τις αναζητήσεις του, μέχρι την περίοδο της ωριμότητας.
Βραβεία
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, Karlovy Vary IFF 1956
Επίσης στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι μικρού μήκους ταινίες Van Gogh / Βαν Γκογκ (Γαλλία, 1948, 20΄), Paul Gaugin / Πωλ Γκωγκέν (Γαλλία, 1950, 14΄) και Guernica / Γκερνίκα (Γαλλία, 1950, 12΄) του Alain Resnais και Toulouse-Lautrec / Τουλούζ-Λωτρέκ (Γαλλία, 1950, 14΄) του Robert Hessens.

Δεν υπάρχουν σχόλια: