ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

53ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  2-11 Νοεμβρίου 2012

Η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον. Ξεχωριστό μουσικό «χρώμα» έδωσε στην έναρξη της βραδιάς η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Ηρώ στο πιάνο, ενώ την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, η οποία είχε αποσπάσει το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την ερμηνεία της στην ταινία ... του Μενέλαου Καραμαγγιώλη στο 52ο ΦΚΘ.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης έκανε έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης: «Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: ότι η ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία, θριαμβεύει σε δυσμενείς συγκυρίες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος επειδή το φεστιβάλ πέτυχε το στόχο του: Η ζύμωση του θεσμού με το κοινό ήταν έμπρακτη και ουσιαστική, η ανταπόκριση του κόσμου πραγματικά εντυπωσιακή: Γεμάτες αίθουσες, με πληρότητα που άγγιξε το 90% και μεγάλος αριθμός sold-out σε όλες τις ζώνες προβολών. Συνολικά 150 ταινίες από 54 χώρες, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και παράλληλες εκδηλώσεις, έδωσαν το στίγμα της διοργάνωσης, η οποία γιορτάζει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, δίνοντας βήμα σε νέες, τολμηρές φωνές του ελληνικού και του διεθνούς σινεμά. Φέτος φιλοξενήσαμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα-φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ επίσης είχαμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε ένα έργο ζωής: την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, το δώρο του Φεστιβάλ στην πόλη. Πρωταγωνιστής του 53ου Φεστιβάλ ήταν ο άνθρωπος, σε έργα που εμπνέουν, ασυμβίβαστα και αποκαλυπτικά, που μας δίνουν δύναμη να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν το έργο τους, όπως ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές μας, που εργάστηκαν σκληρά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η διοργάνωση. Ευχαριστώ επίσης θερμά όλους τους χορηγούς μας για την πολύτιμη βοήθειά τους, και φυσικά τους θεατές που στηρίζουν σταθερά το φεστιβάλ. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που θα πραγματοποιηθεί 15 - 24 Μαρτίου 2013».
Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας διάβασε το μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Δ.Σ. του ΦΚΘ κ. Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή:
(σ.σ.: το πιο σίγουρο είναι ότι ήταν τύφλα στο μεθύσι, γιατί ένας πρόεδρος του ΦΚΘ, δικαιούται να απουσιάσει, μόνο τεζαρισμένος μέσα σε φέρετρο).

«Σήμερα πέφτει η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οι αίθουσες ήταν και φέτος ασφυκτικά γεμάτες, ‘’...’’ ήταν οι τίτλοι των δημοσιευμάτων για το Φεστιβάλ. Και βέβαια, η συμμετοχή είναι πάντα η πιο αξιόπιστη επιβεβαίωση της αναγνώρισης και της αγάπης του κοινού. Αν και οι νέες συνθήκες επέβαλλαν αλλαγές, αναπροσανατολισμό, περικοπές, προσαρμογή στα νέα δεδομένα, το Φεστιβάλ επιμένει, αντιστέκεται και παρά την κρίση ανανεώνεται. Το 53ο Φεστιβάλ με τη σφραγίδα του διευθυντή του κ. Δημήτρη Εϊπίδη, έβαλε στο κέντρο των επιλογών του τον άνθρωπο. Τόσο το κοινό της πόλης μας όσο και σημαντικοί επαγγελματίες του κινηματογράφου που το επισκέφτηκαν ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στις επιλογές του. Είδαμε ανεξάρτητες ταινίες από όλο τον κόσμο, πρεμιέρες καταξιωμένων δημιουργών, γνωρίσαμε νέους και δυναμικούς έλληνες δημιουργούς, τιμήσαμε το μεγάλο μας Θόδωρο Αγγελόπουλο. Συναυλίες, εκθέσεις και ανοιχτές συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις συμπλήρωσαν το παζλ της φετινής γιορτής της πόλης μας. Φέτος το Φεστιβάλ έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, μια προσφορά στην πόλη. Εγκαινίασε την Ταινιοθήκη, η οποία θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ένα πυρήνα κινηματογραφικής παιδείας για τη Θεσσαλονίκη, η γέφυρα που συνδέει χρονικά τα δύο φεστιβάλ, του Κινηματογράφου και του Ντοκιμαντέρ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ και η συμμετοχή μας στο διοικητικό συμβούλιο δεν περιορίζεται στο συμβολισμό, αλλά καταγράφει την έμπρακτη υποστήριξή μας και τις προτεραιότητές μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ θερμά το διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη, όλους τους εθελοντές, όλους τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους. Και βέβαια τους θεατές και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου για τη συμμετοχή τους. Ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ελπίζουμε να είστε όλοι εκεί».
Η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων του 53ου ΦΚΘ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ήταν ο κ. Τόμας Έλζεσερ, Επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (Γερμανία) και μέλη της, ο σκηνοθέτης Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, (Δανία), η διευθύντρια και συνιδρύτρια του Ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ (Ισλανδία), ο σκηνοθέτης Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες (Πορτογαλία) και ο διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης (Ελλάδα).
  1. Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απέσπασε η ταινία Μια πειρατεία του Τομπίας Λίντχολμ. Το βραβείο απένειμε η σύντροφος της ζωής του Θόδωρου Αγγελόπουλου και παραγωγός των περισσότερων ταινιών του, κα Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου. Η ίδια, εμφανώς συγκινημένη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ανέβηκα στη σκηνή του Ολύμπιον για πρώτη φορά με το Προξενιό της Άννας, για να παραλάβω ένα βραβείο για την παραγωγή της ταινίας. Ήταν μια παραγωγή του Ντίνου Κατσουρίδη. Θρηνούμε, σκεφτόμαστε και θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν. Το Φεστιβάλ είναι πολύ δικό μας, εμείς είμαστε το Φεστιβάλ. Οι νέοι άνθρωποι θα φροντίσουν να μείνει το ήθος των ανθρώπων που χάσαμε». Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Τόμας Έλζεσερ, ανακοίνωσε το σκεπτικό του βραβείου: «Πρόκειται για μια ταινία ολοκληρωμένη από όλες τις πλευρές. Άκρως επαγγελματική, με στιβαρή σκηνοθεσία, καλοφτιαγμένο σενάριο και πειστικές ερμηνείες. Το φιλμ Μια πειρατεία αφηγείται μια ιστορία που μας κρατά το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, πάνω σε ένα πολύ ανθρώπινο θέμα». Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του κ. Λίντχολμ ο κ. Χένινγκ Κάμρε, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ και πρώην διευθυντής του Δανέζικου Κέντρου Κινηματογράφου, ο οποίος διάβασε ένα μήνυμα εκ μέρους του σκηνοθέτη: «Αυτό το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Προσπάθησα να επενδύσω στην Τέχνη, να μπω στην ουσία της, να μελετήσω τον κόσμο στον οποίο ζούμε και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος μέσα από τη δραματική μυθοπλασία και να το επικοινωνήσω με το κοινό. Με ταπεινότητα δέχομαι την τιμή της επιτροπής και του Φεστιβάλ για την ταινία μου».
  2. Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Μούχλα του Αλί Αϊντίν. «Η ταινία μας εντυπωσίασε με το μελετημένο στυλ της, τον ήρεμο ρυθμό της και την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Καδράροντας έτσι την ιστορία με όμορφα πλάνα η ταινία μας φέρνει κοντά στον κεντρικό πρωταγωνιστή και την αποφασιστικότητα του να βρει δικαιοσύνη. Επιπλέον η ταινία μας ωθεί να αναλογιστούμε τις προσωπικές μας αμφιβολίες για την ηθική της αποστολής του εξανθρωπίζοντας δύσκολες επιλογές και ηθικά διλήμματα», τόνισε ο κ. Έλζεσερ. Το βραβείο παρέλαβε ο μοντέρ της ταινίας κ. Αχμέτ Μπογιατζίογλου ο οποίος επεσήμανε: «Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας θα είναι πολύ χαρούμενος αύριο γιατί και στην Αγορά, δυο .... απέσπασαν βραβεία και θα είναι μια ευκαιρία για μας να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα από το υπουργείο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το φεστιβάλ και το Δημήτρη Εϊπίδη που μας κάλεσε. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, τους πολλούς καλούς εθελοντές και τον καλό καιρό. Η Μούχλα είναι μια γλυκόπικρη ήσυχη ταινία για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή που έλαβε αυτό το μήνυμα».
  3. Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Επίλογος του Αμίρ Μανόρ. Ο κ. Έλζεσερ σχετικά με την απόφαση της επιτροπής σχολίασε: «Θέλαμε να τιμήσουμε την τόλμη ενός νέου σκηνοθέτη να ασχοληθεί με το ευαίσθητο και παγκόσμιο θέμα του γήρατος και το να το κάνει με χιούμορ και αγάπη προς τους χαρακτήρες του. Οι ερμηνείες του ζευγαριού ήταν εντυπωσιακές καθώς η έκθεση της αδυναμίας και της σωματικής παρακμής μπροστά στο διεισδυτικό βλέμμα της κάμερας απαιτεί θάρρος και ειλικρίνεια». Ο σκηνοθέτης Αμίρ Μανόρ ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και το Διευθυντή του.
Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία Ζωή του Βασίλι Σιγκάρεφ, (σ.σ.: δείτε το)  ενώ το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η ηθοποιός Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία Αγάπη του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι. Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον ηθοποιό Γιάννη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού του Έκτορα Λυγίζου. Εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο ηθοποιός είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος και για τη βράβευση και για το γεγονός ότι η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Ευχαριστώ τον Έκτορα Λυγίζο για την ευκαιρία που μου έδωσε να βρω το δικό μου χώρο στον κόσμο που δημιούργησε και σίγουρα εκλαμβάνω αυτό το βραβείο ως μια επιβράβευση της δουλειάς που μαζί κάναμε».
Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Αμίρ Μανόρ για την ταινία του Επίλογος. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο σκηνοθέτης υπογράμμισε: «Είναι χαρά και τιμή μου. Η οικογένειά μου έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και είναι σαν τα πράγματα να κάνουν ένα κύκλο».
Το βραβείο Σκηνοθεσίας το οποίο απονεμήθηκε στον Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία Εδώ κι Εκεί, παρέλαβε ο επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σαμ Ναχμίας ο οποίος διάβασε μήνυμα του σκηνοθέτη: «Μου δίνει τεράστια χαρά αυτή η βράβευση και θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους για όλα. Θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί για να μοιραστώ τη χαρά μου αλλά δεν μπορώ. Πολλά ευχαριστώ τόσο από μένα, όσο και εκ μέρους των συντελεστών της ταινίας, ηθοποιών και τεχνικών».
Η επιτροπή απένειμε και δυο ειδικές μνείες.  
Η πρώτη ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Ταμπούρ του Βαχίντ Βακιλιφάρ. Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του συμπατριώτη της, η ιρανή σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου κα Μινού Μοσιρί σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα απλώς να πω δυο λόγια από τα βάθη της καρδιάς μου. Ο κ. Εϊπίδης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε και ανέδειξε παγκοσμίως το ιρανικό σινεμά, ενώ συνεχίζει να το στηρίζει. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ». 
Η επιτροπή απένειμε τη δεύτερη ειδική μνεία στην ταινία Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα του Εμίλ Χρίστοφ. Ο Τόμας Έλζεσερ παρέδωσε το βραβείο στον υποπρόξενο της Βουλγαρίας στην Ελλάδα κ. Χαριζάν Χαριζάνοβ μεταφέροντας τις ευχαριστίες του σκηνοθέτη στην επιτροπή και στον κ. Εϊπίδη καθώς και στο κοινό για την μεγάλη του προσέλευση στις δύο προβολές της ταινίας.
Την ανακοίνωση και απονομή των βραβείων Κοινού Φίσερ πραγματοποίησε ο διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Μηνάς Μαυρικάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να χορηγεί για έκτη συνεχή χρονιά τα βραβεία κοινού. Είναι μια συνειδητή επιλογή της να στηρίζει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς και ποιότητας, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θέλω να συγχαρώ όλους τους δημιουργούς οι οποίοι, βραβευμένοι και μη, μας χάρισαν όλες αυτές τις μέρες ωραίες στιγμές, και βέβαια να ευχαριστήσω το κοινό που πραγματικά αγκαλιάζει αυτή τη διοργάνωση και ψηφίζει τις ταινίες που το ενδιαφέρουν, που του αρέσουν, που το μαγεύουν περισσότερο από άλλες. Και τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα και δεν έδινα τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές αυτής της άρτιας διοργάνωσης».
Το βραβείο Κοινού Φίσερ του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία ... του Μάρκου Μάρκου. To βραβεία παρέλαβε εκ μέρους του δημιουργού η κα Βασιλική Μαμαλούκου, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του σκηνοθέτη, του πρωταγωνιστή Γιώργου Χωραφά, καθώς και της εταιρείας διανομής του φιλμ ...
Το βραβείο Κοινού Φίσερ του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια της φετινής διοργάνωσης απονεμήθηκε στην ταινία Πίσω από τους λόφους του Κριστιάν Μουντζίου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη -ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το αφιέρωμα στο έργο του αλλά είχε ήδη αναχωρήσει- η ρουμάνα κριτικός κινηματογράφου κα Κοντρούτα Κρετσουλέσκου.
(σ.σ.: Για να δείτε ποιες είναι "οι κρίσεις των άλλων κρατών"... Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Μουντζίου, του οποίου την φιλοξενία είχε πληρώσει το Φεστιβάλ ως τιμωμένου προσώπου, τελείωσαν τα χρήματά του και αναγκάστηκε να φύγει, θα έχουμε άδικο; Γιατί, δεν αφήνεις για δυο μέρες ένα φεστιβάλ και φεύγεις, όταν μάλιστα έχεις ταινία που διαγωνίζεται, και περιμένεις βραβείο!.. 
Να σας θυμήσουμε και πέρυσι την ρωσίδα σκηνοθέτιδα, η οποία ευχαριστώντας ΟΛΟΥΣ για το βραβείο που κατέκτησε, ανακοίνωσε πως ο οικονιμκός προϋπολογισμός της ταινίας της, ήταν κατά τι μικρότερος από το βραβείο το οποίο ανέρχονταν σε, περίπου, 20.000 ευρώ). 
Το βραβείο Κοινού Φίσερ του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία Όχι του Πάμπλο Λαραΐν. Το βραβείο παρέλαβε η εκπρόσωπος της εταιρείας διανομής του φιλμ στην Ελλάδα κα Μαρίνα Κόντη, η οποία σημείωσε: «Εκ μέρους της ..., ευχαριστώ το Φεστιβάλ για τη φιλοξενία και το κοινό για την επιλογή αυτής της ταινίας, η οποία δεν είναι απλά καλή, αλλά και επίκαιρη».
Το βραβείο Κοινού Φίσερr του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 53ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία Επίλογος του Αμίρ Μανόρ. Ο ισραηλινός σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ το Φεστιβάλ για το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ελπίζω ότι το φιλμ θα αγγίξει όλους, γιατί είναι σχετικό με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο».
Το Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων απονεμήθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά από τον Σύμβουλο Προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού κ. Άρη Φατούρο στην ταινία Επίλογος του Αμίρ Μανόρ, ο οποίος ευχαρίστησε τον παραγωγό του και την εταιρεία διανομής.
Τα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (...) απένειμαν ο πρόεδρος της επιτροπής Σαμίρ Φαρίντ και το μέλος της επιτροπής Νίκος Αλέτρας. Το βραβείο ... για το Διαγωνιστικό Τμήμα απέσπασε η ταινία Μια πειρατεία του Τομπίας Λίντχολμ. Εκ μέρους του σκηνοθέτη, το βραβείο παρέλαβε ο κ. Χένινγκ Κάμρε, μεταφέροντας τις εγκάρδιες ευχαριστίες του δημιουργού. Το βραβείο ... για ελληνική Ταινία απονεμήθηκε στην ταινία Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά την επιτροπή εκ μέρους όλων όσοι δούλεψαν στην ταινία.
Την τελετή λήξεως τίμησαν πολλοι διάσημοι και λιγότερο διάσημοι καλλιτέχνες, δημόσια πρόσωπα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: