ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΡΞΗ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για 16η συνεχή χρονιά, άνοιξε χθες η αυλαία του “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης”, του 3ου καλυτέρου Φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη, με γεμάτη όπως πάντα την αίθουσα του “Ολυμπίου”, και τον κ. Δημήτρη Εϊπίδη, τον δημιουργό και διευθυντή του, να έχει την τιμητική του, να λάμπει από υπερηφάνεια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Εϊπίδης στον εκλιπόντα καναδό δημιουργό και φίλο του Πίτερ Ουιντόνικ (1953-2013), του οποίου η απουσία φέτος επισημάνθηκε όλως ιδιαιτέρως, ήταν ο ξένος σκηνοθέτης παραγωγός και συγγραφέας που στήριξε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την αρχή, δεν έλειψε όσο ζούσε, από κανένα. Το φεστιβάλ τον τιμά από φέτος (πολύ σωστά), για όσα πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια, καθιερώνοντας το “Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ”, το οποίο θα απονέμεται στο καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Ογδόντα ξένοι δημοσιογράφοι διαπιστεύθηκαν έως χθες, ενώ το παρών δίνουν όλα σχεδόν τα μεγαλύτερα κανάλια, ΜΜΕ της υφηλίου, και στις άλλες παράλληλες δραστηριότητές του, όπως είναι η αγορά, το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ, το φόρουμ κ.α.
Τα εγκαίνια έκανε ο απερχόμενος (ξου, ξου, ξου) σκοπιανός δήμαρχος της Θεσσαλονίκης διατελών ακόμα μια φορά... εν συγχίσει (πάλι τον κράσον έπιες, πάλι τον νουν απώλεσας), ενώ παρών ήταν και όλη η προδοτική πολιτική εν ενεργεία ντόπια, ή και άλλων περιοχών της Ελλάδος, χλέμπα.
Η ταινία που άνοιξε φέτος το Φεστιβάλ, ήταν η “Λίναρ” (όνομα αγοριού), της νεαρής ρωσίδας σκηνοθέτιδος Νάστια Ταράσοβα -η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, όπως η ίδια δήλωσε στο μικρόφωνο του Βήματος- μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν μικρό ήρωα της ζωής, ο οποίος απεγνωσμένα αναζητεί νέα καρδιά στην Ιταλία, σε αντικατάσταση αυτής της πάσχουσας που έχει, αν θέλει να συνεχίσει να ζει, ή να υπάρχει.
Το φιλμ αγγίζει από την ανθρώπινη πλευρά του νόμου που απαγορεύει στη Ρωσία την μεταμόσχευση οργάνων (και καρδιάς), σε μικρά παιδιά -κάτι που προσωπικά μας βρίσκει σύμφωνους, δεν θα εξηγήσουμε εδώ γιατί;- σε γενικές γραμμές αυτή η ταινία ήταν καλή, όχι όμως και αυτό που εμείς περιμέναμε να δούμε, στην έναρξη του φετινού φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
Κατά τα άλλα, από χθες και μέχρι την επόμενη Κυριακή, το κινηματογραφόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, θα έχει την χαρά και την τιμή να απολαύσει προνομιακά σε έξι αίθουσες, τις καλύτερες φετινές (περσινές) παραγωγές ταινιών τεκμηριώσεως, όλης της υφηλίου. 
Απών από τα εγκαίνια, ήταν ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Γιάννης Σμαραγδής. Ο σκηνοθέτης του "Ελ Γκρέκο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: