ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Το 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Θεσσαλονίκη : Πέμπτη 27 Μαρτίου έως Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 - Ολύμπιον

Η επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο μετά την Αθήνα (19 έως 26 Μαρτίου 2014) «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2014, στο Ολύμπιον.
Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν 14 ταινίες από το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, οι οποίες εντάσσονται στις ενότητες «Διαγωνιστικό τμήμα», «Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου», «...», «Η νέα ταξιαρχία του γαλλικού σινεμά» και «Λευκή κάρτα», η οποία είναι ανάδοχος της φετινής διοργάνωσης.
Ακολουθεί το πρόγραμμα προβολών και οι συνόψεις των ταινιών:
Πέμπτη 27/3
20.30 Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν του Κέμπριτς Κλάπιτς, Γαλλία, 2013, 114’
Ο Xavier είναι 40 χρόνων. 15 χρόνια μετά το και δέκα μετά τις Ρωσικές Κούκλες, η ζωή του δεν είναι ιδιαίτερα τακτοποιημένη και όλα μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Είναι πλέον πατέρας δύο παιδιών και το μικρόβιο του ταξιδιού τον παρασέρνει στη Νέα Υόρκη, στο μέσο της... Ο Χαβιέ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση του σαν γιος, σαν πατέρας, σαν άνθρωπος. Χωρισμός. Νέα Οικογένεια. Ομοφυλόφιλοι γονείς. Μετανάστευση. Παράνομη εργασία. Παγκοσμιοποίηση. Η ζωή του Xavier έχει μετατραπεί σε κινέζικο παζλ.
22.30 Μια πορνογραφική σχέση του Φρέντερικ Φοντεγιέν, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, 1999, 80’
Μια γυναίκα αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια σεξουαλική της φαντασίωση. Ένας άντρας αποφασίζει να τη μοιραστεί. Την πρώτη τους συνάντηση θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και χωρίς να το καταλάβουν, μια σχέση θα γεννηθεί. Το σεξ δεν είναι πλέον το μόνο πράγμα που τους ενώνει, καθώς γεννιούνται συναισθήματα.
Παρασκευή 28/3 20.30 Το κορίτσι της επανάστασης του Αντονιν Περετζάκο, Γαλλία, 2013, 88’
Είναι καλοκαίρι στο Παρίσι, έχει αφόρητη ζέστη και λίγο πριν τους εορτασμούς της 14ης Ιουλίου για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, ο Hector γνωρίζει την Truquette. Την προσκαλεί σε ταξίδι αναψυχής μαζί με έναν φίλο του, τον Πάτορ και μία φίλη της ..., την Σαρλότ. Τα σχέδιά τους θα χαλάσουν καθ’ οδόν, όταν η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει να περικόψει τις καλοκαιρινές διακοπές κατά ένα μήνα λόγω οικονομικής κρίσης.
22.15 Μίκαελ Κόλχας του Αρνώ Ντε Παλίερ, Γαλλία, Γερμανία, 2013, 122'
Cévennes, 16ος αιώνας. Ο Μίκαελ Κόλχας, έμπορος αλόγων, εύπορος και ευτυχισμένος οικογενειάρχης, πέφτει θύμα αδικίας από έναν άρχοντα. Αυτός ο ευσεβής και τίμιος άνθρωπος, οργανώνει στρατό και σκορπά φωτιά και όλεθρο στη χώρα για να ξαναβρεί το δίκιο του. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του...
Σάββατο 29/320.30 “9” του Αλμπέρ Ντουποντέλ, Γαλλία, 2013, 82’
Η Αριάν και εργένισσα. Το ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι μετά από το τεστ πατρότητας, πατέρας του παιδιού είναι ο Μπομπ, ένας εγκληματίας ο οποίος έχει συλληφθεί για άγρια επίθεση! Η Αριάν που δεν θυμάται τίποτα, προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε και τι την περιμένει.
22.15 Κε Ντορσέ του Μπερνάρ Ταβερνιέ, Γαλλία, 2013, 113'
Ο Αλέξανδρος είναι μεγάλος και τρανός, αρέσει στις γυναίκες και, από σπόντα, Υπουργός Εξωτερικών. Με την γκρίζα του χαίτη και κορμί αθλητικό, βρίσκεται παντού, από τις συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών ως την Ουμπάνγκα. Με τη δύναμη της διπλωματίας, κατατροπώνει τους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς, τους διεφθαρμένους Ρώσους και τους άπληστους Κινέζους.
Κυριακή 30/3
20.30 Λα Μπατέλ ντι Σολφερίνο της Τζαστίν Τριέ, Γαλλία, 2013, 94’
6 Μαΐου 2012, Σολφερίνο - Ιταλία. Η Λετίτσια, δημοσιογράφος της τηλεόρασης, καλύπτει τις προεδρικές εκλογές. Aλλά εμφα-νίζεται ο Βόνσεντ, ο πρώην άνδρας της, για να δει τις κόρες τους. Δυο μικρές, θεριά ανήμερα, μια απεγνωσμένη, ένας εραστής σχεδόν απών, ένας δικηγόρος μισάνθρωπος, μια Γαλλία κομμένη στα δύο: είναι Κυριακή, όλα είναι μπερδεμένα, τίποτα δεν πάει καλά!
22.30 Οι 4 στρατιώτες του Ρομπέρ Μορίν, Καναδάς, 2013, 83'
Μέσα σε ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου και μία μάχη στην οποία χάνουν τα πάντα ακόμη και τη νεότητά τους, τέσσερις στρατιώτες ηλικίας 13 έως 20 ετών, θα συναντηθούν και θα υφάνουν δεσμούς φιλίας. Ο Ματέο, η Ντομινίκ, ο Μπιγκ Μαξ και ο Kevin θα φροντίσουν για την επιβίωσή του δημιουργώντας από την αρχή μια οικογένεια, κοντά σε μια λίμνη και μια καλύβα. Σταδιακά, ο καθένας βρίσκει τη θέση του στη μικρή τους ομάδα. Μια οικογένεια που θα μεγαλώσει με τον ερχομό του μικρού Γαβριήλ που θα πρέπει να αναθρέψουν.
Δευτέρα 31/3
21.00 Λε Κοκιλέτς της Σοφί Λετουρνέ, Γαλλία, 2012, 75’
Το σινεμά δεν είναι πάντα κόκκινο χαλί και πτι φουρ! Τρεις «χαζές» αδέσμευτες κοπέλες, πάνε σ’ ένα φεστιβάλ στην Ελβετία. Η Σοφί έχει εμμονή με τον μόνο διάσημο ηθοποιό του φεστιβάλ, η Καμίλ ονειρεύεται μια ανέφικτη ιστορία αγάπης και η Κάρολ θέλει απλώς να «περάσει καλά».
22.30 Vénus Beauté: Ινστιτούτο ομορφιάς της Τόνι Μαρσάλ, Γαλλία, 1999, 105’
Τρίτη 1/4
20.30 Τόνερε του Γκιλούμ Μπράκ, Γαλλία, 2013, 100’
22.30 Ο σώζων εαυτόν σωθήτω του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Γαλλία, Αυστρία, Δυτ. Γερμανία. Ελβετία, 1980, 88'
Μια σκηνοθέτιδα της τηλεόρασης, ο εραστής της που είναι εγκλωβισμένος σ' ένα συναισθηματικό φόβο, ιδίως στις σχέσεις του με τις γυναίκες και μια πόρνη. Τρεις ήρωες, τρεις πορείες που διαπλέκονται ως τρία μουσικά θέματα που στο φινάλε συναντιούνται. Η επιστροφή του Γκοντάρ στο σινεμά της μυθοπλασίας.
Τετάρτη 2/4
20.30 Η αληθινή ζωή των καθηγητών των Εμανουέλ Κλότς και Αλμπέρ Λαζάρο, Γαλλία, 2013, 100'
22.30 Ντιέγκο Σταρ του Φρεντερικ Παλετέρ, Καναδάς, Βέλγιο, 2013, 91'

Δεν υπάρχουν σχόλια: