ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥ

Φαντάσου έναν καρεκλοκένταυρο με αποκολλημένα τα πισινά του, να έρπει προς το νέο του αξίωμα. Μοιάζει με αλλόκοτο μαλάκιο, αηδιαστικά απροστάτευτο και εμετικά θλιβερό. Την ώρα που πανικόσυρτο, σπεύδει να οχυρωθεί στο νέο του κέλυφος. Ίσως, γι' αυτό και κανένας από τους γυμνόποδες αδελφούς μου, δεν το πατάει. Τόσο πολύ το σιχαίνονται.
Κώστας Ι. Γιαλίνης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ (Translate)

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 14 - 23 Μαρτίου


ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
H αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα άνοιξε με μια λιτή τελετή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον. Ακολούθησε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα η προβολή του ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα, η συγκινητική καταγραφή της περιπέτειας υγείας ενός μικρού αγοριού.
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε στη 16η διοργάνωση τους θεατές, τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και τους θεσμικούς φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι μια διοργάνωση που, με την αδιάκοπη υποστήριξη του κοινού της πόλης και των συνεργατών μας, κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτατα, καταλαμβάνοντας μία σημαντική θέση στον διεθνή χώρο των φεστιβάλ. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα πρόσβασης στην ανεξάρτητη εναλλακτική ενημέρωση που παρέχει το ντοκιμαντέρ. Είναι οι εικόνες του κόσμου μας άμεσες και ανεπηρέαστες από σκοπιμότητες. Στόχος, η επαφή με τα γεγονότα ανά τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα και η προβολή ανθρωπίνων ιστοριών που διασκεδάζουν, ενημερώνουν ή συγκινούν».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του 16ου ΦΝΘ, ο κ. Εϊπίδης σημείωσε: «Θα προβληθούν 191 ταινίες από 42 χώρες και θα υποδεχθούμε 52 ξένους σκηνοθέτες. Θα γίνουν δύο αφιερώματα, το πρώτο στον πρόωρα χαμένο φίλο και σημαντικό υποστηρικτή του Φεστιβάλ, Πίτερ Ουιντόνικ, και το δεύτερο στον Γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ. Επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα θα ταξιδέψουν ξανά για να συναντήσουν το κοινό των πόλεων της περιφέρειας σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και κινηματογραφικές λέσχες. Επίσης, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα αναμεταδίδει ταυτόχρονα την προβολή των ταινιών της ζώνης των 20:30 απευθείας από το Ολύμπιον σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας». Ο κ. Εϊπίδης αναφέρθηκε και στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, η οποία θα υποδεχτεί περισσότερους από 140 αγοραστές, εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών και εταιριών πωλήσεων, παραγωγούς και διανομείς, ενώ επίσης, όπως είπε, στη φετινή διοργάνωση θα είναι παρόντες 62 ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών μέσων. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όπως κάθε χρόνο, φιλοξενούμε την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN με 70 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, για άλλη μια χρονιά θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε ομάδες φοιτητών που μας έρχονται φέτος από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας, το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο του Γούστερ στη Μεγάλη Βρετανία». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ συνεχίζει να εξελίσσεται. Η διεθνής επιτυχία του θεσμού προβάλλει θετικά την Θεσσαλονίκη και εκτός συνόρων, σαν σημαντικό πόλο έλξης και πολιτισμού».

Αμέσως μετά, ο κ. Εϊπίδης κάλεσε στη σκηνή του Ολύμπιον τη σκηνοθέτιδα Νάστια Ταράσοβα, προκειμένου να προλογίσει το ντοκιμαντέρ της με τίτλο Λίναρ, την ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ. Η δημιουργός εξήγησε ότι πρόκειται για την πρώτη της ταινία, για την οποία χρειάστηκαν πέντε χρόνια να ολοκληρώσει. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δραματική ιστορία, την οποία ωστόσο ελπίζω να την απολαύσετε», υπογράμμισε η ίδια. Το ντοκιμαντέρ Λίναρ συγκίνησε το κοινό, καθώς εστιάζει στην ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς...

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ENΡΙ ΤΣΑΝΑΪ: ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΔΡΟΥ»
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ένρι Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου». Η έκθεση, μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ένρι Τσανάι: Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες που περνούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του. Ο νεαρός δημιουργός, o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο επιμελητής και υπεύθυνος παραγωγής της έκθεσης, Θάνος Σταυρόπουλος, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση αποτελεί ένα σχέδιο στο οποίο βάλαμε όλη την καρδιά και την αγάπη μας». Παράλληλα, ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, τη διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα, τον Ένρι Τσανάι, καθώς και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
Στη συνέχεια, η Συραγώ Τσιάρα αναφέρθηκε στη συνεργασία του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, μέσω της οποίας το ΚΣΤΘ «έχει ανοικτά τα μάτια του στο τι γίνεται έξω από αυτό, έτσι ώστε να λειτουργεί ως πλατφόρμα στην οποία ανεβαίνουν εικόνες και ιδέες, καθώς και ως τόπος συζήτησης, εκτός από τόπος εικαστικής απόλαυσης». Άλλωστε, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια, στις μέρες μας η απόλαυση της Τέχνης ως ζητούμενο είναι το λιγότερο, μπροστά στην ανάγκη ανοίγματος στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Μιλώντας για το έργο του Ένρι Τσανάι, η κ. Τσιάρα τόνισε: «Για μένα, η αιχμηρή γλώσσα του Ένρι Τσανάι ήταν μια σπουδαία αποκάλυψη. Στις φωτογραφίες του, γεγονότα, σκηνές και εικόνες με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι μέσα από τα ΜΜΕ, αποτυπώνονται με έναν τρόπο που μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να δούμε πέρα από το προφανές».
Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, ο Ένρι Τσανάι υπογράμμισε ότι είναι συνηθισμένος να βρίσκεται πίσω από το φακό, γι’ αυτό και του είναι δύσκολο να μιλά μπροστά σε αυτόν, για τη δουλειά του. Όπως ανέφερε ο ίδιος, λειτουργεί ως παρατηρητής και προσπαθεί να γίνει μέρος της ζωής των ανθρώπων που φωτογραφίζει. Πρωταγωνιστές του είναι άτομα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας -μετανάστες, εργάτριες του σεξ και ναρκομανείς, μεταξύ άλλων-, ενώ ταυτόχρονα, ο φακός του καταγράφει συνταρακτικές εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης. «Ζούμε σε δύσκολες εποχές, πρέπει να είμαστε πιο κοντά και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», σχολίασε σχετικά ο δημιουργός.
Είσοδος ελεύθερη - Διάρκεια έκθεσης: 15-23 Μαρτίου 2014 - Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, Τ.+30 2310 593 270, Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-18:00www.greekstatemuseum.com, www.cact.gr)

"Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: