ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Μια λιτή τελετή με μουσικό χρώμα, άνοιξε την αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Αγανακτισμένοι" του Τόνι Γκάτλιφ, ένας κινηματογραφικός ουμανιστικός φόρος τιμής στο κίνημα των αγανακτισμένων.
Η ομάδα κρουστών «Κρούση» έδωσε τον κατάλληλο ρυθμό στην έναρξη της βραδιάς και αμέσως μετά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς στην 14η διοργάνωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε και πάλι, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, πιστοί στο ραντεβού μας. Πιστοί στα συστατικά που αποτελούν τις θεμέλιους λίθους του Φεστιβάλ. Στόχος μας ήταν και παραμένει να φέρουμε το κοινό στις σκοτεινές αίθουσες, να μοιραστούμε εικόνες που θα μας ευαισθητοποιήσουν, θα μας συγκινήσουν, θα μας κινητοποιήσουν για σκέψη αλλά και δράση εντός κι εκτός των αιθουσών».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, που περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, μάτερκλας, ομιλίες, συνέδριο, έκθεση, ταινίες για παιδιά και πολλά ακόμη. Ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Όλες οι ταινίες του προγράμματος ενημερώνουν, προβληματίζουν και βοηθούν να πλησιάσουμε θέματα που φτάνουν σπάνια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή στα παράθυρα της μικρής οθόνης. Μας δείχνουν τον κόσμο με καινούρια, καθαρή ματιά, μας οδηγούν να κοιτάξουμε πίσω από όσα πιστεύουμε ότι ξέρουμε ή θεωρούμε δεδομένα».
Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει συνολικά 190 ταινίες από 41 χώρες. Η ελληνική παραγωγή παραμένει στο επίκεντρο του θεσμού, με περισσότερες από 75 ελληνικές ταινίες. «Το Φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το έργο σημαντικών δημιουργών», υπογράμμισε ο κ. Εϊπίδης κάνοντας λόγο για τα αφιερώματα του 14ου ΦΝΘ στον έλληνα της διασποράς Άγγελο Αμπάζογλου, τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ Εγιάλ Σιβάν - ο οποίος θα πραγματοποιήσει και μάτερκλας -, καθώς και τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη με το σποτλάιτ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους». «Η φετινή διοργάνωση αναδεικνύει δύο κινηματογραφίες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον: ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από τα Βαλκάνια, ενότητα η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ‘’Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι πολιτισμών’’, καθώς και μια επιλογή νέων ντοκιμαντέρ από τη Δανία» πρόσθεσε ο διευθυντής του ΦΚΘ.
Επιπλέον, ο κ. Εϊπίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Αγορά του ΦΝΘ και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ μέσω των οποίων οι δημιουργοί έρχονται σε επαφή με συμπαραγωγούς, χρηματοδότες και κανάλια διανομής. «Η στήριξη του επαγγελματικού χώρου ήταν από την αρχή και συνεχίζει να αποτελεί βασικό μέλημά μας. Φέτος στην Αγορά συμμετέχουν περισσότερες από 470 ταινίες και περισσότεροι από 60 αγοραστές, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των RAI (Ιταλία), TV Catalunya (Ισπανία), Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), AVRO (Ολλανδία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+(Γαλλία), ITVS (ΗΠΑ), YLE (Φινλανδία), 03 Productions (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Link TV (ΗΠΑ), κ.ά. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Εϊπίδης, φέτος η Αγορά του ΦΝΘ εμπλουτίζεται με δύο νέες δράσεις: το τμήμα «Ντοκιμαντέρ σε Εξέλιξη» και τα «Μυστικά της Αγοράς». Τα «Ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη» εγκαινιάζεται με 12 ντοκιμαντέρ που βρίσκονται σε στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από την Κεντρική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα υπό παραγωγή έργα τους σε αγοραστές, συγχρηματοδότες, παραγωγούς και εκπροσώπους φεστιβάλ από όλο τον κόσμο. Από την άλλη, τα «Μυστικά της Αγοράς» είναι μια σειρά συζητήσεων με διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου του ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και η Άλι Ντερκς, διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, που είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο.
Όπως ανέφερε ο κ. Εϊπίδης, το 14ο ΦΝΘ θα παρακολουθήσουν περί τους 40 δημοσιογράφους από το εξωτερικό, 50 ξένοι και περισσότεροι από 70 έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί, καθώς και 20 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και 15 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, οι οποίοι θα συνοδεύονται από καθηγητές των σχολών τους. Επιπλέον, για 14η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη – που πραγματοποιείται στις 13 Μαρτίου - και του Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2012 που περιλαμβάνει και απονομή βραβείου.
Μιλώντας για τις παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις του 14ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης σημείωσε: «Το Φεστιβάλ δεν μένει μόνο στις κινούμενες εικόνες. Φέτος διοργανώνουμε την έκθεση φωτογραφίας “Urban Survivors – Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου” σε συνεργασία με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Ένα ακόμη καινοτόμο εγχείρημα της διοργάνωσης είναι το Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Μετάδοση, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι ταινίες της ζώνης των 20:30 στο Ολύμπιον θα μεταδοθούν σε ζωντανή μετάδοση ταυτόχρονα σε πέντε πόλεις - Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Πάτρα, Λευκωσία - μέσω των πανεπιστημιακών δικτύων, ανοίγοντας δρόμους για τη σταδιακή προσέγγιση του κοινού ολόκληρης της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, υπηρετώντας τον ίδιο στόχο, συνεχίζουμε και φέτος τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, με προβολές ταινιών του 14ου ΦΝΘ σε 14 ελληνικές πόλεις και σε 18 καταστήματα κράτησης». Ο κ. Εϊπίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΕΡΤ και τον ΕΟΤ, καθώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ΦΚΘ κάλεσε στη σκηνή τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Μια ακόμη χρονιά, για ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε από την παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, αλλά κυρίως μια ακόμη χρονιά για ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε με θέρμη από το κινηματογραφόφιλο κοινό. Από την πρώτη του μέχρι τη φετινή διοργάνωση το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει διαγράψει μια πορεία σταθερά ανοδική, τόσο σε συμμετοχές ταινιών όσο και σε αριθμό θεατών. Και βέβαια έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Οι δημιουργοί που επιμένουν κόντρα στους καιρούς, οι θεατές που επανέρχονται, ένα Φεστιβάλ που βελτιώνεται, επεκτείνεται και ανανεώνεται μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο χαιρετισμός του κ. Μπουτάρη. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τις θερμές του ευχαριστίες στον διευθυντή του ΦΚΘ, τους συντελεστές, συνεργάτες και εθελοντές, καθώς και τους σκηνοθέτες που εμπιστεύτηκαν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ, τους επαγγελματίες και τους κινηματογραφόφιλους που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Η τελετή έναρξης του 14ου ΦΝΘ ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ. Με αφετηρία το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε» του Στέφαν Εσέλ, ο δημιουργός συνδυάζει στοιχεία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για να αναδείξει την κοινωνική και οικονομική παθογένεια της Ευρώπης.
Την τελετή έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Τάσος Κουράκης Αντιπρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Ζήκος Πρόεδρος ΕΟΤ, Σάββας Αναστασιάδης Βουλευτής, Απόστολος Τζιτζικώστας Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Σπύρος Πέγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας, Γιωργανδρέας Ζάννος Μέλος Δ.Σ. ΕΡΤ, Φίλιος Στάγκος γενικός διευθυντής TV100 και μέλος Δ.Σ. του ΦΚΘ, Βικτωρία Γεωργουβέλα μέλος Δ.Σ. του ΦΚΘ, Κριστιάν Τομονιέ Πρόξενος Γαλλίας, Catherine Kay Πρόξενος Η.Π.Α., Σαμ Ναχμίας Πρόξενος Ισπανίας, Βιορέλλης Καραγιάννης Πρόξενος Κροατίας, Παντελής Πετμεζάς Πρόξενος Καναδά, Αλεξέι Πόποφ Πρόξενος Ρωσίας, Υβόννη Αλεξανδρίδου Πρόξενος Ινδίας, Βούλα Πατουλίδου Ολυμπιονίκης, Κυριακή Μάλαμα Σκηνοθέτιδα, Μαριάννα Βιλδιρίδη Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, Πολυξένη Βελένη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου, Πήτερ Παν Διευθυντής Γκαίτε, Αθανασία Τσατσάκου τέως Αντιπρύτανης ΑΠΘ.
Οι ενότητες του 14ου ΦΝΘ «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Κοινωνία και Περιβάλλον», «Όψεις του Κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Ελληνικό Πανόραμα» και το σύνολο των ελληνικών ταινιών του προγράμματος του 14ου ΦΝΘ, τα σποτλάιτ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» και «Ντόκβιλ», τα αφιερώματα στον Άγγελο Αμπάζογλου και τον Εγιάλ Σιβάν, καθώς και η έκθεση «Επιβιώνοντας στις παραγκουπόλεις του κόσμου», χρηματοδοτούνται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ
Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου