ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΕΩΣ

Έπεσε η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, σε μια λιτή τελετή λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο Ολύμπιον.
Την τελετή λήξης προλόγισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επισημαίνοντας: «Ένα ακόμη Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται αύριο. Ένα Φεστιβάλ που, από την ίδρυσή του 15 χρόνια πριν, δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του. Το ντοκιμαντέρ συνιστά ένα δυνατό ιδεολογικό όπλο στα χέρια του δημιουργού. Προβληματίζει και εμψυχώνει. Είναι ταυτόχρονα μια πολιτική πράξη. Είναι ακτιβισμός. Στόχος μας από την αρχή, ήταν και συνεχίζει να παραμένει ο θεατής. Η διοργάνωση δημιούργησε έναν ισχυρό πυρήνα θεατών, οι οποίοι αντιλήφθηκαν γρήγορα την αξία των ταινιών τεκμηρίωσης. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε και φέτος τις αίθουσες του Φεστιβάλ γεμάτες και τις περισσότερες από τις προβολές μας... Αυτή είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή». Ο κ. Εϊπίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, καθώς και «όλους όσους στάθηκαν στο πλάι μας: Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την ΕΡΤ, την ΕΤ3, το πρόγραμμα..., και ασφαλώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΠΑ. Επίσης, όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ», όπως σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Ραντεβού λοιπόν στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου για μια συναρπαστική διαδρομή στις προβολές του αφιερώματος για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ, και του χρόνου το Μάρτιο στο επόμενο, 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
Αμέσως μετά, ακολούθησε η διαδικασία απονομής των βραβείων του 15ου ΦΝΘ. Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ήταν εκείνο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ. Τη φετινή επιτροπή αποτελούσαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου. Στη σκηνή ανέβηκε η κ. Τσολάκη, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία απένειμε το βραβείο στην ταινία Λέγε με Κούτσου των Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι-Ουόρολ, επισημαίνοντας επίσης και το σκεπτικό της επιτροπής: «Η βράβευσή μας θέλει να αναδείξει τον σημαντικό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Ντέιβιντ Κάτο, τη δολοφονία του οποίου είχε καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία. Η παντελής έλλειψη δικαιωμάτων των γκέι στην Αφρική είναι κάτι με το οποίο η διεθνής κοινότητα και ελληνική κοινωνία δεν είναι εξοικειωμένοι κι αυτό ακριβώς το θέμα θέλαμε να προβάλλουμε».
Το βραβείο της ... για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία (αρλουμποφράγκικος τίτλος) του Νίκου Νταγιαντά. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους εκπρόσωπους της ... Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη, Ιάσων Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο. Την απονομή πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της ... Ελλάς Μιχάλης Προδρόμου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Η έννοιες βιωσιμότητα και αειφόρος ανάπτυξη χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και η ταινία (αρλουμποφράγκικος τίτλος) πραγματεύεται ακριβώς αυτό: την αρμονική συμβίωση με τη φύση, το συνάνθρωπο, αλλά και την έλλογη αξιοποίηση των φυσικών πόρων». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Νταγιαντάς σημείωσε: «Χαίρομαι που η ταινία εντάχθηκε σε αυτή την κατηγορία, αν και δεν ασχολούνταν αποκλειστικά με το περιβάλλον, αλλά με τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τη σχέση του με το χρόνο και με τους άλλους ανθρώπους, γιατί τελικά αυτό είναι ένα. Θα ήθελα να πιστεύω σε ένα διαφορετικό μέλλον, το οποίο προσεγγίσαμε κάπως μέσα από την ταινία. Αν δε διορθώσουμε τη σχέση μας με τους άλλους και κατά προέκταση με αυτό που μας περιβάλλει, δε θα τα πάμε καλά. Η ταινία ήταν ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Το βραβείο είναι αφιερωμένο σε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ, οι οποίες ξέρω ότι είναι φτιαγμένες από ανθρώπους που νοιάζονται πάρα πολύ για αυτό που κάνουν. Όσο περνάει ο καιρός και έρχομαι στο Φεστιβάλ, νιώθω ότι το ντοκιμαντέρ είναι ο μόνος καθρέφτης που έχει μείνει για να δούμε αυτό που είμαστε. Ελπίζω το ντοκιμαντέρ να συνεχίσει να υπάρχει, να το στηρίζει η ΕΡΤ και οι συνάδελφοί μου να συνεχίσουν αυτό που κάνουν τόσο καλά».

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον». Η φετινή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο, απένειμε το βραβείο εξ ημισείας στις ταινίες (αρλουμποφράγκικος τίτλος) του Νίκου Νταγιαντά και Νομάδες του χειμώνα του Μανιέλ φον Στιρλέρ. Η διάκριση συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΤ3. Εκπροσωπώντας τον τηλεοπτικό σταθμό εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής, ο κ. Γρηγόρης Τσόκας έκανε την απονομή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Με κρίση ή χωρίς, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κλείνει φέτος αισίως τα 15 του χρόνια. Η ΕΤ3 ήταν παρούσα καθ’ όλο αυτό το διάστημα ποικιλοτρόπως, είτε ως χορηγός είτε ως αθλοθέτης, όπως σήμερα. Φέτος είχαμε και μία πρωτιά, καθώς η ΕΤ3 πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα, ενώ επίσης παρουσίασε στη διοργάνωση τουλάχιστον έξι ντοκιμαντέρ παραγωγής της». Ο Νίκος Νταγιαντάς, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, υπογράμμισε: «Αφού μου δόθηκε η ευκαιρία να ανέβω δεύτερη φορά στο βήμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την ομάδα μου στην (αρλουμποφράγκικος τίτλος), το Στέλιο, τη Ρέα, το Γιούρι, τον Λεωνίδα, την Ηλέκτρα, τη Δανάη. Είμαστε οικογένεια κι αυτό το βραβείο είναι για όλους μας».

Έπειτα, έγινε η απονομή του βραβείου «(αρλουμποφράγκικος τίτλος)» της ΕΡΤ, που αφορά στο καλύτερο project του (αρλουμποφράγκικος τίτλος) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Τη κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι tutors που παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο (αρλουμποφράγκικοι τίτλοι). Το βραβείο απονεμήθηκε στο (αρλουμποφράγκικος τίτλος)σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Νίκος Τέλλης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Είμαι περήφανος για τα 15 χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέσα στα οποία ο θεσμός όχι μόνο κατέκτησε την καρδιά της πόλης αλλά και μια περίοπτη θέση στο διεθνές στερέωμα σαν ένα από τα τρία καλύτερα πανευρωπαϊκά φεστιβάλ. Η ΕΡΤ στηρίζει και θα στηρίζει το Φεστιβάλ έχοντας συνείδηση του χρέους και του ρόλου της. Η τέχνη και ο κινηματογράφος είναι το οξυγόνο της κοινωνίας και σε δύσκολες στιγμές χρήζει υποστήριξης». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η σκηνοθέτιδα Αννέτα Παπαθανασίου σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για τη χρηματική βράβευση, η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς και το ... που μέσα από αυτή τη διαδικασία του σεμιναρίου του μας κάνει καλύτερους. Ελπίζω στο μέλλον να μπορούμε να κάνουμε ντοκιμαντέρ με κάποια αξιοπρέπεια». Με τη σειρά της, η παραγωγός Φωτεινή Οικονομοπούλου, αφού ευχαρίστησε επίσης το ..., είπε: «Μακάρι η ΕΡΤ να συνεχίσει να δίνει αυτό το βραβείο, μακάρι να συνεχίσει να υπάρχει το ‘’(αρλουμποφράγκικος τίτλος)’’ και τα ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ να έχουν τη θέση που τους αξίζει».

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ απονεμήθηκε το βραβείο (αρλουμποφράγκικος τίτλος) της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες (αρλουμποφράγκικος τίτλος) αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία (αρλουμποφράγκικος τίτλος). Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους (αρλουμποφράγκικος τίτλος), Αριάνα Μεϊντανά και... Το βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ (αρλουμποφράγκικος τίτλος) σε σκηνοθεσία και παραγωγή των Σάλβα Μουνιόθ και Μανού Τζερόσα. Την απονομή έκανε ο Πάνος Μπίσδας της εταιρείας (αρλουμποφράγκικος τίτλος), λέγοντας: «Πολύ χαίρομαι που το κράτος βοηθά, αλλά κι εμείς οι ιδιώτες είμαστε εδώ και βοηθάμε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Σάλβα Μουνιόθ είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Φεστιβάλ και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό, που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε». Ο Μανού Τζερόσα με τη σειρά του, υπογράμμισε: «Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Ήταν η πρώτη φορά που δείξαμε αποσπάσματα της ταινίας μας σε κοινό και κριτική επιτροπή, και ήταν η καλύτερη πρεμιέρα που θα μπορούσε να γίνει. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα και τη θεία μου, τις οποίες κινηματογραφήσαμε τόσο καιρό».

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο κ. (αρλουμποφράγκικο όνομα), πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (αρλουμποφράγκικος τίτλος), η οποία φέτος απαρτιζόταν από τους (αρλουμποφράγκικα ονόματα) και Νίκο Τσαγκαράκη. Αρχικά, ο κ. (αρλουμποφράγκικο όνομα) σημείωσε: «Γνωρίζω τον Δημήτρη Εϊπίδη εδώ και 35 χρόνια και θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιο ικανούς ανθρώπους στο χώρο. Σε ευχαριστώ πολύ, Δημήτρη. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες του και τους εθελοντές του 15ου Φεστιβάλ. Ήταν χαρά για μένα να παρακολουθήσω το θεσμό από το ξεκίνημά του και πλέον να είμαι μάρτυρας του πώς παρ’ όλες τις προκλήσεις, το κοινό του Φεστιβάλ και η ελληνική και διεθνής βιομηχανία ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκαν μέσα στα χρόνια. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τους συναδέλφους κριτές, που μετά από μια εβδομάδα σκληρής δουλειάς ξεχώρισαν τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ. Ευχαριστώ επίσης τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (αρλουμποφράγκικο όνομα), την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και τις Ενώσεις Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας, της Γερμανίας και της πόλης μου, του Κεμπέκ στον Καναδά». Κατόπιν, ο κ. (αρλουμποφράγκικο όνομα) ανακοίνωσε το βραβείο για καλύτερη ξένη παραγωγή, καθώς και το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Μέρη μιας οικογένειας του Διέγο Γκουτιέρες. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός -κάποτε αγαπημένου- γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη». Το βραβείο παρέλαβε ο (αρλουμποφράγκικο όνομα), φίλος και συμπαραγωγός του σκηνοθέτη, διαβάζοντας ένα μήνυμα εκ μέρους του: «Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να είμαι μέρος αυτού του Φεστιβάλ. Είναι μεγάλη τιμή αυτό το βραβείο, ήταν τιμή να παρευρεθώ σε αυτό το Φεστιβάλ, να περπατήσω στην πόλη, να γευτώ το φαγητό της. Ήταν τιμή να κάνω μια ταινία με τόσο αξιοσημείωτους ανθρώπους και να έρθω κοντά σε ανθρώπους όπως εσείς, οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Έτσι δε νιώθω μόνος».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Τσαγκαράκης για να απονείμει το βραβείο (αρλουμποφράγκικος τίτλος) για καλύτερη ελληνική παραγωγή, το οποίο απέσπασε η ταινία (αρλουμποφράγκικος τίτλος) του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιτροπής ως εξής: «Πρόκειται για μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Ένα ουμανιστικό φιλμ, που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη». Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Ευαγγελίδης σημείωσε: «Ευχαριστώ την επιτροπή και το Φεστιβάλ, την παραγωγό μου Αμάντα Λιβανού και τους λιγοστούς συνεργάτες μου. Ευχαριστώ κι εσάς και αφιερώνω αυτό το βραβείο στους ήρωες της ταινίας μου, τον Τζιμ και τον Μάικλ, που ξέρω ότι θα τους άρεσε πολύ να είναι εδώ, να βγουν και λίγο από το σπίτι».

Η απονομή των βραβείων του 15ου ΦΝΘ ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα βραβεία κοινού (αρλουμποφράγκικο όνομα), τα οποία αφορούν σε ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ άνω και κάτω των 45 λεπτών. Την απονομή έκανε ο (αρλουμποφράγκικο όνομα) της εταιρείας (αρλουμποφράγκικο όνομα) Γιώργος Μακρυγιαννάκης, σημειώνοντας: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους δημιουργούς του Φεστιβάλ και ειδικά τους εθελοντές, που στηρίζουν πάντα αυτούς τους θεσμούς. Η μπύρα (αρλουμποφράγκικο όνομα) στηρίζει σταθερά θεσμούς του πολιτισμού και της τέχνης. Φέτος, για πρώτη φορά στηρίζουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ απονέμοντας το Βραβείο Κοινού. Το χειροκρότημά μας αξίζουν όλες οι ταινίες, που παρά τις αντιξοότητες, αναδεικνύουν διαφορετικές φάσεις της πραγματικότητας, εμπνέουν και μας δίνουν το αισιόδοξο μήνυμα που τόσο έχουμε ανάγκη. Ευχαριστούμε θερμά το κοινό που στήριξε με την ψήφο του τα βραβεία κοινού και τους διοργανωτές».

Το Βραβείο Κοινού (αρλουμποφράγκικο όνομα) για ξένη παραγωγή κάτω των 45’ απέσπασε η ταινία H υψηλή τιμή του χρυσού του Ρος Ντόμονι, ενώ καλύτερη ξένη παραγωγή άνω των 45’ ανακηρύχθηκε το ντοκιμαντέρ Ο εξ αίματος αδελφός του Στιβ Χούβερ.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική παραγωγή κάτω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα. Η σκηνοθέτιδα παραλαμβάνοντας το βραβείο της υπογράμμισε: «Ευχαριστώ ειλικρινά το κοινό και την ΕΤ3 που δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να κάνουν ταινίες. Μία καλή ταινία έχει πάντα καλούς συνεργάτες, θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω και να ευχαριστήσω τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, τη σεναριογράφο Φανή Τουπαλγίκη, τον διευθυντή φωτογραφίας Γιάννη Παρίση, τη Σόνια Μπρέλλου που έκανε ένα εκπληκτικό μοντάζ, τον ηχολήπτη Δημήτρη Κούφτα και όσους βοήθησαν στην παραγωγή αυτής της ταινίας».

Ολοκληρώνοντας την απονομή, ακολούθησε το Βραβείο Κοινού (αρλουμποφράγκικος τίτλος) για την καλύτερη ελληνική παραγωγή άνω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ Ο μανάβης του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε: «Ευχαριστώ το κοινό για την μεγάλη τιμή που μας έκανε. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Πύλης Τρικάλων, οι οποίοι αγκάλιασαν την ταινία και δέχτηκαν να μοιραστούν μαζί μας ένα πολύτιμο κομμάτι από τη ζωή τους. Όπως γνωρίζετε, οι ταινίες στην Ελλάδα γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολα, με προσωπικό κόστος. Γι’ αυτό ίσως το μεγαλύτερο ‘’ευχαριστώ’’ να αξίζει στους συνεργάτες μου, τον Χάρη Φάρρο, τον Αποστόλη Αγρογιάννη και το Γιώργο Σαβόγλου, χωρίς τη βοήθεια των οποίων η ταινία δε θα πραγματοποιούνταν, καθώς είναι ανεξάρτητη παραγωγή».

Την τελετή λήξης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: (ασήμαντοι άνθρωποι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: